2014. április 30., szerda

Avokádókrém



AVOKÁDÓKRÉM

Az avokádó olyan, mintegy dínótojás, különösen a rücskös felületű. Sötét színű, puhább avokádót vegyünk, mert a kőkemény és erősen zöld színű még nem érett meg. A boltokban pont a legpuhább, legfinomabb avokádókat árazzák le. Ha felvágjuk, selymes fénye van, szép pasztell zöld színe és nagy magja. Ha itt-ott barnább, az nem baj. Az avokádó magában is finom vagy pirítós kenyérrel vagy salátában is. Ez az avokádókrém nagyon finom mindenféle ropihoz vagy csipszhez mártogatni. Ha lágyabbra szeretnénk, tegyünk bele több tejfölt. Ha laktatóbbra, akkor pedig natúr krémsajttal is keverjük el. Ez a krém a quacamole, egy mexikói szósz. Nagyon rá tud szokni az ember.
A magját szeretem dísznek is használni, mert egyszerűen szép. 

Amire szükségem lesz:
2 avokádó húsa, 1 citrom leve, 4 evőkanál tejföl, 4 gerezd zúzott fokhagyma, só, fehérbors

Így készítem:
Összetöröm az avokádó húsát villával és elkeverem a citromlével. Azért először a citromlevet adom hozzá, hogy az avokádó ne barnuljon meg. Hozzáadom a többit és lágyan összekeverem.

Ötlet: majonézzel is elkeverhetjük, csak ne tegyünk bele sokat, mert az avokádó maga is sok olajat tartalmaz.





A legjobb grillszósz a világon



A LEGJOBB GRILLSZÓSZ A VILÁGON

Piros, csillogós szósz, mindenféle sült hús és sült krumpli elmaradhatatlan kísérője. Csípős és fokhagymás. Római köményt szerezzünk be hozzá, mert anélkül nem az igazi. A recept maga igen egyszerű, mert mindent összekeverünk és kész. A legjobb előző nap megcsinálni, hogy összeérjenek az ízek. Az arányokon változtassunk kedvünkre. Van aki csípősebben szereti, vagy több olajat tesz bele. A római kömény ízét és a fokhagymát nagyon szeretem benne, ezért bőkezűen bánok vele. 
Ez egy spanyol szósz és mojo (ejtsd mohó) a neve. Számtalan változata van, létezik pl zöld színű is. Még nem volt olyan vendégünk, akinek ne ízlett volna. Ha grillpartit szervezünk, mindenképp próbáljuk ki! Igen gyorsan elfogy, ezért készüljünk fel, hogy pótolni kell a sütögetés és borozgatás közben.

Amire szükségem lesz:
5 evőkanál sűrű paradicsompüré, 4 evőkanál olívaolaj, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál erős pista, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 kiskanál só

Így készítem:
Összekeverem az összes hozzávalót és kész is.

Ezt a receptet drága zenész barátainknál kóstoltam először egy kerti bulin. A szósz mellé egy hatalmas tálban egészben sült, héjas, pici újkrumplik várakoztak arra, hogy az arrajáró beleszúrja a villáját és megmártsa a krumplit a piros szószban.