2014. május 1., csütörtök

Csokihabos babapiskóta



Ha selymes csokoládéhabosédességet kívánnánk, itt egy nagyon csokis apró ötlet. Csokoládés tejszínhabot készítek: vagy édes tejszínhabba kihűlt olvasztott étcsokoládét keverek  vagy forró tejszínt öntök a csokoládéra, és lassan kavargatva kihűtöm, édesítem. Ezt a krémet kávés-rumos tejbe mártott babapiskóták közé rétegezem. Reszelt fehér csokival díszítem.





Káposztás cvekedli


Ellenállhatatlan, első számú kedvenc ételem. Sajnos. Hatalmas adagot is meg tudok belőle enni, még akár a hűtő nyitott ajtaja előtt állva is belekóstolok a maradékba. Ha űrhajóval elküldenének a Marsra, akkor több köbméter cvekedlit vinnék magammal. Ez a bizonyos étel a káposztás tészta, vagyis cvekedli; ki így hívja, ki úgy. Mindenki ismeri, mindenkinek van hozzá fűződő gyermekkori emléke. Van, aki porcukorral meghintve szereti és van, pl én, aki jó borsosan, sok káposztával és nagyon összepirítva.
Cvekedlit készíteni egy életérzés. Először megadom magamat az elhatározásnak, noha tudom, hogy annyit fogok belőle enni, hogy megfájdul a gyomrom is. Hazacipelem a káposztát. Aztán megbirkózom a felaprításával. Nagy nehezen késsel darabokra vágom. Közben, arra  gondolok, hogy jó lenne a kisbaltát bevenni a főzőeszközeim közé.  Aztán jön a fizikai munka, mert én hagyományosan reszelem le a káposztát, sajtreszelőn. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy beszerzek valami szerkentyűt erre a célra, de aztán mégis minden marad a régiben és legközelebb is csak kézzel reszelem le. A káposztát aztán rendre túlsózom, mert mindig az van bennem, hogy ha nem sózom meg eléggé, akkor nem jön ki az összes leve. Persze ez butaság, kevesebb só is elég lenne. De az igaz, hogy másfél kiló káposztából kb fél liter káposztalé is kijön sózás és kinyomkodás után. Aztán megpirítom olajon a káposztát. Hihetetlen mennyi víz elpárolog belőle még ekkor is, és mennyire “összemegy”. Amikor elkezdem pirítani, még tele van a serpenyő, aztán mire elkészül és szép barna lesz a káposzta, akkor már könnyebben tudom kavarni. Közben megfőzöm a kockatésztát. Szeretem a házi tésztát hozzá. Emlékszem, amikor kiskoromban a nagymamám szárította a házi tésztát konyharuhán az alföldi kis házában. Amikor készen van a káposzta, megfőtt a tészta, akkor az egészet összekeverem, jól megborsozom és nagyon-nagyon összepirítom egy jó nagy serpenyőben. És megadom magamat a sorsomnak és megeszek egy nagy tányérral belőle még forrón.







Zöldséges lángos


ZÖLDSÉGES LÁNGOS

Amikor épp semmi különleges hozzávaló nincsen itthon, csak pár darab maradék zöldség, egy-két szem krumpli, akkor mindig süthetünk zöldséges lángost, vagy krumplis lángost. Már 3-4 db gombából, 1 db sárgarépából és 4 szem krumpliból is egy nagyobb adag lesz. Lehet csak egyféle zöldségből sütni. A zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, hagymát, krumplit mind lereszeljük. Pár evőkanál liszttel összeforgatjuk, beleütünk 1-2 tojást, sózzuk, borsozzuk. Vághatunk bele petrezselymet, vagy adhatunk hozzá egy kevéske reszelt sajtot is. Hagyjuk állni kicsit, majd serpenyőben pici lángosokat sütünk belőle kevés olajon. 

Ez olyan, mint a lapcsánka, vagy tócsni. Főleg a ropogós szélét szeretem. Tálalhatjuk tejföllel, vagy sajtos tejföllel, adhatunk hozzá ketchupöt, erős pistát, kovászos uborkát. Köretnek is kiváló.




Zsemle





ZSEMLE

Süssünk zsemlét! Ez a receptet édesanyámtól tanultam. Gyermekkoromban éveken át éltünk Mongóliában és friss fehér kenyér híján anyukám minden nap sütött kenyeret vagy zsemlét, kiflit. Így, ez aztán egy igazán nagyon kipróbált módja a zsemle sütésének és semmilyen különleges sütő vagy hozzávaló nem kell hozzá.
Nem baj, ha nem lesz olyan, mint a bolti zsemle. A lényeg, hogy mi sütöttük, tudjuk mi van benne és hogy nagyon finom.
Igazi boldogság a frissen kisült, félbevágott zsemlébe vajat kenni és nézni, ahogy beleolvad és beleharapni a ropogós héjába, közben érezni a zsemle illatát.

Amire szükségem lesz:
fél kiló langyos liszt, fél evőkanál só, 4 dl langyos tej
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő vagy 25 gr friss élesztő, 2 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál liszt

Így készítem:
A kiskovász hozzávalóit összekeverem, letakarom,meleg helyen hagyom lyukacsosra feljönni.
A langyos lisztet összekeverem a sóval. Amikor a kovász készen van, a lisztbe mélyedést csinálok, beleöntöm a kovászt és 4 dl langyos tejjel összedagasztom az egészet. Hagyom meleg helyen kelni, majd kinyújtom kb 2 cm vastagra és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra, nagy tepsibe teszem, letakarva kelesztem még, aztán 180 fokon megsütöm. Kb 12 zsemle lesz ebből a mennyiségből, attól függően, hogy mekkorára szaggatjuk a tésztát. Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint a képeken.

Ötlet N1: lehet a tésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát. Az alsó képen paprikás zsemle látható.

Ötlet N 2: ez a recept a kenyértészta receptje is, csak a tej helyett langyos vízzel készítem. A kenyértésztához szoktam adni köménymagot, sülthagymát, vagy főtt krumplit, sajtot. A kömény azért jó, mert az illóolajtól ropogós lesz a kenyér héja, a krumplitól pedig puha lesz. Kenyérsütésről lesz külön írás itt.

További házi péksütemények és kelt tészták: