Zsófi lányom tavaly különleges mézeseket készített dolgos munkával, sok
órán át, nagy türelemmel. A kész műveket a végén elfelejtettük lefotózni, pedig
ilyen mézeseket nem láttunk azóta sem sehol. A hagyományos mézes tésztát sablon
segítségével vágta ki a megfelelő formára és ételfestékkel színezte az írókát.
Annyira apró mozdulatokkal kellett felvinnie a mintát, hogy fogpiszkálót
kellett használnia a pici sarkokhoz, vékony vonalakhoz. Így készültek a híres film kis
robotjai, űrhajói mézesből.
2016. november 20., vasárnap
Céklasaláta
Ezt a lilás-rózsaszínű salátát szívesen készítem, mert kalória nem
nagyon van benne, mégis laktató. Ráadásul nagyon finom is és még egy ünnepi asztalon
is megállja a helyét. Magában esszük, vagy sültek mellé köretként.
Amire szükségem lesz:
kb 10 db közepes méretű cékla, 3 db alma, 1 db paprika, kb 10 db
ecetes csemege uborka, 2-3 szál újhagyma (vagy 1 db vöröshagyma), 1 ek mustár, 2
pohár joghurt (összesen 300 gr), 1 citrom leve, só, bors ízlés szerint
Így készítem:
A nyers céklát héjastul megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A
kihűlt céklákat kisebb kockákra vágom. Az uborkákat, almákat és a paprikát is
kockákra vágom. Az újhagymát felszeletelem (ha vöröshagymát használok, akkor
apróra vágom).
Az öntethez kifacsarom a citrom levét, majd összekeverem a
joghurttal és a mustárral, vagyis hamis majonézt készítek. Sózom, borsozom és az
öntettel összekeverem a salátát.
Ötlet N 1: ez egy nagyobb adag saláta lesz ezért, amennyiben
kevesebbet szeretnénk készíteni, felezzük el a hozzávalókat.
Ötlet N 2: bátran lehet variálni, pl több mártást készíteni hozzá
vagy hozzáadni kockákra vágott főtt krumplit vagy főtt tojást.
Ötlet N 3: természetesen hagyományos majonéz alapú tartármártással
is készíthetjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)