2014. március 22., szombat

Zsófi csokitortája



 ZSÓFI CSOKITORTÁJA

Ez a csokitorta csupa gyönyörűség, már elkészíteni is. Egyszerűen élvezet összekavarni a csillogó csokikrémet,  a tojáshabbal, az illatos narancshéjjal és fahéjjal, frissen darált dióval. Természetesen meg is kell közben kóstolnunk. Többször is, hogy leellenőrizzük, valóban elég csokis-e.
Az egész lakás csoki illatú lesz, amikor kivesszük a sütőből. Leönthetjük csokimázzal, de porcukorral is megszórhatjuk. Fagylalttal is nagyon finom.
Lányomtól kaptam egy süteményes könyvet pár éve Karácsonyra, ezt a receptet ott olvastam. Ma már családi hagyományunk része és bárki kóstolta, nagyon szerette.
A torta nem tartalmaz lisztet.

Amire szükségem lesz:

A tortához: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, fél tasak sütőpor, pár csepp vanília aroma, vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 1 kiskanálnyi őrölt fahéj, egy narancs reszelt héja

A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál olaj

Így készítem el: 

A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval és a 20 dkg cukorral, a tojások sárgáját külön tálban kihabosítom. A darált dióhoz adom a fahéjat, a sütőport és a narancshéjat.
Vízgőz felett megolvasztom a vajat a csokoládéval és ha nagyjából kihűlt, összekeverem a dióval, a tojáshabbal és a tojások sárgájával. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntöm és 175 fokon megsütöm kb 35 perc alatt. Figyelni kell, mert nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha még picit be tudnám nyomni a tetejét. Belül, azon forrón, szinte csokoládé puding állaga lesz. Mindenképpen a tortaformában kell hagyni kihűlni. A sütőpapírral együtt emelem ki a tálra és egy idő után kihúzom alóla a papírt.
Leönthetem csokimázzal, ehhez az étcsokoládét, a vajat meg az olajat vízgőz felett összeolvasztom és ráöntöm a tortára. Ez a máz nem szilárdul meg azonnal, így van jó pár percem arra, hogy szépen elsimítsam a torta tetején. Ez az egyik kedvencem a tortasütésben. Olyan szép, ahogy a csokoládé beborítja a tortát, megfolyik itt-ott, éppen elcseppenne, de addigra meg is szilárdul. Ha szeleteljük, a máz nem törik meg.
Mivel a tortában nincsen liszt, kicsit morzsálódik. Ha szeretnénk bele lisztet tenni, akkor ehhez a mennyiséghez 3 evőkanállal tegyünk még a darált dióhoz.

Ötlet N 1: ehhez a tortához szoktam elhasználni a maradék csokimikulásokat, csokinyuszikat. Sőt, még a maradék szaloncukrokat is.

Ötlet N 2: Nagyon finom benne a tejkaramella is, csak bele kell morzsolni a tésztájába.

Ötlet N 3: Ha forrón ennénk, akkor inkább több kisebb kerámiatálkában süssük meg. Ahogy kivettük a sütőből, tegyünk rá  vaníliafagylaltot.


 






Kínai tészta pirított zöldségekkel, csirkehússal

  

Ez egy alap recept azoknak, akik szeretik a kínai pirított tésztás ételeket és szeretnék maguknak otthon is elkészíteni, anélkül, hogy nagyon különleges hozzávalókra kellene vadászni. Szójaszószt, worcester szószt, wok fűszert vehetünk szinte bárhol, nagyobb abc-ben. A receptet kedvünk szerint variálhatjuk, a pirított tésztát ehetjük csak zöldséggel, vagy csak hússal, tehetünk rá pirított mandulát, vagy erős pistát. Tehetünk hozzá koriandert, bambuszrügyet, fafül gombát stb. Lehet kínai tésztával is elkészíteni. Gyömbérpor helyett friss gyömbért is használhatunk. Wok helyett jó egy nagyobb serpenyő is. A fűszerezés ízléstől függ, ki hogyan szereti enni. A kínai büfékben is megkérdezik, hogy csípős vagy nem csípős?

Amire szükségem lesz:

a csirkehús pácolásához: 1 csirkemell, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé , 1 kiskanálnyi étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja,

a csirkehús sütéséhez: 3 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, ízlés szerint szójaszósz, esetleg worcester szósz és wok fűszer
a zöldséghez: 1 sárgarépa, 1 piros színű paprika, ¼ szál póréhagyma, 2 db újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, csipetnyi gyömbérpor, wok fűszer, olaj

fél kg bármilyen spagetti tészta

A kockákra vágott csirkemellet bepácoljuk 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé, 1 kiskanálnyi étkezési keményítő keverékében, és egy citrom héját is ráreszeljük. A pácolást előző nap is megcsinálhatjuk.
Csíkokra vágjuk a zöldségeket, wokban kevés olajon összepirítjuk a zúzott fokhagymával, gyömbérrel, csipet sóval, csipet cukorral, ízlés szerint wok fűszerrel. Erős lángon, kavargatva, rázogatva és gyorsan kell készíteni. Kivesszük a zöldségeket a wokból, beletesszük a pácolt csirkehúst, kevés olajat öntünk rá, és megint nagy lángon, kavargatva összesütjük, pirítjuk zúzott fokhagymával, szójaszósszal, esetleg worcester szósszal, wok fűszerrel.
Közben megfőzzük a spagetti tésztát, lecsöpögtetjük és összekeverjük a sült zöldségekkel, a fényesre sült csirkehússal. Még egyszer átforgatjuk az egészet együtt a wokban. Tehetünk rá pirított mandulát, erős pistát.






Habsipkás citromkrémes torta



Omlós tészta és habos citromkrém fenséges együtt. Ha a lépéseket végiggondoljuk, mindent kimérünk, kikészítjük kis tálkákba az összes hozzávalót, akkor ezt a tortát nem lehet elrontani és nagy sikerélményt ad az embernek. Nyugodtan átadhatjuk magunkat a krémkészítés élvezetének, kóstolgathatunk közben, és boldogok leszünk, hogy alkothatunk valami igazán finomat. Számtalanszor elkészítettem már és mindig sikerült.
Másnap könnyebb felvágni, de ki tudna addig várni, amikor ilyen citromos-édes illatokat érzünk? Néha már forrón meg szoktuk kóstolni, pedig akkor még nem is lehet belőle szép szeleteket vágni.


Amire szükségem lesz:

az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

a citromkrémhez: 2 citrom reszelt héja, egy citrom leve, 3 tojássárgája, 3 dkg étkezési keményítő, 2,5 dl tej, 3 dkg cukor

a habsipkához: 5 tojás fehérje, csipet só, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor


Így készítem el:

Előveszem a sütőformát, levágok a sütőpapírból két megfelelő méretű darabot.
Szétválasztok 5 tojást, úgy, hogy a fehérjéket nagy tálba teszem, és kint hagyom a pulton, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűvé válni. Ez lesz az első lépés, azért, hogy majd szép fényes keményre tudjam felverni, hiszen a tojásfehérje majd a tortánk dísze. A nagyon hideg tojásfehérje pedig nem verődik fel szépen.
Az 5 tojássárgájából az egyik kell majd a tésztához, 3 db pedig a krémhez. Egy pedig kimarad, felhasználom máshoz, pl egy másik adag omlós tésztát begyúrok és a hűtőbe teszem későbbi felhasználásra.
Természetesen maradék tojásfehérjét is felhasználhatunk.
A krém két részből fog összeállni. Lesz majd egy szép sárga és nagyon sűrű, kevésbé édes citromkrémem és egy nagy adag felvert cukros tojásfehérjém, aminek a fele a citromkrémbe kerül majd, hogy elnyerje szép krémes-édes állagát.

A magát az omlós tésztát jó előre is elkészíthetem, megsüthetem, és hagyhatom a tortaformában hűlni.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom sütőpapíron akkorára, hogy egy 26 cm átmérőjű tortaformát pont betöltsön és legyen pereme. A sütőpapírral együtt teszem a tortaformába, jól megszurkálom villával és a hűtőbe rakom egy órára. Kiveszem a hűtőből, és vakon sütöm meg a tésztát. Vagyis ráteszek a tetejére egy másik sütőpapírt, beleszórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és 190 fokon sütöm 15 percig így, majd leveszem a felső papírral együtt a rizst ügyesen és így sütöm még a tésztát, amíg teljesen meg nem sül. Ez kb még 10-15 perc. Hagyom hűlni a formában.
5 szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverek, először magában, majd hozzáadva 15 dkg kristálycukrot és 10 dkg porcukrot. Szép, fényes kemény hab legyen.
A citromkrémhez 2 citrom héját lereszelem, ráfacsarom az egyik levét. Kikészítek 3 tojássárgáját egy tálkába, a másikba 3 dkg étkezési keményítőt. Felforralok 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral. Amikor a cukros tej felforrt, félrehúzom és egy-egy evőkanálnyit belőle elkeverek a tojássárgájával, és a keményítővel, külön-külön, így nem lesz csomós majd a krém. Visszateszem a tűzre a tejet, beleengedem a tojássárgáját és a keményítőt is és folyamatosan kavargatom, Percek alatt besűrűsödik. Hozzáadom a citromhéjat és a citromlevet. Kicsit sűrűbb állaga lesz, mint a pudingnak. Félreteszem kicsit hűlni.
Amikor még langyos, a felvert tojásfehérje felét belekeverem és kicsit visszateszem a tűzre pár percre, miközben kavargatom. Laza mozdulatokkal kavarjuk, hogy ne törjön össze a habos citromkrém. Belesimítom a tortaformába, a megsült tésztára. Utána a tojásfehérjét is rálapátolom, kicsipkézhetem a tetejét, hogy apró habsipkák legyenek rajta. Grill fokozaton vagy nagyon magas hőmérsékleten (250 ok legalább) pár perc alatt megsütöm a tetejét.

Ötlet N 1: ha az omlós tészta nagyon nem akar összeállni, ráfacsarom fél citrom levét, így nemcsak gyorsan össze tudom gyúrni, hanem még citromosabb íze lesz. 







Sütöttem ugyanezt a mennyiséget már nagy tepsiben is, téglalap alakúra, így annyi volt a különbség, hogy vékonyabb lett a tészta és a krém is. Olyan pite jellege lett és nagyon finom. 


Ugyanez málnakrémmel.  


Piac Kotor óvárosa mellett Montenegróban. Itt aztán valóban friss citromot lehetett kapni. Amikor ott éltünk még a kertünkben is lehetett citromot, narancsot, mandarint szedni. 


 
Frissen szedett mandarin és citrom a montenegrói házunk kertjéből. Zölden is lédús és érett.