Amire szükségem lesz:
2 nem túl érett banán, pár szem eper, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 2
evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, tejszínhab,
fagylalt
Így készítem:
Minden hozzávalót kikészítek, még a tálaláshoz a tányérokat is, mert
olyan gyorsan pirul a banán, hogy nincs idő közben másra figyelni. Serpenyőbe
teszem a vajat, a cukrot és a fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt, a legmagasabb
fokozatra, majd visszaveszem kicsit. A
banánokat meghámozom és belerakom a vajas-cukros-fahéjas keverékbe. A cukor nagyon
hamar karamellizálódni kezd. Fakanállal lágyan, vigyázva kavargatom és
megfordítom a banánokat, hogy minden oldaluk megpiruljon. Ez mindössze pár
perc. Kiveszem a banánokat egy tányérra, a serpenyőbe szóróm a félbevágott
epreket. Ha kisebb szemű az eper, félbe sem vágom. Egy perc alatt átforgatom a
vajas karamellben, kiteszem a banánok mellé. A megmaradt vajas-fahéjas karamellbe
öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű
rumos szósz lesz belőle. Egy kisebb üvegkancsóba töltöm. Így, mindenki annyit
önt a tányérjára belőle, amennyit szeretne, rácsurgathatja a banánokra, eprekre
és mellé szed egy nagy kanálnyi fagylaltot. Még forrón jó enni, nézni közben,
ahogy a még meleg szósz felolvasztja a krémes fagylaltot. Hihetetlenül finom.
Természetesen eper nélkül is készíthetjük. A banánt hagyjuk egyben, mert ha pirítás előtt feldaraboljuk, akkor nagyon könnyen szétmállik.
Természetesen eper nélkül is készíthetjük. A banánt hagyjuk egyben, mert ha pirítás előtt feldaraboljuk, akkor nagyon könnyen szétmállik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése