2014. március 23., vasárnap

Tárkonyos zöldbabfőzelék

                                               

TÁRKONYOS ZÖLDBABFŐZELÉK

Gyermekkorom kedvenc főzeléke, selymes fényű, tárkonyos, petrezselymes. Tükörtojással, fasírttal vagy csak magában szeretjük.
Friss zöldbabból az igazi, de bátran használhatunk mirelit zöldbabot is.

Amire szükségem lesz:

450 gr mirelit zöldbab, 1 fej hagyma, fél evőkanál  szárított tárkony, 1 fél csokor petrezselyem, 2-3 dl tejföl, 1 kiskanál étkezési keményítő, 1 kiskanál liszt, só

Így készítem:

A tejfölbe belekeverem a lisztet és az étkezési keményítőt. Félreteszem.
A mirelit zöldbabot lábosba öntöm, rászóróm az apróra vágott hagymát, a tárkonyt, a petrezselyem felét apróra vágva, megsózom és felöntöm kb  4 dl vízzel. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá.
Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a lisztes-keményítős tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán.  Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet.

Ötlet N 1: csak liszt és tejföl keverékével is behabarhatom a főzeléket. Az étkezési keményítő kiválthatja viszont a liszt egy részét és könnyedebb, selymesebb lesz tőle.

Ötlet N 2: Ebből két adag lesz, ha köretként esszük. 







Waldorf-saláta

 Waldorf-saláta

Laktató saláta, mert egyszerű főtt krumpli az alapja. Szeretem, ahogy finoman ropog benne a dió, érezni az alma savanykás ízét.  
Szeretem, mert szinte mindig van itthon hozzá minden hozzávaló és bármikor össze lehet dobni, amikor megkívánjuk. Igen gyorsan elkészül, igazából a legtöbb idő avval megy el, hogy összevágjuk a hozzávalókat. A majonézt gépi habverővel  készítem, így az sem tart tovább pár percnél. Néha a majonézes salátákat hamis majonézzel keverem össze, abban kevesebb a kalória. Ennek a salátának rengeteg változata van, mi ezt szeretjük és számtalanszor készítjük.

Amire szükségem lesz:  

kb fél kg krumpli,  kb fél zellergumó, 2 db alma, 1 evőkanál citromlé, fél szál póréhagyma, 3-4 szál újhagyma, egy marék durvára vágott dió

a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só, bors

a hamis majonézhez: 2 dl natúr kaukázusi kefír, 1-2 evőkanál mustár, só, bors, ízlés szerint valamilyen édesítőszer cukor helyett, ha kalóriaszegény változatot szeretnénk

Így készítem:

A krumpli és a zeller főzve,  a többi hozzávaló nyersen kerül bele.  A krumplit héjában főzöm, majd hámozom, kockára vágom. A kockára vágott zellert picit megsózva megpárolom  pár perc alatt.  Az almához kikészítem az 1 evőkanálnyi citromlevet egy tálkába és ebbe szóróm bele a kis darabokra vágott almát azonnal, hogy ne barnuljon meg. A hagymákat felszeletelem. A diót vagy aprítóban durvára vágom, vagy késsel. Ha szép diónk van, érdemes késsel, mert látszani fog a félbevágott, szeletelt diószem szép formája és jól fog mutatni a salátán.
Összekeverem a majonézt, úgy hogy egy nagy tálba teszem a tojássárgáját, habverővel habosítom, majd sorban beleöntöm az olajat, a citromlevében feloldott cukrot, a mustárt és sózom, borsozom.
A hamis majonézhez pár másodperc alatt összekeverem a kefírt a mustárral, sóval, borssal, édesítővel.
Összekeverem a saláta hozzávalóit a majonézzel, szép nagy tálba teszem, szép diószemekkel és újhagymával díszítem.



Ezt a vágódeszkát ajándékba kaptam pár éve egy tehetséges, sokoldalú barátunktól, aki bele is faragta a nevemet. Hatalmas vágódeszka, nagyon szeretem használni.