2014. március 22., szombat

Kínai tészta pirított zöldségekkel, csirkehússal

  

Ez egy alap recept azoknak, akik szeretik a kínai pirított tésztás ételeket és szeretnék maguknak otthon is elkészíteni, anélkül, hogy nagyon különleges hozzávalókra kellene vadászni. Szójaszószt, worcester szószt, wok fűszert vehetünk szinte bárhol, nagyobb abc-ben. A receptet kedvünk szerint variálhatjuk, a pirított tésztát ehetjük csak zöldséggel, vagy csak hússal, tehetünk rá pirított mandulát, vagy erős pistát. Tehetünk hozzá koriandert, bambuszrügyet, fafül gombát stb. Lehet kínai tésztával is elkészíteni. Gyömbérpor helyett friss gyömbért is használhatunk. Wok helyett jó egy nagyobb serpenyő is. A fűszerezés ízléstől függ, ki hogyan szereti enni. A kínai büfékben is megkérdezik, hogy csípős vagy nem csípős?

Amire szükségem lesz:

a csirkehús pácolásához: 1 csirkemell, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé , 1 kiskanálnyi étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja,

a csirkehús sütéséhez: 3 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, ízlés szerint szójaszósz, esetleg worcester szósz és wok fűszer
a zöldséghez: 1 sárgarépa, 1 piros színű paprika, ¼ szál póréhagyma, 2 db újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, csipetnyi gyömbérpor, wok fűszer, olaj

fél kg bármilyen spagetti tészta

A kockákra vágott csirkemellet bepácoljuk 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé, 1 kiskanálnyi étkezési keményítő keverékében, és egy citrom héját is ráreszeljük. A pácolást előző nap is megcsinálhatjuk.
Csíkokra vágjuk a zöldségeket, wokban kevés olajon összepirítjuk a zúzott fokhagymával, gyömbérrel, csipet sóval, csipet cukorral, ízlés szerint wok fűszerrel. Erős lángon, kavargatva, rázogatva és gyorsan kell készíteni. Kivesszük a zöldségeket a wokból, beletesszük a pácolt csirkehúst, kevés olajat öntünk rá, és megint nagy lángon, kavargatva összesütjük, pirítjuk zúzott fokhagymával, szójaszósszal, esetleg worcester szósszal, wok fűszerrel.
Közben megfőzzük a spagetti tésztát, lecsöpögtetjük és összekeverjük a sült zöldségekkel, a fényesre sült csirkehússal. Még egyszer átforgatjuk az egészet együtt a wokban. Tehetünk rá pirított mandulát, erős pistát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése