2014. március 28., péntek

Cipó




CIPÓ

A forró, frissen kisült cipó illata varázslatosan betölti a lakást. Ha felvágom, beleolvad a vaj. Sütök tejes zsemlét, paprikás zsemlét, kiflit, kenyeret. A bolti péksüteménnyel összehasonlítva a mi cipónk ugyan foszlós, de nehezebb lesz, hiszen nem teszünk bele semmilyen olyan adalékot, amitől csak felfújódik és anyag szinte nem lesz benne semmi.  Mi csak élesztőt használunk, és dagasztunk, kelesztünk. A mi cipónk laktató lesz.
Ha péksüteményt sütünk otthon, a család úgy fog nézni ránk, mint egy istennőre. Süthetünk cipót, zsemlét, kiflit pl reggelire, vagy csak úgy, meglepetésként egy vasárnap délutánon.  Vagy ünnepnapon, amikor zárva a pékség és az abc. 
Egyszerű cipót sütni, de avval számolni kell, hogy  másfél-két óra, amíg elkészül. Ennél jobban nem tudjuk felgyorsítani a folyamatot. Viszont nem kell mellette állni végig, amíg kel a tészta, közben csinálhatunk mást. Csak ne hagyjuk magára teljesen, mert kényes hölgy a cipótésztánk és megsértődhet.  Nem szereti sem a forróságot, sem pedig  a hideget. Nem szereti, ha túlkel, ha túlsütik. Azt szereti, ha szépen bánunk vele, szinte babusgatjuk, óvjuk a huzattól, meg a megfázástól.
Kiskovászt készítek, hiszen nem ipari mennyiséget, hanem családi adagot sütök és nem szeretnék órákat keleszteni sem. Ha fél kg liszttel számítok, akkor azt egy tepsiben is ki tudom sütni.

Ez a leggyorsabb  és  sokszorosan kipróbált, bevált módszer, amit mutatok.  A fotók különböző időpontokban készültek, hiszen többször is sütöttünk cipót. Ettük házi májkrémmel, tejszínes hagymalevessel is. Vagy csak szendvicsként szalámival, sajttal. A legkisebb lányom magában eszi és sokszor kéri, hogy süssek cipót.

Tartsunk otthon elég élesztőt és lisztet., így bármikor süthetünk. Az instant élesztő nem romlik meg, szép tasakban lehet venni és akkor használom fel, amikor szeretném. Tapasztalatom szerint kicsivel több kell belőle, mint a friss élesztőből. Friss élesztő a legjobb, de kényesebb is és mindig ügyelni kell rá, hogy épp legyen otthon belőle valóban friss és használható.
Lehet a cipótésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát, köményt, bazsalikomot stb, vagy sült hagymát, főtt krumplit, sajtot. Lehet kísérletezni különböző sikértartalmú lisztekkel.  Én a legegyszerűbb liszttel dolgozom, minden boltban ott áll a polcon.


Amire szükségem lesz:

Négy nagy cipóhoz: fél kg liszt, 2 dl olaj, 3 dl langyos víz, 1 kiskanál só, kiskovász
A kiskovászhoz: 2 tasak instant élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej
1 tasak instant élesztő 7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek.

Így készítem:

Elkészítem a kiskovászt, összekeverem az összes hozzávalót, meleg helyen hagyom, hogy az élesztő dolgozzon és a kovász szép lyukacsosra feljöjjön. Ez kb 10-15 perc. Kimérem tálba a lisztet, beleszórom a sót hozzáöntöm a 2 dl olajat és a 3 dl langyos vizet és a kiskovászt. Összedagasztom. Ezt a dagasztást egy egyszerű elektromos géppel csinálom, így gyors és nem fárasztó. Megkönnyítem a dolgomat, amivel csak tudom. Bebugyolálom takaróba és hagyom meleg helyen kelni.  Aztán lisztezett deszkára teszem, átdagasztom egyszer és 4 részre osztom. Cipókat formálok belőle, kikerekítem, alulra hajtom a tésztát, mintha kifordítanám és gyönyörű formája lesz. 10 perc pihentetés után ropogósra sütöm 180 fokon, ha lehet, légkeveréses sütőben. 














Tonhalas melegszendvics



TONHALAS MELEGSZENDVICS

Ez egy olyan szendvics, amiből bármennyit meg tud enni az ember. Belül krémes, kívül ropogós. Szépre sül meg, lehet díszíteni olívabogyóval, paradicsommal, paprikával. Az is el tudja készíteni pár perc alatt, aki még sosem főzött-sütött soha semmit. Családom, barátaim, munkatársaim nagy-nagy kedvence.

Amire szükségem lesz:

1 tonhalkonzerv (130 gramm aprított tonhal, növényi olajban), 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál tejföl, 1 fél vöröshagyma, 4 cm póréhagyma, só, bors, esetleg pár szál snidling
2 db zsemle, 1 csomag cheddar lapkasajt, kevés olvasztott margarin

Így készítem:

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra, előveszek egy tepsit és sütőpapírt rakok bele. Csupán azért kell a sütőpapír, hogy ne kelljen majd mosogatni. Ha nem cseppen rá a sajt, akkor a papírt újra fel tudjuk használni egyszer.
A tonhalat összetöröm egy nagyobb tálban villával, hozzáadom a citromlevet, a mustárt, a tejfölt  és az apróra vágott hagymákat. Sózom, borsozom. Megolvasztom a margarint, megkenem vele a félbevágott zsemléket és mindegyikre szép vastagon rákupacolom a tonhalkrémet. Esetleg snidlingből pár szálat rávagdosok. Mindegyikre 1 db lapkasajtot teszek. Megsütöm sütőben, ahogy a melegszendvicseket szoktuk.


Ötlet: a legolcsóbb tonhalkonzerv is jó, mert úgyis össze kell törni a krémhez a tonhalat.




Tejes-vajas kiflik reggelire


 TEJES-VAJAS KIFLIK REGGELIRE

Ropogós és friss kiflicskék, szalámival, paradicsommal finom reggeli. Vagy akár sör mellé kínálhatjuk a vendégeknek sült csirkecombbal, vagy kolbásszal.

Amire szükségem lesz:

kiskovász:  1 tasak instant élesztő (7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej

A tésztához: 25 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 dl langyos tej

4-5 dkg olvasztott vaj

Így készítem:

Elkészítem a kiskovászt, meleg helyen hagyom, hogy szépen feljöjjön lyukacsosra. Kimérem tálba a lisztet, beleszórom a sót, hozzáöntöm a 2 dl langyos tejet és a kiskovászt. Összedagasztom. Ezt a dagasztás egy egyszerű elektromos géppel csinálom. Hagyom meleg helyen kelni, majd átgyúrom lisztes deszkán vagy sütőpapíron. Két cipót formázok belőle, kinyújtom őket kör alakúra és 8-8 cikkre vágom. Olvasztott vajjal megkenem és kifli formára felcsavarom, tepsibe teszem a kifliket szép sorban és megkenem  őket olvasztott vajjal.  180 fokon sütöm őket ropogósra, kb fél óra alatt.. 16 db közepes méretű kifli lesz belőle.

Ötlet: Ha csak 4-4 cikkre vágom a kinyújtott kör alakú tésztát, akkor 8 db óriás kiflink lesz, lehet megszórni sóval, köménymaggal.