Narancsos pezsgőkrémes torta
Szépséges téli tortánk ruhája a selymes, halvány narancsszínű pezsgőkrém, ékszerei pedig hópehely és aranygyöngy. Méltó dísze az ünnepi asztalnak.
A gyöngyöző buborékos pezsgő a csillagszórós, ünnepélyes pillanatok jelképe, maga a vidámság és életerő. Azt mondják, táncoló angyalok és sziporkázó csillagok laknak benne.
Ennek a narancsos tortának egy egész üveg pezsgő a lelke. Ki szeretne pezsgőbuborékos hangulatban tortakrémet kavarni? Igyunk meg hát egy pohár pezsgőt mielőtt kezdenénk ennek az egyáltalán nem bonyolult tortának.
Amire szükségem
lesz:
a tésztához: 30 dkg
liszt, fél tasak sütőpor, két csipet szódabikarbóna, 4 tojásfehérje, egy csipet
só, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 dl pezsgő, vanília aroma, 1 narancs reszelt
héja
a krémhez: 6 tojás
sárgája, 25 dkg cukor, 12 dkg vaj, 3,5 dl pezsgő, pár csepp vanília aroma, 1
narancs reszelt héja és leve, 1 kg mascarpone
az összeállításhoz:
fél dl pezsgő, fél dl narancslé, hópehely és aranygyöngy díszcukorka, esetleg torta- vagy kekszmorzsa
Így készítem:
Egy dl pezsgőt
kitöltök egy szép pohárba és a hozzávalókat szemlélgetve lassan elkortyolgatom.
A tojásfehérjéket
kemény habbá verem a csipet sóval. A cukrot a vajjal elmorzsolom, pár csepp
vanília aromát és a reszelt citromhéjat adok hozzá, majd habverővel 3 dl
pezsgővel összekeverem. A sütőport,
szódabikarbónát liszthez adom és apránként a pezsgős-vajas keverékhez adagolom,
majd a legvégén laza mozdulatokkal a tojásfehérje habját is belekeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon aranybarnára sütöm. Egy könnyű, narancsillatú
pezsgős piskóta lesz belőle, amit kihűlés után két lapra vágok.
A krémhez a 6 db
tojássárgáját 25 dkg cukorral, vanília aromával, reszelt narancshéjjal és 1 narancs levével vízgőz felett összefőzöm, lassan beleadagolva a 4
dl pezsgőt. A habos krémet félreteszem hűlni, és amíg még meleg, beleszórom a
12 dkg kockákra vágott vajat kockákra. Amikor a krém teljesen kihűlt,
habverővel elkeverem az 1 kg mascarponéval és igyekszem kóstolgatás közben nem megenni az egészet csak úgy. Aztán közelharcot vívok a családommal, hogy ők se egyék meg a krémet magában.
A tortalapokat fél
dl pezsgő és fél dl narancslé keverékével megöntözöm, majd megtöltöm a tortát a
krém felével, és aztán kívűlről is bevonom a tortát. Tortamorzsával díszítem az oldalát. Hópehely- és aranygyöngy
cukorkákkal megszórom. Egy pohár pezsgővel megünneplem, hogy milyen ügyes vagyok és nézegetem a tortámat még mielőtt a hűtőbe tenném pihenni egy éjszakára. Másnap bizonyára az ünnepi asztal dísze lesz.