2014. március 23., vasárnap

Tárkonyos zöldbabfőzelék

                                               

TÁRKONYOS ZÖLDBABFŐZELÉK

Gyermekkorom kedvenc főzeléke, selymes fényű, tárkonyos, petrezselymes. Tükörtojással, fasírttal vagy csak magában szeretjük.
Friss zöldbabból az igazi, de bátran használhatunk mirelit zöldbabot is.

Amire szükségem lesz:

450 gr mirelit zöldbab, 1 fej hagyma, fél evőkanál  szárított tárkony, 1 fél csokor petrezselyem, 2-3 dl tejföl, 1 kiskanál étkezési keményítő, 1 kiskanál liszt, só

Így készítem:

A tejfölbe belekeverem a lisztet és az étkezési keményítőt. Félreteszem.
A mirelit zöldbabot lábosba öntöm, rászóróm az apróra vágott hagymát, a tárkonyt, a petrezselyem felét apróra vágva, megsózom és felöntöm kb  4 dl vízzel. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá.
Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a lisztes-keményítős tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán.  Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet.

Ötlet N 1: csak liszt és tejföl keverékével is behabarhatom a főzeléket. Az étkezési keményítő kiválthatja viszont a liszt egy részét és könnyedebb, selymesebb lesz tőle.

Ötlet N 2: Ebből két adag lesz, ha köretként esszük. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése