Krémes
epertorta
Citromos, fehércsokoládés tortácska, csokoládéba
mártott eprekkel díszítve. Születésnapra
készült.
Amire szükségem van:
a piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál
liszt, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, egy fél citrom reszelt héja, egy
csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
a rózsaszínű krémhez: 150 gramm (gramm, nem dl) habtejszín,
400 gramm fehércsokoládé (4 tábla), piros ételfesték
a fehér krémhez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál
porcukor, 250 gramm mascarpone natúr krémsajt, 1 citrom
a piskótát megöntözni: 1 evőkanál tej, 1 evőkanál
citromkrémlikőr (éppen hogy kerül bele az íze miatt, alkoholtartalom eloszlik
az egész tortán)
díszíteni: 18 szem eper, egy tábla csokoládé, pár csepp olaj
Így készítem:
A piskótához a lisztbe reszelem a citrom héját,
beleszórom a sütőport vagy szódabikarbónát.
Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjét kemény
habbá verem a porcukorral, egyenként beleengedem a tojások sárgáját, a vaníliát
és elkeverem szép laza mozdulatokkal a liszttel. Sütőpapírral bélelt, 26 cm
átmérőjű tortaformában sütöm 180 fokon.
A rózsaszín krémhez 150 gramm habtejszínt
felforralok, ahogy elkezd forrni, azonnal ráöntöm az összetördelt 400 gramm
fehércsokoládéra. Egy csepp ételfesték rózsaszínűre festi. Kihűtöm kenhető
állapotúra.
A fehér krémhez felverem a habtejszínt 1 evőkanál
porcukorral. Külön tálban habverővel elkeverem a 250 gramm mascarpone natúr
krémsajtot 1 evőkanál porcukorral, belefacsarom az 1 citrom levét, belereszelem
a héját, teszek bele pár csepp vanília aromát vagy vaníliás cukrot.
Megmosom az epreket és vízgőz felett megolvasztom
a csokoládét pár csepp olajjal.
Belemártotom az epreket, vágódeszkán hagyom hűlni.
4 tojásból sütött citromos piskótát
tej-citromlikőr keverékével picit megöntözöm. Rásimítom a rózsaszínű krémet,
majd a fehércsokis krém egy részét, a többit habzsákból nyomom rá pici csigákat
formázva. Ráteszem a csokis epreket, 6 szemet középre, 12 szemet köré.
Ötlet N 1: természetesen nem muszáj megfesteni a
fehércsokoládé-krémet. Ez a torta kislánynak készült, ezért lett rózsaszín.
Ötlet N 2: a rózsaszínű krém tulajdonképpen a
macaronok krémjnek az alapja, 150 gramm tejszín és 400 gramm ét- vagy tej- vagy
fehércsokoládé, vagy vegyesen.
Ötlet N 3: az epreket fehércsokoládéba is lehet
mártani.
Ötlet N 4: Úgy hűtöttem a rózsaszínű krémet megfelelő
hőmérsékletre, ahogy a cukrászok, de lehet hűtőbe is rakni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése