2014. március 22., szombat

Habsipkás citromkrémes torta



Omlós tészta és habos citromkrém fenséges együtt. Ha a lépéseket végiggondoljuk, mindent kimérünk, kikészítjük kis tálkákba az összes hozzávalót, akkor ezt a tortát nem lehet elrontani és nagy sikerélményt ad az embernek. Nyugodtan átadhatjuk magunkat a krémkészítés élvezetének, kóstolgathatunk közben, és boldogok leszünk, hogy alkothatunk valami igazán finomat. Számtalanszor elkészítettem már és mindig sikerült.
Másnap könnyebb felvágni, de ki tudna addig várni, amikor ilyen citromos-édes illatokat érzünk? Néha már forrón meg szoktuk kóstolni, pedig akkor még nem is lehet belőle szép szeleteket vágni.


Amire szükségem lesz:

az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

a citromkrémhez: 2 citrom reszelt héja, egy citrom leve, 3 tojássárgája, 3 dkg étkezési keményítő, 2,5 dl tej, 3 dkg cukor

a habsipkához: 5 tojás fehérje, csipet só, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor


Így készítem el:

Előveszem a sütőformát, levágok a sütőpapírból két megfelelő méretű darabot.
Szétválasztok 5 tojást, úgy, hogy a fehérjéket nagy tálba teszem, és kint hagyom a pulton, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűvé válni. Ez lesz az első lépés, azért, hogy majd szép fényes keményre tudjam felverni, hiszen a tojásfehérje majd a tortánk dísze. A nagyon hideg tojásfehérje pedig nem verődik fel szépen.
Az 5 tojássárgájából az egyik kell majd a tésztához, 3 db pedig a krémhez. Egy pedig kimarad, felhasználom máshoz, pl egy másik adag omlós tésztát begyúrok és a hűtőbe teszem későbbi felhasználásra.
Természetesen maradék tojásfehérjét is felhasználhatunk.
A krém két részből fog összeállni. Lesz majd egy szép sárga és nagyon sűrű, kevésbé édes citromkrémem és egy nagy adag felvert cukros tojásfehérjém, aminek a fele a citromkrémbe kerül majd, hogy elnyerje szép krémes-édes állagát.

A magát az omlós tésztát jó előre is elkészíthetem, megsüthetem, és hagyhatom a tortaformában hűlni.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom sütőpapíron akkorára, hogy egy 26 cm átmérőjű tortaformát pont betöltsön és legyen pereme. A sütőpapírral együtt teszem a tortaformába, jól megszurkálom villával és a hűtőbe rakom egy órára. Kiveszem a hűtőből, és vakon sütöm meg a tésztát. Vagyis ráteszek a tetejére egy másik sütőpapírt, beleszórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és 190 fokon sütöm 15 percig így, majd leveszem a felső papírral együtt a rizst ügyesen és így sütöm még a tésztát, amíg teljesen meg nem sül. Ez kb még 10-15 perc. Hagyom hűlni a formában.
5 szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverek, először magában, majd hozzáadva 15 dkg kristálycukrot és 10 dkg porcukrot. Szép, fényes kemény hab legyen.
A citromkrémhez 2 citrom héját lereszelem, ráfacsarom az egyik levét. Kikészítek 3 tojássárgáját egy tálkába, a másikba 3 dkg étkezési keményítőt. Felforralok 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral. Amikor a cukros tej felforrt, félrehúzom és egy-egy evőkanálnyit belőle elkeverek a tojássárgájával, és a keményítővel, külön-külön, így nem lesz csomós majd a krém. Visszateszem a tűzre a tejet, beleengedem a tojássárgáját és a keményítőt is és folyamatosan kavargatom, Percek alatt besűrűsödik. Hozzáadom a citromhéjat és a citromlevet. Kicsit sűrűbb állaga lesz, mint a pudingnak. Félreteszem kicsit hűlni.
Amikor még langyos, a felvert tojásfehérje felét belekeverem és kicsit visszateszem a tűzre pár percre, miközben kavargatom. Laza mozdulatokkal kavarjuk, hogy ne törjön össze a habos citromkrém. Belesimítom a tortaformába, a megsült tésztára. Utána a tojásfehérjét is rálapátolom, kicsipkézhetem a tetejét, hogy apró habsipkák legyenek rajta. Grill fokozaton vagy nagyon magas hőmérsékleten (250 ok legalább) pár perc alatt megsütöm a tetejét.

Ötlet N 1: ha az omlós tészta nagyon nem akar összeállni, ráfacsarom fél citrom levét, így nemcsak gyorsan össze tudom gyúrni, hanem még citromosabb íze lesz. 







Sütöttem ugyanezt a mennyiséget már nagy tepsiben is, téglalap alakúra, így annyi volt a különbség, hogy vékonyabb lett a tészta és a krém is. Olyan pite jellege lett és nagyon finom. 


Ugyanez málnakrémmel.  


Piac Kotor óvárosa mellett Montenegróban. Itt aztán valóban friss citromot lehetett kapni. Amikor ott éltünk még a kertünkben is lehetett citromot, narancsot, mandarint szedni. 


 
Frissen szedett mandarin és citrom a montenegrói házunk kertjéből. Zölden is lédús és érett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése