2014. március 22., szombat

Zsófi csokitortája



 ZSÓFI CSOKITORTÁJA

Ez a csokitorta csupa gyönyörűség, már elkészíteni is. Egyszerűen élvezet összekavarni a csillogó csokikrémet,  a tojáshabbal, az illatos narancshéjjal és fahéjjal, frissen darált dióval. Természetesen meg is kell közben kóstolnunk. Többször is, hogy leellenőrizzük, valóban elég csokis-e.
Az egész lakás csoki illatú lesz, amikor kivesszük a sütőből. Leönthetjük csokimázzal, de porcukorral is megszórhatjuk. Fagylalttal is nagyon finom.
Lányomtól kaptam egy süteményes könyvet pár éve Karácsonyra, ezt a receptet ott olvastam. Ma már családi hagyományunk része és bárki kóstolta, nagyon szerette.
A torta nem tartalmaz lisztet.

Amire szükségem lesz:

A tortához: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, fél tasak sütőpor, pár csepp vanília aroma, vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 1 kiskanálnyi őrölt fahéj, egy narancs reszelt héja

A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál olaj

Így készítem el: 

A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval és a 20 dkg cukorral, a tojások sárgáját külön tálban kihabosítom. A darált dióhoz adom a fahéjat, a sütőport és a narancshéjat.
Vízgőz felett megolvasztom a vajat a csokoládéval és ha nagyjából kihűlt, összekeverem a dióval, a tojáshabbal és a tojások sárgájával. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntöm és 175 fokon megsütöm kb 35 perc alatt. Figyelni kell, mert nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha még picit be tudnám nyomni a tetejét. Belül, azon forrón, szinte csokoládé puding állaga lesz. Mindenképpen a tortaformában kell hagyni kihűlni. A sütőpapírral együtt emelem ki a tálra és egy idő után kihúzom alóla a papírt.
Leönthetem csokimázzal, ehhez az étcsokoládét, a vajat meg az olajat vízgőz felett összeolvasztom és ráöntöm a tortára. Ez a máz nem szilárdul meg azonnal, így van jó pár percem arra, hogy szépen elsimítsam a torta tetején. Ez az egyik kedvencem a tortasütésben. Olyan szép, ahogy a csokoládé beborítja a tortát, megfolyik itt-ott, éppen elcseppenne, de addigra meg is szilárdul. Ha szeleteljük, a máz nem törik meg.
Mivel a tortában nincsen liszt, kicsit morzsálódik. Ha szeretnénk bele lisztet tenni, akkor ehhez a mennyiséghez 3 evőkanállal tegyünk még a darált dióhoz.

Ötlet N 1: ehhez a tortához szoktam elhasználni a maradék csokimikulásokat, csokinyuszikat. Sőt, még a maradék szaloncukrokat is.

Ötlet N 2: Nagyon finom benne a tejkaramella is, csak bele kell morzsolni a tésztájába.

Ötlet N 3: Ha forrón ennénk, akkor inkább több kisebb kerámiatálkában süssük meg. Ahogy kivettük a sütőből, tegyünk rá  vaníliafagylaltot.


 






2 megjegyzés: