Kiszúróforma gyűjteményünk már igen nagy, mindig keressük a különleges formákat. Vásárokon,
mesteremberektől legjobb venni. Már a gyerekek gyurmakészletének a formái is a
gyűjteménybe vándoroltak. A gyerekek
amúgy is szeretnek tésztát gyúrni, kóstolni, kiválasztani, hogy maci készüljön-e
vagy cica. A díszítés pedig külön öröm nekik.
A linzertészta tulajdonképpen édes omlós tészta, 3:2:1 arányban
van benne a szárazanyag (liszt, darált dió, mandula), a zsiradék és a porcukor.
Van, aki ehhez az arányhoz csak 1 db
tojássárgáját ad. Tojásfehérjét semmiképp se tegyünk bele, mert akkor kemény
lesz a megsült tészta. Porcukorral dolgozzunk, a margarin pedig hideg legyen,
amikor összegyúrjuk a tésztát. Ha szétesik a tészta, nem akar összeállni, akkor
tehetünk bele rumot, de tejet semmiképpen sem. Amikor újra kinyújtjuk,
próbáljunk minél kevesebb liszttel dolgozni. Mindig az első adag kinyújtott tésztából
lesz a legomlósabb linzer, ezért ügyesen kell kiszúrni a tésztát, hogy minél
több forma kijöjjön az első nyújtásból. A maradékot összegyúrjuk, betesszük
megint a hűtőbe, amíg nem dolgozunk vele.
Ez egy kisebb adag, aki szereti az ilyen aprósütit, legalább
kétszer ennyi tésztát gyúrjon be.
Amire szükségem lesz az alap linzertésztához:
30 dkg liszt (vagy 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, mandula, tehát
30 dkg összesen), 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 tasak vaníliás
cukor, csipet só, reszelt citromhéj, pici rum
Így készítem:
Gyorsan összegyúrok minden hozzávalót. Ha nagyon szétesik a tészta,
akkor pici rumot adok hozzá. Hűtőbe teszem a pihenni legalább fél órára.
Kinyújtom lisztes deszkán 1 cm-nél vékonyabbra, ügyelve arra, hogy egyenletesen
ugyanolyan vastag legyen a tészta mindenhol. Kiválasztom a kiszúróformát és
gyártok mindenféle szíveket, csillagokat, virágokat. Azonnal tepsire teszem. A
linzert 180 fokon sütjük, sápadtra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, igen hamar
készen van, kb 10 perc alatt, a forma méretétől függően.
Lekvárral vagy más krémmel összetapasztom, vagy csokoládéval bevonom, díszítem. Vagy csak porcukorral megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése