2014. április 9., szerda

Karamellizált banán és eper

Csak úgy csillog a karamelltől a krémessé pirított banán.  Aranyszínű és fahéj illatú. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal még csábítóbb. 10 perc alatt készen van, ennél gyorsabb szép desszert talán nincs is.

Amire szükségem lesz:

2 nem túl érett banán, pár szem eper, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, tejszínhab, fagylalt

Így készítem:

Minden hozzávalót kikészítek, még a tálaláshoz a tányérokat is, mert olyan gyorsan pirul a banán, hogy nincs idő közben másra figyelni. Serpenyőbe teszem a vajat, a cukrot és a fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt, a legmagasabb fokozatra, majd visszaveszem kicsit.  A banánokat meghámozom és belerakom a vajas-cukros-fahéjas keverékbe. A cukor nagyon hamar karamellizálódni kezd. Fakanállal lágyan, vigyázva kavargatom és megfordítom a banánokat, hogy minden oldaluk megpiruljon. Ez mindössze pár perc. Kiveszem a banánokat egy tányérra, a serpenyőbe szóróm a félbevágott epreket. Ha kisebb szemű az eper, félbe sem vágom. Egy perc alatt átforgatom a vajas karamellben, kiteszem a banánok mellé. A megmaradt vajas-fahéjas karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű rumos szósz lesz belőle. Egy kisebb üvegkancsóba töltöm. Így, mindenki annyit önt a tányérjára belőle, amennyit szeretne, rácsurgathatja a banánokra, eprekre és mellé szed egy nagy kanálnyi fagylaltot. Még forrón jó enni, nézni közben, ahogy a még meleg szósz felolvasztja a krémes fagylaltot. Hihetetlenül finom.

Természetesen eper nélkül is készíthetjük. A banánt hagyjuk egyben, mert ha pirítás előtt feldaraboljuk, akkor nagyon könnyen szétmállik.






Linzer

A linzer amolyan igazi házi, „nagymamás” sütemény.  Ha majd nagymama leszek, lekváros linzert fogok sütni és kötögetni fogok a kandalló előtt. Addig azért nem kell várnia a családnak, most is számtalanszor sütünk mindenféle formájú linzert. Készül lekvárral vagy narancskrémmel összetapasztott, vagy csokoládéval bevont. Fahéjas, citromos, diós, mandulás linzer. Linzertorta vagy más sütemény is készülhet belőle.
Kiszúróforma gyűjteményünk már igen nagy, mindig keressük a különleges formákat. Vásárokon, mesteremberektől legjobb venni. Már a gyerekek gyurmakészletének a formái is a gyűjteménybe vándoroltak.  A gyerekek amúgy is szeretnek tésztát gyúrni, kóstolni, kiválasztani, hogy maci készüljön-e vagy cica. A díszítés pedig külön öröm nekik.
A linzertészta tulajdonképpen édes omlós tészta, 3:2:1 arányban van benne a szárazanyag (liszt, darált dió, mandula), a zsiradék és a porcukor.  Van, aki ehhez az arányhoz csak 1 db tojássárgáját ad. Tojásfehérjét semmiképp se tegyünk bele, mert akkor kemény lesz a megsült tészta. Porcukorral dolgozzunk, a margarin pedig hideg legyen, amikor összegyúrjuk a tésztát. Ha szétesik a tészta, nem akar összeállni, akkor tehetünk bele rumot, de tejet semmiképpen sem. Amikor újra kinyújtjuk, próbáljunk minél kevesebb liszttel dolgozni. Mindig az első adag kinyújtott tésztából lesz a legomlósabb linzer, ezért ügyesen kell kiszúrni a tésztát, hogy minél több forma kijöjjön az első nyújtásból. A maradékot összegyúrjuk, betesszük megint a hűtőbe, amíg nem dolgozunk vele.
Ez egy kisebb adag, aki szereti az ilyen aprósütit, legalább kétszer ennyi tésztát gyúrjon be.

Amire szükségem lesz az alap linzertésztához:

30 dkg liszt (vagy 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, mandula, tehát 30 dkg összesen), 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, csipet só, reszelt citromhéj, pici rum

Így készítem:

Gyorsan összegyúrok minden hozzávalót. Ha nagyon szétesik a tészta, akkor pici rumot adok hozzá. Hűtőbe teszem a pihenni legalább fél órára. Kinyújtom lisztes deszkán 1 cm-nél vékonyabbra, ügyelve arra, hogy egyenletesen ugyanolyan vastag legyen a tészta mindenhol. Kiválasztom a kiszúróformát és gyártok mindenféle szíveket, csillagokat, virágokat. Azonnal tepsire teszem. A linzert 180 fokon sütjük, sápadtra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, igen hamar készen van, kb 10 perc alatt, a forma méretétől függően. 
Lekvárral vagy más krémmel összetapasztom, vagy csokoládéval bevonom, díszítem. Vagy csak porcukorral megszórom.








Csillagok háborúja, azaz Star Wars torta



Csillagok háborúja torta

Ezt a különlegesen finom csokoládétortát középső lányom készítette a nővérének, még tavaly.  Ő tervezte, sütötte, díszítette, mindössze 16 évesen. Az én dolgom mindössze a fotózás és a kóstolás volt. Star Wars rajongóknak való torta, fénykardokkal.
A csokitorta maga nyírfacukorral készült és a pontos receptje itt található: