2018. január 27., szombat

Keleti varázsszőnyeg


Összegyűjtöttem török, arab és perzsa ételeket egy szép keleti varázsszőnyegre.
Többször adtam már keleti vacsorát, egyszer 18 fogásosat is. Ilyenkor minden főzött-sütött étel az asztalon van egyszerre, ezenkívül friss pitakenyér, olajbogyó, paradicsom is.
Az ételeket részben az arab nyelvtanáromtól tanultam. Ő egy iraki hölgy volt, aki nagyon szeretett főzni és heteken át tanította nekem a saját receptjeit arabul. A recepteket aztán jócskán a magam ízlésére formáltam, mert mi pl. nem eszünk bárányt és Irakban a darált hús általában bárányt jelent. Én pedig darált pulykából készítettem ezeket a húsos ételeket. Olyan is előfordul, hogy a fűszerezés idegen a mi ízlésünknek, és pici változtatással máris ízlik az étel. Van, aki pl. nem szereti a koriandert. Változtassunk bátran, a receptek nincsenek kőbe vésve. Az arab világban ezeknek az ételeknek amúgy is rengeteg változata létezik, még országokon belül is. Vannak itt olyan ételek is, amelyeket utazásaim alatt kóstoltam.
Tehát ezek többszöri kipróbálás utáni, rendszeresen használt receptek. Mind olyan étel, amit szeretünk és megidézi a mesés Kelet hangulatát. Természetesen nem minden ételt adok egyszerre, de törekszem rá, hogy legyen benne saláta, mártás, húsos, hús nélküli étel és édesség is.
Az ilyen terülj, terülj asztalkám nagy vacsorákhoz a főzést előző nap kezdem: a húsokat, pulykát, csirkét mindenféle pácokban a hűtőbe teszem, másnap sütöm. A csicseriborsót is előző nap főzöm, és elkészítem a salátát, falafelt, humuszt belőle. A hántolt pirított mandulát is előre elkészítem. A hozzávalókat kimérem, kikészítem előre. A süteményeket előző nap sütöm.

MÁRTÁSOK, ÖNTETEK, ELŐÉTELEK, SALÁTÁK
TÖRÖK PÁSZTORSALÁTA: Az apróra vágott zöldségeket (1 vöröshagyma, pár szál petrezselyemzöld, 1 kígyóuborka, 4 paradicsom) olívaolajjal, citromlével elkeverem, sok petrezselymet szórok rá, esetleg ecetes csípős paprikával díszítem.
TÖRÖK PETREZSELYEMSALÁTA: rengeteg petrezselyemlevél, paradicsomkockák és hagymaszeletek olívaolajjal és citromlével elkeverve. Ez a saláta hasonlít a pásztorsalátára, csak nincs benne uborka és az alapja a petrezselyem.
PADLIZSÁNSALÁTA: sózott, kevés olajban sült padlizsánkockákat joghurttal és tejföllel elkeverek.
ARAB PADLIZSÁNKRÉM: 2 padlizsánt megsütök a sütőben sütőpapíron, héját leveszem. A sült padlizsánhúst 4-5 gerezd zúzott fokhagymával, 1 pohár joghurttal és egy marék apróra vágott korianderlevéllel, friss mentával, kevés olívaolajjal csilipaprikával összekeverem és megsózom. 
HUMUSZ ÉS FALAFEL
A humuszból csípős és nem csípős változatot is kínálok.
CSICSERIBORSÓ SALÁTA: A humusz hozzávalóit nem pürésítem, hanem összekeverem: sült hagymával, sült paprika szeletekkel, pirított mandulával.
TAHINI ÖNTET húsokhoz: 1 ek tahini (szezámmag paszta), kb. 4-5 ek joghurt, 1 ek aprított petrezselyem, só, őrölt vegyesbors. A hozzávalókat krémesre keverem.

HÚSOS ÉTELEK
IRAKI TEPSZI BAJTINIDZSAN, TEPSIBEN SÜLT PADLIZSÁNOS HÚS: ehhez a rakott ételhez külön-külön megsütöm a padlizsánt, a krumplit, a hagymát és a húsgolyókat. Paradicsommal és fűszeres paradicsompürével borítom be és megsütöm. Fél cm vastagra vágott padlizsán szeleteket besózok, várok, leitatom róla a nedvességet papírtörlővel, majd kevés olajban, serpenyőben megpirítom mind a két oldalát. Ugyanebben a serpenyőben megpirítok vékonyra vágott krumpli szeleteket is. Majd egy-két fel apróra vágott hagymát is megsütök. Húsgolyókat kisütök bő olajban. Tepsibe fektetem a padlizsánszeleteket, erre a rétegre a pirított krumpli szeleteket, rajta pirított hagymaréteg, előre kisütött húsgolyók és paradicsomszeletekkel beborítom. Paradicsompürét ízlés szerint összekeverek sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd ráöntöm az ételre és megsütöm sütőben
KOFTA (KEFTA) RÉTESBATYUBAN SÜLT FŰSZERES HÚS
Egy apróra vágott hagymát és 25 dkg darált pulykahúst olajon megpirítok, sót, borsot, curryt szórok bele ízlés szerint és sok apróra vágott petrezselymet. Ha kihűlt, összegyúrom egy tojással. Ezt a fűszeres pirított húst rétesbatyuban sütöm meg. 3 rétegű réteslapokat kb 10 x 20 cm-es csíkokra vágok és az egyik végébe kupacolok egy kevés fűszeres pirított húst, behajtom kétoldalt hosszában a réteslapot és felcsavarom. Tepsiben felsorakoztatom őket, kevés olajjal megkenem és megsütöm sütőben.
LIBANONI CSIRKE
8 db csirkecombra vagy 2 egész csirkemellre ezt a pácot öntöm: 1 ek citromlé, 6 gerezd zúzott fokhagyma, 3 tk kakukkfű, 2 tk pirospaprika, 3 tk római kömény, 3 ek olaj, bors. Hagyom állni a hűtőben egy éjszakára. Másnap ízlés szerint sózom és tepsibe teszem, kis vizet öntök alá és kb egy óra alatt 180 fokos sütőben készre sütöm Többször locsolgatom a levével, hogy ne száradjon ki. Ugyanezt az ételt paradicsompürével leöntve is el lehet készíteni és serpenyőben is, nemcsak tepsiben.
KUSZKUSZ CSICSERIBORSÓS CSIRKEHÚSOS RAGUVAL
Húsos ragu: 10 dkg csicseriborsót beáztatok, sós vízben megfőzöm. Fél kg csirkehúst kockára vágva, apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal megpirítok. Hozzáadom a kockára vágott zöldségeket: egy fél cukkinit, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot és együtt párolom őket. A végén a csicseriborsót is belekeverem. A kuszkuszt elkészítem hagyományosan (zöldséglé, citromlé, olaj). A ragut a tetejére halmozom. Csilivel, cayenne borssal fűszerezem.
CSIRKE TADZSIN (tadzsin edényben kellene elméletileg elkészíteni, én magasfalú serpenyőben szoktam)
Fűszereket összekeverek: 1- 1 csipet sáfrány, őrölt szegfűszeg, gyömbér,  kardamom, koriander, cayenne bors.
A fűszerkeverékkel, sóval bedörzsölök 2 csirkemellet és állni hagyom, majd kevés olajon megsütöm. Apróra vágott hagymával és fokhagymával ízlés szerint megszórom és felöntöm kevés tyúkhúslevessel és így párolom. A végén petrezselyemzölddel és korianderrel megszórom, citromcikkekkel díszítem.

HÚS NÉLKÜL
KUSZKUSZ
TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL
Rengeteg ilyen recept létezik, ez itt egy saját ötlet és a mennyiségeket nem írom fel pontosan. Ami számomra fontos szempont, hogy sok petrezselyem és kapor legyen benne, valamint a szőlőlevél tekercsek olyan kis csinos aprók legyenek. Nyers rizsbe ollóval beleaprítok sok petrezselymet, kaprot és újhagymát. Citromlével meglocsolom, megsózom, fehérborssal megszórom. Belekeverek egy jó adag hántolt, pirított mandulát (megpirítom egy kis olívaolajon serpenyőben, amint kihűlt, durvára aprítom). Megmosott és megszárítgatott szőlőlevelekbe csomagolok egy teáskanálnyi rizses keveréket. Lábos aljára öntök olívaolajat, petrezselyemmel és kaporral megszórom, rárétegezem a dolmákat, vizet öntök rá és tányérokat teszek a tetejére nehezéknek. És szépen megpárolom.
CITROMOS-GYÖMBÉRES RIZS
SÁFRÁNYOS RIZS: 3 pohár rizst 3 pohár vízben és 3 ek. olajjal, sóval erős tűzön kezdem főzni, majd nagyon alacsony lángon sokáig párolom a rizst, amíg teljesen megpuhul. Mazsolát, hántolt pirított mandulát keverek bele, és vízben elkevert sáfránnyal megízesítem. 

ÉDESSÉGEK
DATOLYAKENYÉR
BAKLAVA: Tepsibe rétegezek olvasztott vajjal megkent réteslapokat és cukrozott, fahéjjal kevert darált magvakat úgy, hogy 2-3 réteslap közé szórom a darált magokat. Négyzetekre vágom és 170 fokon kb. fél órát sütöm. A megsült baklavát cukros-citromos sziruppal meglocsolom és állni hagyom sokáig.
50 dkg mag (dió, pisztácia, mandula durvára darálva), 25 dkg cukor, egy kiskanál őrölt fahéj, több csomag réteslap a tepsi méretére vágva
Szirup: 20 dkg cukor, 1 ek. citromlé, 2 dl víz összefőzve, kihűtve
BASZBUSZE: Kókuszos-darás-joghurtos tészta (az iraki hölgytől tanultam)
Összekeverem a következőket: 2 pohár búzadara, fél pohár cukor, 1 pohár tejföl vagy joghurt, 1 pohár kókusz, fél pohár vaj, 1-1 ek. mazsola, dió, mandula, 2 nagy csipet sütőpor. Kb. 2 cm vastagon belenyomkodom a kivajazott tepsibe. Aranybarnára sütöm, 200 fokon (kb. 30-40 perc).
Közben felforralok 2 pohár cukrot és 1,5 pohár vízzel és 1 ek citromlével. A megsült tésztát evvel a sziruppal meglocsolom. Négyzetekre vágom.
KÓKUSZ-LIME TORTA
A narancsos-citromos torta receptje, de a tésztájában 18dkg liszt helyett 10 dkg kókuszreszelék és 8 dkg liszt van. A krémben pedig kókusztej narancslé helyett. Tehát ezek lesznek a hozzávalók:
tészta: 10 dkg kókuszreszelék, 8 dkg liszt, 2 csipet sütőpor, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 ek lime lé, 1 tojássárgája, 1citrom és egy lime reszelt héja, pár cseppvanília aroma
krém:4 tojás, 30dkg cukor, 2 dl kókusztej, 4 ek kókuszreszelék, 1 lime és 1 citrom reszelt héja, 5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1csipet só, pár csepp vanília aroma
esetleg tetejére fehércsoki-máz: 1 táblafehércsoki 1 ek tejszínnel és 1 ek narancslével
Az elkészítés módja pedig a narancsos-citromos torta receptjében van leírva.