ZSEMLE
Süssünk zsemlét! Ez a receptet édesanyámtól tanultam.
Gyermekkoromban éveken át éltünk Mongóliában és friss fehér kenyér híján anyukám
minden nap sütött kenyeret vagy zsemlét, kiflit. Így, ez aztán egy igazán nagyon
kipróbált módja a zsemle sütésének és semmilyen különleges sütő vagy hozzávaló
nem kell hozzá.
Nem baj, ha nem lesz olyan, mint a bolti zsemle. A lényeg, hogy mi
sütöttük, tudjuk mi van benne és hogy nagyon finom.
Igazi boldogság a frissen kisült, félbevágott zsemlébe vajat kenni
és nézni, ahogy beleolvad és beleharapni a ropogós héjába, közben érezni a
zsemle illatát.
Amire szükségem lesz:
fél kiló langyos liszt, fél evőkanál só, 4 dl langyos tej
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő vagy 25 gr friss élesztő,
2 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál liszt
Így készítem:
A kiskovász hozzávalóit összekeverem, letakarom,meleg helyen
hagyom lyukacsosra feljönni.
A langyos lisztet összekeverem a sóval. Amikor a kovász készen van,
a lisztbe mélyedést csinálok, beleöntöm a kovászt és 4 dl langyos tejjel
összedagasztom az egészet. Hagyom meleg helyen kelni, majd kinyújtom kb 2 cm
vastagra és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra, nagy
tepsibe teszem, letakarva kelesztem még, aztán 180 fokon megsütöm. Kb 12 zsemle
lesz ebből a mennyiségből, attól függően, hogy mekkorára szaggatjuk a tésztát.
Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint a képeken.
Ötlet N1: lehet a tésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát. Az
alsó képen paprikás zsemle látható.
Ötlet N 2: ez a recept a kenyértészta receptje is, csak a tej
helyett langyos vízzel készítem. A kenyértésztához szoktam adni köménymagot, sülthagymát,
vagy főtt krumplit, sajtot. A kömény azért jó, mert az illóolajtól ropogós lesz
a kenyér héja, a krumplitól pedig puha lesz. Kenyérsütésről lesz külön írás
itt.
További házi péksütemények és kelt tészták:
Tejes-vajas kifli: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/search/label/kifli
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése