2016. április 18., hétfő

Hagymás lepény és gombás lepény


Egy kis harapnivaló egy pohár borhoz vagy sörhöz. 

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 50 dkg liszt, 24 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 3-4 db hagyma (lehet vörös-, vagy lilahagyma, vagy újhagyma is), 30-40 dkg gomba, só,bors, olaj
Az öntethez: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, 8 ek tejföl, 10 dkg reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél kávéskanál só (illetve ízlés szerint), bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem:

A hagymát sóval, borssal kevés olajon megpárolom. Külön megpárolom a gombát is, olajon, 1 apróra vágott hagymával vagy kevés újhagymával,sóval, borssal, hagyom kihűlni. Ebben a receptben nagy, téglalap alakú tepsit használok, de a tésztával és a töltelékkel tulajdonképpen úgy járok el, mint a kukoricás-brokkolis pite receptjében. Az a különbség, hogy a nagy tepsihez téglalap alakúra nyújtom a tésztát,majd az egyik felére a hagymát, a másikra pedig a gombát simítom. Ez a pite vékonyabb lesz majd,mint a brokkolis-kukoricás.








Hagymás-paradicsomos quiche

 


Tönkölybúzaliszttel és zabliszttel készült ez a pite egy szép vacsora részeként. 

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 12,5 dkg tönkölybúzaliszt, 12,5 dkg zabliszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 8 dkg reszelt trappista sajt, 1 fél teáskanál só (illetve ízlés szerint)
A töltelékhez: 2 db hagyma (lehet vörös-, vagy lilahagyma, vagy újhagyma is), só,bors, 2-3 db paradicsom, olaj
Az öntethez: 1 ek vaj, 1 ek liszt, 2 dl tej, 4 ek tejföl, 7-8 dkg reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél kávéskanál só (illetve ízlés szerint), bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem: 
A hagymát sóval borssal megpárolom, hagyom hűlni. Felszeletelem a paradicsomot. A továbbiakban, mivel ez az eredeti recept tönköly- és zabliszt változata, mind a tésztával, mind a töltelékkel úgy járok el, mint a brokkolis-kukoricás quiche esetében:






Brokkolis-kukoricás quiche



Ez egy igen bevált családi kedvenc, számtalanszor sütöm, igen hamar elfogy. Igen mutatós, omlós-vajas tésztából készült sós pite, olyasmi, mint a francia quiche (ejtsd „kis”). Mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel. Franciaország legismertebb hagyományos, tájétele. Az eredeti Quiche Lorrain tejszínes-tojásos krémmel készül, melybe pirított szalonnát, sonkát és reszelt guyére sajtot és egy csipet paprikát tesznek.
A francia recept tojás-tejszín-sajt öntetet használ, én pedig tejfölös besamelt, mert így ropogósabb lesz a teteje és mi így szeretjük. A tészta maga nagyon finom, sós linzerhez hasonlít. Ha csomagolni szeretném kiránduláshoz, akkor téglalap alakú tepsiben sütöm. Vendégváró parti ételként az asztal dísze lehet, salátákat, fasírtgolyókat kínálok hozzá. Nem baj, ha kihűl mert hidegen is olyan finom, hogy lehetetlen neki ellenállni.
Ennél kevesebb mennyiségű zöldséggel és öntettel is süthetem, maradékokat is felhasználhatom. Gombával, párolt hagymával, paradicsommal vagy sonkával is készül konyhánkban. Kerek formában és téglalap alakú tepsiben is sütöm, néha ki is díszítem a tésztából kiszúrt formákkal.

Amire szükségem lesz:
A tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg sajt, 1 fél teáskanál só
A töltelékhez: 400 gr párolt brokkoli, 400 gr főtt, morzsolt kukorica, esetleg kevés piros húsú paprika
A sajtos öntethez: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, 8 ek tejföl, kb 10 dkg reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, 1 fél kávéskanál só (illetve ízlés szerint), bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem:
A tészta hozzávalóit összegyúrom és lisztezett sütőpapíron kinyújtom fél cm vastag, kör alakra. Egy nagyobb tányér segítségével szabályos kör alakra vágom, úgy, hogy majd a tésztának a piteformába téve legyen pereme. A formába a sütőpapírra együtt teszem, megszurkálom villával és a hűtőbe teszem egy időre. A maradék tésztából esetleg szíveket szúrok ki, ez lesz majd a pitém dísze.
Sós vízben megfőzöm a morzsolt kukoricát és külön megpárolom a brokkolirózsákat is. Leszűröm őket és hagyom kihűlni.
Készítek egy tejföllel lazított besamelt, amihez vajat megolvasztok egy kisebb lábosban. Amikor megolvadt, beleszórom a lisztet, összekavarom és ahogy fehéredni kezd, hozzácsurgatom a tejet. Folyamatosan kavarom közben, nehogy csomós legyen. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, aprított petrezselyemmel és a reszelt sajtot is hozzáadom. Tovább már nem főzöm, hanem pár perc hűlés után belekeverem a tejfölt.

A sütőformát kiveszem a hűtőből és szépen egyenletesen elhelyezem rajta a párolt brokkolit és kukoricát. Rásimítom a sajtos öntetet és a tetejét kidíszitem a tésztaszívecskékkel. 190-200 fokon ropogósra sütöm. Akkor kezdem felvágni, amikor már kicsit kihűlt.












A quiche-t rántott csirkével kínáltam. A csirkemellet kisebb négyzetekre vágtam, kiklopfoltam, majd narancslében állt a hűtőben egy éjszakára. Másnap sóztam, borsoztam és kirántottam. Egy kisebb adag petrezselymes krumplit is kínáltam hozzá.