2017. december 28., csütörtök

Saláta fetasajttal, mézen pirított dióval, körtével

Ez egy igazán mutatós és különleges saláta. Csupán salátalevél, kevés fetasajt, pár szem dió és nem túl puha körte kell hozzá. A tökmagolaj lesz a dísze.
A körtét keresztben szeletelem fel. Kiválogatok szép diókat. Mézen megpirítom a körteszeleteket, majd a diókat is és hagyom, hogy kihűljenek. Madársalátára vagy más salátalevelekre fetasajt kockákat teszek, és szépen kidíszítem a fényes, illatos körteszeletekkel és a dióval. Tökmagolajjal megcsepegtetem itt-ott.

Zöldfűszeres túrókenyér


ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKENYÉR

Ezt a receptet egy régi Magyar Konyhában találtam és nagyon szeretem, bátran ajánlom kipróbálásra. Ropogós héjú, könnyű kenyerünknek finom illata lesz a zöldfűszerektől.  Lilahagymával, bazsalikommal, szárított paradicsommal is meg lehet sütni. Frissen, forrón, vajjal megkenve csodálatosan finom.


Amire szükségem lesz:

30 dkg liszt, 20 dkg zabpehely, 20 dkg friss tehéntúró, 2,5 dl joghurt, 4 ek olaj, 2 kiskanál só
1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, pár szál újhagyma
a kovászhoz: 1 tasak szárított élesztő, 3 ek langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
a tetejére: 1 ek olvasztott vaj

Így készítem:
Felfuttatom az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és az 1 ek liszttel.
A petrezselymet és kaprot felaprítom. Az újhagymát szeletekre vágom és a 4 ek olajban megpárolom, majd lehűtöm. A lisztet elkeverem a zabpehellyel és a sóval, majd a túróval, joghurttal. Hozzáadom a petrezselymet és a kaprot és a kihűlt hagymát is és a felfuttatott élesztőt. Jól összedagasztom, letakarom és meleg helyen hagyom kelni. Ehhez a tálat le szoktam takarni és egy vastag pléddel körbetekerem. Ezután még egyszer átgyúrom, egy sütőpapírral kibélelt formába teszem és megkenem a tetejét vajjal. Amikor szépen újra megnőtt, 200 fokon, majd 10 perc után 180 fokon sütöm. A teteje szép aranybarna lesz.