2018. február 18., vasárnap

Pizza réteskosárban





Jópofa pizzás falatkák bulira, vagy akár reggelire. 

Amire szükségem lesz:
1 db kisebb cukkini, 1 tojás, 2-3 szelet sonka kisebb négyzetekre vágva, 10 dkg sajt, egy mirelit réteslap csomag kb. negyede
A kisebb adag paradicsomszószhoz: 2 dl paradicsompüré, 1db kisebb hagyma, 1 szál újhagyma, 1 kiskanál olaj, egy kiskanál bazsalikom, 3 gerezd zúzott fokhagyma, fél dl főzőtejszín, só, bors ízlés szerint

Így készítem:
A paradicsomszószhoz az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát olajon összepirítom, bazsalikommal, sóval, borssal megszórom, felengedem a paradicsompürével és összefőzöm. A végén hozzáadom a fél dl tejszínt. Félrerakom hűlni.
Meghámozok egy kisebb cukkinit és lereszelem. Muffinformákat kibélelek kisebb négyzetre vágott réteslapokkal. A négyzeteket elforgatom, hogy jópofa formája legyen. A bazsalikomos paradicsomszószt összekeverem a reszelt cukkinivel és a tojással. 1-1 evőkanálnyit a réteslapokra teszek belőle,  pici sonkát teszek mindre és megszórom reszelt sajttal. 200 fokon megsütöm.



Gesztenyekrémes torta diétásan


Ilyen könnyű, pudingos gesztenyekrémes tortát akár hétköznap is süthetünk. Ha előző nap elkészítjük a krémet, akkor igazán rövid idő alatt varázsolhatunk egy ilyen csábító krémes sütit a családnak az asztalra, mert a tésztája nagyon hamar megsül. Mivel sem cukrot, sem lisztet nem tartalmaz, diétába is illeszthető. Tejszínhabbal, meggybefőttel is díszíthetjük.

Amire szükségem lesz:
A gesztenyekrémhez: 400 gr cukormentes gesztenyemassza (2 csomag), 1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, pár csepp rum aroma
A tésztához: 5 tojás, 150 gr zabkorpa, 2 reszelt alma,1 narancs leve és reszelt héja, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, egy csipet só, egy-egy csipet sütőpor és szódabikarbóna
A tészta szirupozásához: 1 db narancs leve
A torta díszítéséhez: 10 dkg cukrozatlan gesztenyemassza, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint

Így készítem:
A krémet készítem el először, lehetőség szerint egy nappal korábban. Kicsit sűrűbb pudingot főzök 4 dl tejjel édesítővel, majd a rum aromával és a két csomag gesztenyemasszával egy szép krémet keverek. A krémnek van tartása, nem folyik. Egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Három tálat kikészítek. Mind az öt tojást szétválasztom, és az egyik tálban a tojásfehérjékből egy csipet sóval habot verek. Egy másik tálban a reszelt almát a narancslével elkeverem, hozzáadom a tojássárgákat, a rum aromát, édesítőt és a reszelt narancshéjat. A harmadik tálban a zabkorpát elkeverem a sütőporral, szódabikarbónával. Mind a három tál tartalmát összekeverem és nagy tepsiben, sütőpapírra simítom, megsütöm pár perc alatt. Amikor kihűlt, leszélezem, négy egyforma lapra vágom.
Összeállítom a tortát: a lapokat meglocsolom friss narancslével. Betöltöm a tortát krémmel, ügyelve arra, hogy maradjon a tetejére és az oldalára is. A torta díszítéséhez 10 dkg gesztenyemasszát megédesítek és rumaromával összegyúrom. A torta tetejére reszelek belőle.

Ötlet: Édesítéshez mostanában folyékony cukormentes édesítőt használok, többféle márka létezik. Kényelmesebb, mint az eritrit, mert azonnal el lehet keverni pl a krémmel, és tésztában pedig sütés közben sem veszít az édesítés mértékéből.

Hasonló receptek a blogon:








Banános-magos tallér



Rengeteget kísérletezek cukor-, liszt, zsiradékmentes édességekkel, újabb ötleteimet megvalósítva. Előfordul, hogy azonnal siker koronázza a törekvéseimet és van olyan is, hogy többször meg kell sütnöm ugyanazt, picit más arányokkal, hogy pont olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez a recept az azonnali siker kategória. Hihetetlenül finom, gyors, semmilyen nagy sütési tudományt nem igényel és kifejezetten diétázóknak, sportolóknak való, jól csomagolható.

Amire szükségem lesz:
10 dkg zabpehely, 5 dkg lenmag, 5 dkg durvára darált mogyoró vagy mandula vagy dió, 5 dkg napraforgó mag, 1 ek olaj, 2 érett banán összetörve, 1 alma lereszelve, 1 narancs leve és reszelt héja, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 2 dl víz

Így készítem:
Minden hozzávalót összekeverek és kanállal sütőpapírra kupacolom őket. Lelapogatom és kerek formára igazítom. Ez a mennyiség pint 20 db tallért ad ki és pont elfér egy nagy tepsin. Mindez pár perc, a sütés kb fél óra. 190 fokon sütöm annyi ideig, hogy megpiruljanak a tallérok. Könnyen le lehet választani a sütőpapírról.