2020. március 31., kedd

Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak


Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak
Fűszeres karfiolt készíteni nem nagy tudomány, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy fűszerrel megszórjuk és tepsiben megsütjük. Teljesen más íze lesz így, mint például a főtt, párolt vagy rántott karfiolnak.  A sütéstől szinte karamellizálódik és szinte édes íze lesz, szélei pedig jól megpirulnak és ropogósak lesznek.  Mennyei valóban. Kifejezetten rá lehet szokni, még akkor is, ha sosem voltunk kifejezetten nagy karfiol-imádók. 
Ráadásul a karfiol egy amolyan szuperzöldség, mert amellett, hogy egy vitamin és ásványi anyag bomba, ez az egyik legkevesebb energiát tartalmazó zöldség a világon: ha megeszünk egy kilót belőle, akkor is csak 250 kalóriát vettünk magunkhoz. A fűszeres sült karfiol valószínűleg kiváló köret lehet. Igazából nem tudom, mert odáig sosem jutott még el, mert azon forrón elfogy még a tepsiből, ahogy kiveszem a sütőből.

Hozzávalók: 1 nagy karfiol, kb 1 evőkanál étolaj, só, bors vagy valamilyen fűszerkeverék (pl sült krumpli, grillcsirke, gyros stb)

Így készítem:
Az egész karfiolt egy jó nagy késsel kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk és olajjal megkent sütőpapírra tesszük. A középső része szépen egyben marad és egy lombos fára hasonlít. A többi szelet lehet, hogy kisebb rózsákra esik szét, de ez nem baj. Ezeket a kisebb részeket szorosan a nagyobbak mellé tesszük. Pici olajjal itt-ott meglocsoljuk és megszórjuk sóval, borssal vagy valamilyen fűszerkeverékkel. A sült krumpli vagy grillcsirke fűszerkeverék például kiváló hozzá. Szórhatunk rá petrezselymet is. 250 fokon sütjük addig, amíg szép aranyszínűre nem pirul. Szeretem jól megsütni,  mert imádom jól átsült széleit, olyan, mintha karfiol csipsz lenne.




Reszelt sajttal és tejföllel fejedelmi fogás.
Ha marad hely még a tepsiben, tehetünk más zöldséget is mellé, cukkinit, hagymát, sárgarépát stb. A karfiolt süthetjük fokhagymásan is, vagy krémsajttal megkenve.
Tepsis sült zöldségekről több poszt is van a blogon:


A cseresznyevirágzás gyönyörűsége minden évben lenyűgöz. A Tóth Árpád sétány vagy a Füvészkert cseresznyefái igazán pompázatosak, mintha mesebeli rózsaszínű hercegnők lennének.