2016. november 20., vasárnap

Csillagok háborújás mézeskalácsok

Zsófi lányom tavaly különleges mézeseket készített dolgos munkával, sok órán át, nagy türelemmel. A kész műveket a végén elfelejtettük lefotózni, pedig ilyen mézeseket nem láttunk azóta sem sehol. A hagyományos mézes tésztát sablon segítségével vágta ki a megfelelő formára és ételfestékkel színezte az írókát. Annyira apró mozdulatokkal kellett felvinnie a mintát, hogy fogpiszkálót kellett használnia a pici sarkokhoz, vékony vonalakhoz. Így készültek a híres film kis robotjai, űrhajói mézesből.



Céklasaláta

Ezt a lilás-rózsaszínű salátát szívesen készítem, mert kalória nem nagyon van benne, mégis laktató. Ráadásul nagyon finom is és még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Magában esszük, vagy sültek mellé köretként. 
Amire szükségem lesz:

kb 10 db közepes méretű cékla, 3 db alma, 1 db paprika, kb 10 db ecetes csemege uborka, 2-3 szál újhagyma (vagy 1 db vöröshagyma), 1 ek mustár, 2 pohár joghurt (összesen 300 gr), 1 citrom leve, só, bors ízlés szerint

Így készítem:

A nyers céklát héjastul megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A kihűlt céklákat kisebb kockákra vágom. Az uborkákat, almákat és a paprikát is kockákra vágom. Az újhagymát felszeletelem (ha vöröshagymát használok, akkor apróra vágom).
Az öntethez kifacsarom a citrom levét, majd összekeverem a joghurttal és a mustárral, vagyis hamis majonézt készítek. Sózom, borsozom és az öntettel összekeverem a salátát.

Ötlet N 1: ez egy nagyobb adag saláta lesz ezért, amennyiben kevesebbet szeretnénk készíteni, felezzük el a hozzávalókat.
Ötlet N 2: bátran lehet variálni, pl több mártást készíteni hozzá vagy hozzáadni kockákra vágott főtt krumplit vagy főtt tojást.
Ötlet N 3: természetesen hagyományos majonéz alapú tartármártással is készíthetjük.