Ha selymes csokoládéhabosédességet kívánnánk, itt egy nagyon csokis apró
ötlet. Csokoládés tejszínhabot készítek: vagy édes tejszínhabba kihűlt olvasztott étcsokoládét keverek vagy forró tejszínt öntök a csokoládéra, és lassan kavargatva kihűtöm, édesítem. Ezt a krémet kávés-rumos
tejbe mártott babapiskóták közé rétegezem. Reszelt fehér csokival díszítem.
2014. május 1., csütörtök
Káposztás cvekedli
Ellenállhatatlan, első számú kedvenc ételem. Sajnos. Hatalmas adagot
is meg tudok belőle enni, még akár a hűtő nyitott ajtaja előtt állva is
belekóstolok a maradékba. Ha űrhajóval elküldenének a Marsra, akkor több köbméter
cvekedlit vinnék magammal. Ez a bizonyos étel a káposztás tészta, vagyis
cvekedli; ki így hívja, ki úgy. Mindenki ismeri, mindenkinek van hozzá fűződő
gyermekkori emléke. Van, aki porcukorral meghintve szereti és van, pl én, aki
jó borsosan, sok káposztával és nagyon összepirítva.
Cvekedlit készíteni egy életérzés. Először megadom magamat az
elhatározásnak, noha tudom, hogy annyit fogok belőle enni, hogy megfájdul a
gyomrom is. Hazacipelem a káposztát. Aztán megbirkózom a felaprításával. Nagy
nehezen késsel darabokra vágom. Közben, arra gondolok, hogy jó lenne a kisbaltát bevenni a
főzőeszközeim közé. Aztán jön a fizikai munka, mert én hagyományosan reszelem le a
káposztát, sajtreszelőn. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy beszerzek valami
szerkentyűt erre a célra, de aztán mégis minden marad a régiben és legközelebb
is csak kézzel reszelem le. A káposztát aztán rendre túlsózom, mert mindig az
van bennem, hogy ha nem sózom meg eléggé, akkor nem jön ki az összes leve.
Persze ez butaság, kevesebb só is elég lenne. De az igaz, hogy másfél kiló káposztából
kb fél liter káposztalé is kijön sózás és kinyomkodás után. Aztán megpirítom olajon a
káposztát. Hihetetlen mennyi víz elpárolog belőle még ekkor is, és mennyire “összemegy”.
Amikor elkezdem pirítani, még tele van a serpenyő, aztán mire elkészül és szép
barna lesz a káposzta, akkor már könnyebben tudom kavarni. Közben megfőzöm a kockatésztát.
Szeretem a házi tésztát hozzá. Emlékszem, amikor kiskoromban a nagymamám
szárította a házi tésztát konyharuhán az alföldi kis házában. Amikor készen van
a káposzta, megfőtt a tészta, akkor az egészet összekeverem, jól megborsozom és
nagyon-nagyon összepirítom egy jó nagy serpenyőben. És megadom magamat a
sorsomnak és megeszek egy nagy tányérral belőle még forrón.Zöldséges lángos
ZÖLDSÉGES LÁNGOS
Amikor épp semmi különleges hozzávaló nincsen itthon, csak pár
darab maradék zöldség, egy-két szem krumpli, akkor mindig süthetünk zöldséges
lángost, vagy krumplis lángost. Már 3-4 db gombából, 1 db sárgarépából és 4
szem krumpliból is egy nagyobb adag lesz. Lehet csak egyféle zöldségből sütni. A
zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, hagymát, krumplit mind
lereszeljük. Pár evőkanál liszttel összeforgatjuk, beleütünk 1-2 tojást,
sózzuk, borsozzuk. Vághatunk bele petrezselymet, vagy adhatunk hozzá egy kevéske reszelt sajtot is. Hagyjuk állni kicsit, majd serpenyőben pici lángosokat sütünk
belőle kevés olajon.
Ez olyan, mint a lapcsánka, vagy tócsni. Főleg a ropogós szélét
szeretem. Tálalhatjuk tejföllel, vagy sajtos tejföllel, adhatunk hozzá
ketchupöt, erős pistát, kovászos uborkát. Köretnek is kiváló.
Zsemle
ZSEMLE
Süssünk zsemlét! Ez a receptet édesanyámtól tanultam.
Gyermekkoromban éveken át éltünk Mongóliában és friss fehér kenyér híján anyukám
minden nap sütött kenyeret vagy zsemlét, kiflit. Így, ez aztán egy igazán nagyon
kipróbált módja a zsemle sütésének és semmilyen különleges sütő vagy hozzávaló
nem kell hozzá.
Nem baj, ha nem lesz olyan, mint a bolti zsemle. A lényeg, hogy mi
sütöttük, tudjuk mi van benne és hogy nagyon finom.
Igazi boldogság a frissen kisült, félbevágott zsemlébe vajat kenni
és nézni, ahogy beleolvad és beleharapni a ropogós héjába, közben érezni a
zsemle illatát.
Amire szükségem lesz:
fél kiló langyos liszt, fél evőkanál só, 4 dl langyos tej
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő vagy 25 gr friss élesztő,
2 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál liszt
Így készítem:
A kiskovász hozzávalóit összekeverem, letakarom,meleg helyen
hagyom lyukacsosra feljönni.
A langyos lisztet összekeverem a sóval. Amikor a kovász készen van,
a lisztbe mélyedést csinálok, beleöntöm a kovászt és 4 dl langyos tejjel
összedagasztom az egészet. Hagyom meleg helyen kelni, majd kinyújtom kb 2 cm
vastagra és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra, nagy
tepsibe teszem, letakarva kelesztem még, aztán 180 fokon megsütöm. Kb 12 zsemle
lesz ebből a mennyiségből, attól függően, hogy mekkorára szaggatjuk a tésztát.
Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint a képeken.
Ötlet N1: lehet a tésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát. Az
alsó képen paprikás zsemle látható.
Ötlet N 2: ez a recept a kenyértészta receptje is, csak a tej
helyett langyos vízzel készítem. A kenyértésztához szoktam adni köménymagot, sülthagymát,
vagy főtt krumplit, sajtot. A kömény azért jó, mert az illóolajtól ropogós lesz
a kenyér héja, a krumplitól pedig puha lesz. Kenyérsütésről lesz külön írás
itt.
További házi péksütemények és kelt tészták:
Tejes-vajas kifli: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/search/label/kifli
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)