2017. december 23., szombat

Narancsos pezsgőkrémes torta


Narancsos pezsgőkrémes torta


Szépséges téli tortánk ruhája a selymes, halvány narancsszínű pezsgőkrém, ékszerei pedig hópehely és aranygyöngy. Méltó dísze az ünnepi asztalnak.
A gyöngyöző buborékos pezsgő a csillagszórós, ünnepélyes pillanatok jelképe, maga a vidámság és életerő. Azt mondják, táncoló angyalok és sziporkázó csillagok laknak benne. 
Ennek a narancsos tortának egy egész üveg pezsgő a lelke. Ki szeretne pezsgőbuborékos hangulatban tortakrémet kavarni? Igyunk meg hát egy pohár pezsgőt mielőtt kezdenénk ennek az egyáltalán nem bonyolult tortának. 

Amire szükségem lesz:

a tésztához: 30 dkg liszt, fél tasak sütőpor, két csipet szódabikarbóna, 4 tojásfehérje, egy csipet só, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 dl pezsgő, vanília aroma, 1 narancs reszelt héja
a krémhez: 6 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 12 dkg vaj, 3,5 dl pezsgő, pár csepp vanília aroma, 1 narancs reszelt héja és leve, 1 kg mascarpone
az összeállításhoz: fél dl pezsgő, fél dl narancslé, hópehely és aranygyöngy díszcukorka, esetleg torta- vagy kekszmorzsa

Így készítem: 

Egy dl pezsgőt kitöltök egy szép pohárba és a hozzávalókat szemlélgetve lassan elkortyolgatom.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval. A cukrot a vajjal elmorzsolom, pár csepp vanília aromát és a reszelt citromhéjat adok hozzá, majd habverővel 3 dl pezsgővel összekeverem. A sütőport, szódabikarbónát liszthez adom és apránként a pezsgős-vajas keverékhez adagolom, majd a legvégén laza mozdulatokkal a tojásfehérje habját is belekeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon aranybarnára sütöm. Egy könnyű, narancsillatú pezsgős piskóta lesz belőle, amit kihűlés után két lapra vágok. 
A krémhez a 6 db tojássárgáját 25 dkg cukorral, vanília aromával, reszelt narancshéjjal és 1 narancs levével vízgőz felett összefőzöm, lassan beleadagolva a 4 dl pezsgőt. A habos krémet félreteszem hűlni, és amíg még meleg, beleszórom a 12 dkg kockákra vágott vajat kockákra. Amikor a krém teljesen kihűlt, habverővel elkeverem az 1 kg mascarponéval és igyekszem kóstolgatás közben nem megenni az egészet csak úgy. Aztán közelharcot vívok a  családommal, hogy  ők se egyék meg a krémet magában.
A tortalapokat fél dl pezsgő és fél dl narancslé keverékével megöntözöm, majd megtöltöm a tortát a krém felével, és aztán kívűlről is bevonom a tortát. Tortamorzsával díszítem az oldalát. Hópehely- és aranygyöngy cukorkákkal megszórom. Egy pohár pezsgővel megünneplem, hogy milyen ügyes vagyok és nézegetem a tortámat még mielőtt a hűtőbe tenném pihenni egy éjszakára. Másnap bizonyára az ünnepi asztal dísze lesz.