TÁRKONYOS ZÖLDBABFŐZELÉK
Gyermekkorom kedvenc főzeléke, selymes fényű, tárkonyos,
petrezselymes. Tükörtojással, fasírttal vagy csak magában szeretjük.
Friss zöldbabból az igazi, de bátran használhatunk mirelit
zöldbabot is.
Amire szükségem lesz:
450 gr mirelit zöldbab, 1 fej hagyma, fél evőkanál szárított tárkony, 1 fél csokor petrezselyem,
2-3 dl tejföl, 1 kiskanál étkezési keményítő, 1 kiskanál liszt, só
Így készítem:
A tejfölbe belekeverem a lisztet és az étkezési keményítőt.
Félreteszem.
A mirelit zöldbabot lábosba öntöm, rászóróm az apróra vágott
hagymát, a tárkonyt, a petrezselyem felét apróra vágva, megsózom és felöntöm kb
4 dl vízzel. Fedő alatt először magas,
majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab,
kevéske vizet adok még hozzá.
Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a lisztes-keményítős
tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A
tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán. Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet.
Ötlet N 1: csak liszt és tejföl keverékével is behabarhatom a
főzeléket. Az étkezési keményítő kiválthatja viszont a liszt egy részét és
könnyedebb, selymesebb lesz tőle.
Ötlet N 2: Ebből két adag lesz, ha köretként esszük.