Tésztáját és krémes, narancsillatú töltelékeit sütés előtti nap
állítom össze. Szeretem leegyszerűsíteni és megkönnyíteni az ünnepi készülődést
apró ötletekkel és így december 24.-én a konyhában már alig teszek-veszek. Azt
a napot nyugodtan, társasjátékozással, pihenéssel, várakozással tudjuk így tölteni.
Amire szükségem lesz:
Az omlós kelt tésztához: 55 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája,
5 dkg cukor, 0,5 dl rum, egy csipet só,1-1 narancs és citrom reszelt héja,1
tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma, 2,5 dkg friss élesztő vagy 2 tasak szárított élesztő (1 tasak = 7 gramm), 1,5 dl tej
A krémes diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 40 gramm fehér
csokoládé (pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg
méz, 1 ek. baracklekvár, 5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt
héja, fél narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília
aroma
A krémes mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 40 gramm étcsokoládé
(pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 ek. baracklekvár,
5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt
héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
Megkenni a tésztát: 2 tojás szétválasztva
Így készítem:
A tészta súlya összegyúrva picit több, mint 1 kg, a tölteléké is kb. 1 kg. Így, 4
részre osztva kb. 27 dkg tésztára jut így 25 dkg töltelék és ez így pont
megfelelő. A tepsi mérete 45 x 36 cm, ebbe keresztbe és nem hosszába teszem a bejgliket sütni. Kb 30 cm hosszú rudak lesznek megsütve.
A tésztához felfuttatom a 2,5 dkg élesztőt 1,5 langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral
és 1 evőkanál liszttel. Ehhez a cukrot és a lisztet a tészta hozzávalóiból
veszem el. A lisztet a vajjal és egy csipet sóval összemorzsolom. Ráreszelem
a narancs és a citrom héját, hozzáadom a rumot, vaníliát és a felfuttatott
élesztőt. Összegyúrom, 4 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem és egy zárható
dobozba a hűtőbe teszem pihenni.
A diós és a mákos krém hozzávalói megegyeznek, csupán annyi a
különbség, hogy a diósba dió és fehércsoki kerül, a mákosba pedig mák és
étcsoki. A többi ugyanaz.
A diókrémhez a darált diót elkeverem a reszelt citromhéjjal,
narancshéjjal, a fahéjjal és belereszelem a csokoládét. A tejet a rummal, mazsolával, cukorral, vaníliával felforrósítom
és amikor kezd hűlni, belekeverem a baracklekvárt, a mézet és a darált diós
keveréket. Dobozba zárva hűtőbe teszem. Ugyanezt megismétlem a mákos krém hozzávalóival.
Ha a krémeket a sütés napján készítem, teljesen hidegre hűtöm. Nem szabad a
forró krémet a tésztára tenni!
A sütés napján a tésztagömböket egyenként kinyújtom kb 4 mm
vastagságú szabályos téglalapra. Sütőpapíron nyújtom ki, úgy, hogy lisztet nem
teszek alá. Kb kb 20x 28 cm nagyságú
téglalap lesz.
Nagyon fontos, hogy a tészta egyenletes vastagságú legyen és ne
túl vékony, mert akkor ki fog szakadni sütés közben.
A diós krémet is és a mákosat is elfelezem. A krémet teljesen
egyenletesen elegyengetem a tésztán, körben 2 centiméternyi sávot szabadon hagyva. A
téglalap keskenyebbik oldalán picit visszahajtom a tésztát, úgy, hogy épphogy a
töltelékre érjen. Ez lesz majd a bejglim két vége. Szorosan felcsavarom az
egészet. Ugyanígy töltöm meg a maradék 3 tésztát is.
A sütőpapírral bélelt,meglisztezett tepsibe helyezem a 4 rúd bejglit, egymáshoz
nem túl közel, különben sütés közben „összenőnek”. Villával itt-ott megszurkálom őket. 2 tojássárgájával megkenem
őket mindenhol és hűvös helyre teszem megszáradni. Ahogy megszáradt, megkenem
őket a kicsit felvert 2 tojásfehérjével is. Akkor kezdem el sütni, amikor a
tojásfehérje is rászáradt, így lesz márványos a teteje. 180 fokon sütöm, amíg szép arany színe nem lesz (kb.
40 perc).
Akkor lehet szép szeleteket vágni belőle, amikor kihűlt, de mi
általában azt nem tudjuk kivárni. A friss, forró bejgli egy bögre kakaóval,
tejeskávéval igazi ajándék Karácsony idején.
Ötlet N1: Ha sietünk, az élesztőt nem futtatjuk külön fel, hanem összegyúrjuk
az összes hozzávalót.
Ötlet N2: A mazsolát ki is hagyhatjuk, vagy kandírozott
narancshéjjal is helyettesíthetjük
Ötlet N3: Ha tökéletesen egyforma vastagságúra szeretném a
tölteléket, akkor lehet átlátszó fólia között is kinyújtani. Ehhez a krémeket
elfelezem, és két átlátszó fólia között kinyújtom 4 lapra, úgy, hogy kb. 2 cm-el
körben kisebbek legyenek, mint a tésztából készült téglalapok. Lehúzom a fólia
tetejét és ráteszem a tésztalap közepére fejjel lefelé. Lehúzom a másik fóliát
is.
Apukám még igen pici, nagymamám pedig olyan nagyon fiatal ezen a
karácsonyi képen. A fotó még a világháború idején készült, 1944 körül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése