2018. február 21., szerda

45 perces kenyér


Nincsen otthon semmilyen péksütemény? Elfelejtettél venni kenyeret? Nincs mit csomagolni a gyermekednek uzsonnára? És már csak egy óra maradt indulásig? Itt van hát a megoldás: egy olyan egyszerű és "hiperszupergyors" kenyér alapreceptet mutatok, amely segíthet egy ilyen helyzetben. Amíg térülünk-fordulunk, összekészülődünk reggel, már készen is van. Kelesztés nélkül nagyon felgyorsul a kenyérkészítés, csak keverem-kavarom, összegyúrom és sütöm a tésztáját. Elhatározástól számítva 45 perc alatt az asztalon lesz a ropogós kenyér. Máris lehet készíteni belőle a szendvicset.
Ezt az alaptésztát lehet fűszerezni, pl pizzás, sajtos, hagymás, petrezselymes, sonkás, kolbászos kenyeret is süthetünk. Épp csak egy pici fűszer vagy apróra vágott füstölt kolbász kell bele és máris egy különleges kenyerünk lesz. Tehetünk bele magokat is, tökmagot, napraforgómagot, lenmagot vagy durvára tört diót.

Amire szükségem lesz:
30 dkg liszt, 30 dkg kefir, 1 teáskanál só, 1 félteáskanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet sütőpor

Így készítem:
A hozzávalókat lágy tésztává gyúrom. Sütőpapírral bélelt hosszúkás jénaiban megsütöm 190 fokon, kb 35-40 perc alatt. A teteje ropogós lesz és aranybarna színű és a kenyér alja is szép halványbarna színt kap. A szeleteléssel várjunk pár percet, amíg kicsit kihűl.