Omlós tészta és habos citromkrém fenséges együtt. Ha a
lépéseket végiggondoljuk, mindent kimérünk, kikészítjük kis tálkákba az összes
hozzávalót, akkor ezt a tortát nem lehet elrontani és nagy sikerélményt ad az
embernek. Nyugodtan átadhatjuk magunkat a krémkészítés élvezetének,
kóstolgathatunk közben, és boldogok leszünk, hogy alkothatunk valami igazán finomat.
Számtalanszor elkészítettem már és mindig sikerült.
Másnap könnyebb felvágni, de ki tudna addig várni, amikor ilyen
citromos-édes illatokat érzünk? Néha már forrón meg szoktuk kóstolni, pedig akkor még
nem is lehet belőle szép szeleteket vágni.
Amire szükségem lesz:
az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor,
csipet só, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája,
fél citrom reszelt héja
a citromkrémhez: 2 citrom reszelt héja, egy citrom leve, 3
tojássárgája, 3 dkg étkezési keményítő, 2,5 dl tej, 3 dkg cukor
a habsipkához: 5 tojás fehérje, csipet só, 15 dkg kristálycukor,
10 dkg porcukor
Így készítem el:
Előveszem a sütőformát, levágok a sütőpapírból két megfelelő
méretű darabot.
Szétválasztok 5 tojást, úgy, hogy a fehérjéket nagy tálba teszem,
és kint hagyom a pulton, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűvé válni. Ez lesz
az első lépés, azért, hogy majd szép fényes keményre tudjam felverni, hiszen a
tojásfehérje majd a tortánk dísze. A nagyon hideg tojásfehérje pedig nem
verődik fel szépen.
Az 5 tojássárgájából az egyik kell majd a tésztához, 3 db pedig a
krémhez. Egy pedig kimarad, felhasználom máshoz, pl egy másik adag omlós
tésztát begyúrok és a hűtőbe teszem későbbi felhasználásra.
Természetesen maradék tojásfehérjét is felhasználhatunk.
A krém két részből fog összeállni. Lesz majd egy szép sárga és nagyon
sűrű, kevésbé édes citromkrémem és egy nagy adag felvert cukros tojásfehérjém,
aminek a fele a citromkrémbe kerül majd, hogy elnyerje szép krémes-édes
állagát.
A magát az omlós tésztát jó előre is elkészíthetem, megsüthetem, és
hagyhatom a tortaformában hűlni.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom sütőpapíron akkorára,
hogy egy 26 cm átmérőjű tortaformát pont betöltsön és legyen pereme. A sütőpapírral
együtt teszem a tortaformába, jól megszurkálom villával és a hűtőbe rakom egy
órára. Kiveszem a hűtőből, és vakon sütöm meg a tésztát. Vagyis ráteszek a
tetejére egy másik sütőpapírt, beleszórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és
190 fokon sütöm 15 percig így, majd leveszem a felső papírral együtt a rizst
ügyesen és így sütöm még a tésztát, amíg teljesen meg nem sül. Ez kb még 10-15
perc. Hagyom hűlni a formában.
5 szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverek,
először magában, majd hozzáadva 15 dkg kristálycukrot és 10 dkg porcukrot.
Szép, fényes kemény hab legyen.
A citromkrémhez 2 citrom héját lereszelem, ráfacsarom az egyik
levét. Kikészítek 3 tojássárgáját egy tálkába, a másikba 3 dkg étkezési
keményítőt. Felforralok 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral. Amikor a cukros tej
felforrt, félrehúzom és egy-egy evőkanálnyit belőle elkeverek a
tojássárgájával, és a keményítővel, külön-külön, így nem lesz csomós majd a
krém. Visszateszem a tűzre a tejet, beleengedem a tojássárgáját és a keményítőt
is és folyamatosan kavargatom, Percek alatt besűrűsödik. Hozzáadom a
citromhéjat és a citromlevet. Kicsit sűrűbb állaga lesz, mint a pudingnak.
Félreteszem kicsit hűlni.
Amikor még langyos, a felvert tojásfehérje felét belekeverem és
kicsit visszateszem a tűzre pár percre, miközben kavargatom. Laza mozdulatokkal
kavarjuk, hogy ne törjön össze a habos citromkrém. Belesimítom a tortaformába,
a megsült tésztára. Utána a tojásfehérjét is rálapátolom, kicsipkézhetem a
tetejét, hogy apró habsipkák legyenek rajta. Grill fokozaton vagy nagyon magas
hőmérsékleten (250 ok legalább) pár perc alatt megsütöm a tetejét.
Ötlet N 1: ha az omlós tészta nagyon nem akar összeállni,
ráfacsarom fél citrom levét, így nemcsak gyorsan össze tudom gyúrni, hanem még
citromosabb íze lesz.
Sütöttem ugyanezt a mennyiséget már nagy tepsiben is, téglalap alakúra, így annyi volt a különbség, hogy vékonyabb lett a tészta és a krém is. Olyan pite jellege lett és nagyon finom.
Piac Kotor óvárosa mellett Montenegróban. Itt aztán valóban friss citromot lehetett kapni. Amikor ott éltünk még a kertünkben is lehetett citromot, narancsot, mandarint szedni.
Ugyanez málnakrémmel.
Frissen szedett mandarin és citrom a montenegrói házunk kertjéből. Zölden is lédús és érett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése