2016. április 23., szombat

Cukormentes finomságok

                          FAHÉJAS LINZERSZÍVEK LEKVÁRRAL TÖLTVE
A hagyományos linzertészta receptjében a finomlisztet zabliszttel helyettesítettem, a cukrot pedig eritrittel. 
Cukormentes málna- és baracklekvárral töltöttem.

 CSOKIS FEHÉRJE-PALACSINTA BANÁNNAL ÉS PÁR SZEM EPERREL
A palacsinta csokis fehérjepor, tojásfehérje, víz, kevés zabpehely és egy kicsi zabliszt keveréke. Arányai változnak, de általában az ilyen diétás palacsintához 1 tojásfehérjéhez öntök 1 dl vizet, 2 evőkanálnyi zabpelyhet és 1 evőkanál zablisztet. Ebbe most egy púpos evőkanál csokis fehérjepor is került. A palacsinta tésztáját hagyom állni, majd megsütöm palacsintasütőben egyenként. Kicsit kisebb méretűek lesznek, mint a hagyományos palacsinták, mert a nagyobb méretű zabpalacsinta könnyen szakadhat. Mézzel megcsurgatom, facsarok rá narancslevet vagy mákkal, gyümölccsel kínálom. Úgy is nagyon finom, ha cukormentes pudinggal leöntöm és gyümölccsel díszítem.

Almás-mákos sütemény



Mákimádók és egészséges életmódot követők szeretni fogják ezt a süteményt. Picit olyan, mintha mákos-almás rétes töltelék lenne a rétestészta nélkül. Zsiradékot, lisztet, cukrot nem tartalmaz. Cukormentes olvasztott csokoládét is önthetünk a kihűlt sütinkre, így igazi ünnepi ruhája lesz.

Amire szükségem lesz:

5 ek zabpehely, 5 ek zabpehelyliszt, 5 ek eritrit, 10 ek darált mák, 1 db reszelt alma, 3 tojás, 3 ek kefír, 1 narancs reszelt héja, egy késhegynyi őrölt fahéj, vanília, 1 csipet sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna
egy kisebb őzgerincforma
Tálaláshoz: 2 ek méz, 1 pici alma hámozva, szeletelve

Így készítem:


Az összes hozzávalót összekeverem és 200 fokon sütöm amíg a teteje meg nem pirul, vagyis 20-25 percig. A teteje berepedhet. A kihűlt sütemény tetejét mézzel megcsurgatom, felszeletelem és mézen karamellizált almával tálalom.





Hamis falafel


Ki gondolná, hogy ezek a finom falatok nem csicseriborsóból, hanem egyszerű sárgarépából készültek? Egyáltalán nem érezni benne a sárgarépa ízét. Tepsiben sült, nem olajban, mint a hagyományos falafel és emmiatt diétás jellegű. Ráadásul lisztet sem tartalmaz, mindössze 2 evőkanálnyi zabkorpát. Belül puha, kívűl ropogós szélű. Rohanós reggeleken is  gyorsan elkészül, könnyen szállítható, nem folyik, nem ragad. Lehet körettel tálalni, vagy salátával, vagy szendvicsbe is tehetjük. 

Amire szükségem lesz:

2 púpos ek zabkorpa, 2 tojás, 2 ek tejföl, 25 dkg reszelt nyers sárgarépa, 8-10 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió, 2-3 csipet őrölt római kömény, ízlés szerint só, bors, 1 csipet sütőpor,1 csipet szódabikarbóna

Így készítem:

Mindent összekeverek és evőkanállal sütőpapírra adagolom úgy, hogy nagyjából egyforma kör alakú kis kupacok legyenek. 200 fokon sütöm, 15-20 percig.

Ötlet: cukkiniből is meg lehet sütni és pirospaprikával ízesíteni.




                                                                                  Ilyen félbevágva.

Epres pite



Illatos, édes eper adja a pite lelkét. Igen kevés hozzávalóból, cukor, vaj, fehérliszt nélkül sütöttem. A tavasz, a nyár bármely friss gyümölcsével, pl. őszibarackkal, sárgabarackkal, málnával is készülhet. Az ilyen könnyű, puha tésztájú gyümölcsös piték szépen tálalhatóak citromos-narancsos édes tejföllel vagy fagylalttal. 

Amire szükségem lesz:

25 dkg eper kisebb kockákra vágva, 25 dkg kefír, 2 tojás, 14 dkg zabliszt , 6 ek eritrit, vanília, reszelt citromhéj, egy csipet szódabikarbóna, egy csipet sütőpor
26 cm átmérőjű piteforma

Így készítem:

A hozzávalókat összekeverem és sütőpapírral bélelt formában megsütöm 200 fokon,amíg a teteje meg nem pirul.