Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak
Fűszeres karfiolt
készíteni nem nagy tudomány, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy fűszerrel
megszórjuk és tepsiben megsütjük. Teljesen más íze lesz így, mint például a
főtt, párolt vagy rántott karfiolnak. A
sütéstől szinte karamellizálódik és szinte édes íze lesz, szélei pedig jól
megpirulnak és ropogósak lesznek. Mennyei valóban. Kifejezetten rá lehet szokni,
még akkor is, ha sosem voltunk kifejezetten nagy karfiol-imádók.
Ráadásul a karfiol egy
amolyan szuperzöldség, mert amellett, hogy egy vitamin és ásványi anyag bomba,
ez az egyik legkevesebb energiát tartalmazó zöldség a világon: ha megeszünk egy
kilót belőle, akkor is csak 250 kalóriát vettünk magunkhoz. A fűszeres sült
karfiol valószínűleg kiváló köret lehet. Igazából nem tudom, mert odáig sosem
jutott még el, mert azon forrón elfogy még a tepsiből, ahogy kiveszem a sütőből.
Hozzávalók: 1 nagy
karfiol, kb 1 evőkanál étolaj, só, bors vagy valamilyen fűszerkeverék (pl sült
krumpli, grillcsirke, gyros stb)
Így készítem:
Az egész karfiolt
egy jó nagy késsel kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk és olajjal megkent sütőpapírra
tesszük. A középső része szépen egyben marad és egy lombos fára hasonlít. A
többi szelet lehet, hogy kisebb rózsákra esik szét, de ez nem baj. Ezeket a
kisebb részeket szorosan a nagyobbak mellé tesszük. Pici olajjal itt-ott
meglocsoljuk és megszórjuk sóval, borssal vagy valamilyen fűszerkeverékkel. A
sült krumpli vagy grillcsirke fűszerkeverék például kiváló hozzá. Szórhatunk rá
petrezselymet is. 250 fokon sütjük addig, amíg szép aranyszínűre nem pirul. Szeretem
jól megsütni, mert imádom jól átsült
széleit, olyan, mintha karfiol csipsz lenne.
Reszelt sajttal és
tejföllel fejedelmi fogás.
Ha marad hely még a
tepsiben, tehetünk más zöldséget is mellé, cukkinit, hagymát, sárgarépát stb. A karfiolt süthetjük fokhagymásan is, vagy krémsajttal megkenve.
Tepsis sült
zöldségekről több poszt is van a blogon: