2018. február 2., péntek

Túrógombóc

A túrógombóc frissen, melegen olyan lágyan rezgős és puha és sok tejföllel, porcukorral, fahéjjal mennyei eledel. Kiskoromban mindig szerettem a maradék zsemlemorzsát még külön megenni sok tejföllel, cukorral, mint a szilvás gombócnál. Az eredetei receptet Anyukámtól tanultam, de egy ideje készítem diétás változatát is. 
Érdekes, hogy a túró számos nemzet konyhájában egyáltalán nem szerepel, pl. túrógombócot kóstolva nálunk a külföldiek sokszor azt hiszik, hogy krumpliból vagy rizsből készült.

Amire szükségem lesz:
25 dkg túró, 1 tojássárgája, 1 tojásfehérje habbá verve, 2 ek cukor, 2 ek búzadara, kb fél dl tej, 1 csipet só, 2 ek liszt, 1 citrom reszelt héja
kb 10 dkg zsemlemorzsa, 1 ek vaj
tejföl, őrölt fahéj, porcukor

Így készítem:
Megpirítom a zsemlemorzsát a vajjal, folyamatosan kavargatva, mert könnyen megég. A búzadarát leöntöm a kb. fél dl tejjel és teszek bele 1 csipet sót. Annyi tej kell, hogy ellepje a darát. Hagyom állni fél órát. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd a túrót, lisztet, citromhéjat, a tejes darát is hozzáadom. A legvégén óvatosan beleforgatom a tojáshabot és megint hagyom állni egy kicsit. Felforralom a vizet és vizes kanállal beleszaggatom a gombócokat. Mivel kanalat használok, ovális formájúak lesznek. Természetesen kézzel is lehet gombócokat formázni, én időnyerés miatt a kanalas módszert használom. A víz forrjon, de ne nagyon, mert széteshetnek a gombócok. Egyszerre csak 2-3 darabot teszek a vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, szépen kiszedegetem őket a zsemlemorzsára és meghempergetem benne őket.

Ötlet: különlegesség a darált mákban meghempergetett túrógombóc forró málna- vagy eperlekvárral. 
Ezt a szép zöld tálat egy vászolyi keramikus barátunktól kaptam évekkel ezelőtt és nagyon szeretem. Sajnos már lepattogzott róla a máza itt-ott.





Diós és kókuszos keksz


Ropogós keksz, cukor és búzaliszt nélkül. Nagyon finom mandulával is, vagy kókusszal.

Amire szükségem lesz:
2 tojás, 3 ek vaj vagy kókuszzsír, 5 dkg eritrit, 5 dkg zabpehely, fél narancs vagy citrom reszelt héja, egy nagy csipet fahéj, 12,5 dkg durvára darált dió, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna
gyúráshoz: esetleg narancslé és zabkorpa

Így készítem:
Összegyúrom a hozzávalókat, ha szükséges vagy narancslét vagy zabkorpát is adok még hozzá. Diónyi golyókat készítek belőle, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe teszem őket. Kicsit lelapogatom és 180 fokon sütöm.  Elég hamar megsül.

A kókuszos vagy mandulás változat ugyanígy készül, csak a receptben behelyettesítem a diót kókuszreszelékkel vagy durvára darált mandulával.

Hasonló receptek a blogon: