2016. november 26., szombat

Gyors spenótfőzelék

A spenótfőzeléket jó fokhagymásan, rántás helyett besamellel készítem. Igen hamar, szinte semmiből készül el. 
A spenótot nagyon szeretem sajtkrémes palacsintába is tölteni és megsütni, bébispenót leveléből pedig salátát készítek.

Amire szükségem lesz: 
450 gr fagyasztott spenót, 4-5 gerezd fokhagyma vagy több, 1-2 zsemle, a zsemle beáztatásához 1-2 dl tej, só, bors
A besamelhez: 3 dkg vaj, kb 3 dl tej, 2 ek liszt, só, bors, szerecsendió
Köretként: pár szem héjában főtt krumpli, 1 ek. vaj, kb 2 ek olaj, só vagy sült krumpli fűszerkeverék, 1-2 tojás, pár db virsli

Így készítem: 
1-2 db zsemlét kockákra vágok és tejbe beáztatom.
A spenótot lábosba téve hagyom felengedni, beleszórok 4-5 db zúzott fokhagymát, sózom, borsozom és pár perc alatt felforralom, összefőzöm. Közben a vajat felolvasztom és beleszórom a lisztet, összekeverem és amikor sercegni kezd, felengedem annyi tejjel, hogy krémes állagú legyen. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy csomós legyen. Picit megsózom, borsozom, szerecsendiót is adokhozzá. A besamelt, a tejbe áztatott zsemlét belekeverem a spenótba. 
A krémes, lágy zöld színű spenótot tükörtojással és sült virslivel tálalom. Mellé egy adag vajas, fűszeres sült krumplit kínálok.

A vajas, fűszeres sült krumplihoz héjéban megfőzök pár kisebb krumplit. A főtt krumplikat meghámozom, kockákra vágom. Vajat felolvasztok 2 evőkanálnyi olajban serpenyőben és beleszórom a krumplikockákat, megszórom fűszerrel vagy csak sózom és szépen megpirítom





A szép, kézi szőttes terítőt és a kis bögrét egy vásárban találtam, a rózsaszín tányért pedig a lányaimtól kaptam a születésnapomra, ételfotózásra. 

Karácsonyi bejgli

Kipróbált, bevált receptemből 4 rúd aranyszínű bejgli lesz. Puha lesz a tésztája, krémes a tölteléke és olyan hihetetlenül finom, hogy már forrón meg szoktuk enni egy részét. Nem bánom, ha kireped az oldala és az sem baj, ha kilapul vagy nem lesz tökéletesen márványos a teteje. Az számít, hogy finom legyen. Szeretettel sütöm minden Karácsonyra és boldogan teszem az ünnepi asztal közepére. Egy morzsa sem marad belőle két nap után.
Tésztáját és krémes, narancsillatú töltelékeit sütés előtti nap állítom össze. Szeretem leegyszerűsíteni és megkönnyíteni az ünnepi készülődést apró ötletekkel és így december 24.-én a konyhában már alig teszek-veszek. Azt a napot nyugodtan, társasjátékozással, pihenéssel, várakozással tudjuk így tölteni.


Amire szükségem lesz: 
Az omlós kelt tésztához: 55 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 0,5 dl rum, egy csipet só,1-1 narancs és citrom reszelt héja,1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma, 2,5 dkg friss élesztő vagy 2 tasak szárított élesztő (1 tasak = 7 gramm), 1,5 dl tej
A krémes diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 40 gramm fehér csokoládé (pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 ek. baracklekvár, 5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
A krémes mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 40 gramm étcsokoládé (pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 ek. baracklekvár, 5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
Megkenni a tésztát: 2 tojás szétválasztva

Így készítem:
A tészta súlya összegyúrva picit több, mint 1 kg, a tölteléké is kb. 1 kg. Így, 4 részre osztva kb. 27 dkg tésztára jut így 25 dkg töltelék és ez így pont megfelelő. A tepsi mérete 45 x 36 cm, ebbe keresztbe és nem hosszába teszem a bejgliket sütni. Kb 30 cm hosszú rudak lesznek megsütve.
A tésztához felfuttatom a 2,5 dkg élesztőt 1,5 langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Ehhez a cukrot és a lisztet a tészta hozzávalóiból veszem el. A lisztet a vajjal és egy csipet sóval összemorzsolom. Ráreszelem a narancs és a citrom héját, hozzáadom a rumot, vaníliát és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom, 4 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem és egy zárható dobozba a hűtőbe teszem pihenni.
A diós és a mákos krém hozzávalói megegyeznek, csupán annyi a különbség, hogy a diósba dió és fehércsoki kerül, a mákosba pedig mák és étcsoki. A többi ugyanaz.
A diókrémhez a darált diót elkeverem a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, a fahéjjal és belereszelem a csokoládét. A tejet a rummal, mazsolával, cukorral, vaníliával felforrósítom és amikor kezd hűlni, belekeverem a baracklekvárt, a mézet és a darált diós keveréket. Dobozba zárva hűtőbe teszem. Ugyanezt megismétlem a mákos krém hozzávalóival.                                     
Ha a krémeket a sütés napján készítem, teljesen hidegre hűtöm. Nem szabad a forró krémet a tésztára tenni!
A sütés napján a tésztagömböket egyenként kinyújtom kb 4 mm vastagságú szabályos téglalapra. Sütőpapíron nyújtom ki, úgy, hogy lisztet nem teszek alá. Kb  kb 20x 28 cm nagyságú téglalap lesz.
Nagyon fontos, hogy a tészta egyenletes vastagságú legyen és ne túl vékony, mert akkor ki fog szakadni sütés közben. 
A diós krémet is és a mákosat is elfelezem. A krémet teljesen egyenletesen elegyengetem a tésztán, körben 2 centiméternyi sávot szabadon hagyva. A téglalap keskenyebbik oldalán picit visszahajtom a tésztát, úgy, hogy épphogy a töltelékre érjen. Ez lesz majd a bejglim két vége. Szorosan felcsavarom az egészet. Ugyanígy töltöm meg a maradék 3 tésztát is. 
A sütőpapírral bélelt,meglisztezett tepsibe helyezem a 4 rúd bejglit, egymáshoz nem túl közel, különben sütés közben „összenőnek”. Villával itt-ott megszurkálom őket. 2 tojássárgájával megkenem őket mindenhol és hűvös helyre teszem megszáradni. Ahogy megszáradt, megkenem őket a kicsit felvert 2 tojásfehérjével is. Akkor kezdem el sütni, amikor a tojásfehérje is rászáradt, így lesz márványos a teteje. 180 fokon sütöm, amíg szép arany színe nem lesz (kb. 40 perc).
Akkor lehet szép szeleteket vágni belőle, amikor kihűlt, de mi általában azt nem tudjuk kivárni. A friss, forró bejgli egy bögre kakaóval, tejeskávéval igazi ajándék Karácsony idején.

Ötlet N1: Ha sietünk, az élesztőt nem futtatjuk külön fel, hanem összegyúrjuk az összes hozzávalót.
Ötlet N2: A mazsolát ki is hagyhatjuk, vagy kandírozott narancshéjjal is helyettesíthetjük
Ötlet N3: Ha tökéletesen egyforma vastagságúra szeretném a tölteléket, akkor lehet átlátszó fólia között is kinyújtani. Ehhez a krémeket elfelezem, és két átlátszó fólia között kinyújtom 4 lapra, úgy, hogy kb. 2 cm-el körben kisebbek legyenek, mint a tésztából készült téglalapok. Lehúzom a fólia tetejét és ráteszem a tésztalap közepére fejjel lefelé. Lehúzom a másik fóliát is.


Apukám még igen pici, nagymamám pedig olyan nagyon fiatal ezen a karácsonyi képen. A fotó még a világháború idején készült, 1944 körül.