2017. december 16., szombat

Kolbászos-sajtos csillag


Igen gyors és finom vendégváró falatkák, sörkorcsolyák. Igazából ez egy pogácsaféle, aminek egy szelet kolbász és reszelt sajt a kalapja. Vigyázat, mert nehéz belőle csak egy-két darabot enni!

Amire szükségem lesz:

40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só
a tetejére: szeletelt gyulai vagy csabai kolbász, reszelt sajt

Így készítem:

Összegyúrom a hozzávalókat, maximum 1cm vastagra kinyújtom lisztes deszkán, kiszaggatom csillag formájúra (vagy bármilyen formára). A tepsibe sorakoztatva mindegyik kap egy szelet kolbászt és egy csipet reszelt sajtot a tetejére. 200 fokon sütöm aranybarna színűre.

Magos-diós teljes kiőrlésű kenyér


Szeretem a sötétebb színű, tömör kenyereket, bizonyára azért is, mert gyermekkoromban, külföldön élve megszoktam az orosz fekete kenyér ízét. Szeretem, hogy szikkadtan is finom. Ez a magos kenyér az egyik kedvencem, pedig nem kifejezetten csinos kenyér őkelme. Mégis roppant ízletes és laktató. Mandulát, mogyorót is tehetünk bele. Sütés után 2 nappal a hűtőben szoktam tartani, amíg el nem fogy, és pirítósként eszem.

Amire szükségem lesz:

Összesen 50 dkg szárazanyag: 15 dkg tönkölyliszt, 15 dkg rozsliszt,10 dkg zabpehely, 10dkg zabkorpa
Magok: 10 dkg magmix, 5 dkg dió, 5 dkg szezámmag,5 dkg lenmag
Kovászhoz: 1 tasak száraz élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
2 dl langyos víz, 1 kiskanál só

Így készítem:

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel,a cukorral és a liszttel. Minden szárazanyagot és a magokat egy nagy tálba öntöm, majd a habos élesztővel, 2 dl langyos vízzel és kb. 1 kiskanálnyi sóval összedagasztom, összegyúrom. Hagyom egy kicsit kelni, kerek vagy hosszúkás tepsibe teszem, pihentetem 10 percet, aztán megsütöm max. 200 fokon. 







Karácsonyváró zabkásák



A világ egyik legfinomabb reggelijei számomra a zabkásák. Végtelen lehetőségek tárháza, ki lehet díszíteni, laktató, nem kerül sokba sem. Hideg vagy forró vízzel, tejjel vagy natúr kefírrel öntöm le és eritrittel vagy mézzel édesítem. Gyümölcsökkel öltöztetem és mandulával, kesudióval lenmaggal csinosítom. Mák, darált dió, kókusz, müzli is kerülhet bele. 

Ezek a zabkásák az ősz-tél színeit és ízeit idézik, amolyan ünnepváró reggelik.
Fent: mézen karamellizált alma és banán, mandarin levével és fahéjjal.

Gesztenyés zabkása gránátalmával.


Csokoládés karácsonyi ajándékok




Csokoládés karácsonyi ajándékok
Tavalyi ötletemhez, a Csokoládés Karácsonyhoz, mindenféle csokoládés apróságot gyűjtögettem össze és szeretet-ajándék csomagocskákat állítottam össze belőlük. A celofáncsomagokra csokiszínű selyemszalaggal kötöttem masnit. Mi kerülhet egy ilyen ajándékcsomagba? Pl. csokiillatú gyertya, csokoládés habfürdő, forró csokoládéhoz por (kapható fehér csokis is), különleges csokoládé vagy bonbon, csokilikőr. A Csokicsel cég elkészít mindenféle tárgyat csokiból, pl cérnát, gombot, csavarokat, smink készletet, pénztárcát.  (http://www.csokicsel.hu/)

Saját kezűleg pedig készíthetünk csokipizzát,  narancslikőrös csokigolyót vagy csokikanalat.
A csokipizza gőz felett olvasztott csokoládé sütőpapírra öntve kb félujjnyi vastagon. Mindenféle drazsét, gumicukrot szórhatunk rá:  én pl. kapucsínós francia drazsét tettem rájuk, majd éles késsel háromszögekre vágtam.
A narancslikőrös csokis kekszgolyóhoz 30 dkg jó minőségű étcsokoládét olvasztottam fel gőz felett, majd 4-5 evőkanál likőrrel és 1 dl tejszínnel elkevertem, 2 csipet fahéjat tettem hozzá és annyi darált keksszel összegyúrtam, hogy golyókká tudjam formálni. A golyókat maradék darált kekszbe forgattam.
A csokikanál forró csokihoz készült. Szép kanalakat vettem, 70 százalékos kakaótartalmú olvasztott étcsokiba mártottam és fehércsokival megszórtam. Ha a kanalat lévő csoki forró tejbe tesszük,  finom forró csokivá olvad.

Bármilyen jól csomagolható csokoládés süteményt is ajándékozhatunk így, pl csokis muffint, csokis kekszet vagy pl csokis brownie kockákat. A blogon szerepel pl cukormentes csokis brownie recept.






A Szamos Csokoládé Iskolájában csokitallért készíthetnek a gyerekek.