2014. április 9., szerda

Karamellizált banán és eper

Csak úgy csillog a karamelltől a krémessé pirított banán.  Aranyszínű és fahéj illatú. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal még csábítóbb. 10 perc alatt készen van, ennél gyorsabb szép desszert talán nincs is.

Amire szükségem lesz:

2 nem túl érett banán, pár szem eper, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, tejszínhab, fagylalt

Így készítem:

Minden hozzávalót kikészítek, még a tálaláshoz a tányérokat is, mert olyan gyorsan pirul a banán, hogy nincs idő közben másra figyelni. Serpenyőbe teszem a vajat, a cukrot és a fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt, a legmagasabb fokozatra, majd visszaveszem kicsit.  A banánokat meghámozom és belerakom a vajas-cukros-fahéjas keverékbe. A cukor nagyon hamar karamellizálódni kezd. Fakanállal lágyan, vigyázva kavargatom és megfordítom a banánokat, hogy minden oldaluk megpiruljon. Ez mindössze pár perc. Kiveszem a banánokat egy tányérra, a serpenyőbe szóróm a félbevágott epreket. Ha kisebb szemű az eper, félbe sem vágom. Egy perc alatt átforgatom a vajas karamellben, kiteszem a banánok mellé. A megmaradt vajas-fahéjas karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű rumos szósz lesz belőle. Egy kisebb üvegkancsóba töltöm. Így, mindenki annyit önt a tányérjára belőle, amennyit szeretne, rácsurgathatja a banánokra, eprekre és mellé szed egy nagy kanálnyi fagylaltot. Még forrón jó enni, nézni közben, ahogy a még meleg szósz felolvasztja a krémes fagylaltot. Hihetetlenül finom.

Természetesen eper nélkül is készíthetjük. A banánt hagyjuk egyben, mert ha pirítás előtt feldaraboljuk, akkor nagyon könnyen szétmállik.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése