2018. január 22., hétfő

Epreskert


A tűzpiros eper az egyik leggyönyörűbb gyümölcs a világon, a gyümölcsök igazi királynője. Szuperétel, mert alacsony a kalóriája (10 dkg-ban 35 kalória), lédús, teli van vitaminnal, ráadásul a szerelem gyümölcse is vágyfokozó hatása miatt.  Klasszikus és elegáns párosítás az eper pezsgővel, vagy eper csokoládéval. Az epres madártej, tiramisu vagy palacsinta csodálatosan finom és friss eperszemekkel szépen lehet tortát díszíteni is.

Itt lehet például olvasni az eper gyógyító hatásairól:
„A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs…”

Epreskertben jártam és egy kosárba szedtem epres fényképeimet és epres receptjeimet a blogról:
Epres müzli friss narancslével, reszelt almával, banánkarikákkal, ropogós dióval. 
Epres tiramisu.  
Eperkrém torta az egyik lányom 10. születésnapjára. 
Eperkrém torta csokoládéba mártott eprekkel. 
Nutellakrémes torta eperrel.  
Citromos daratorta eperrel és vaníliafagylalttal. 


Karamellizált eper és banán.
Tejszínhabos, porcukros eper. Csak úgy. 
Ajándék csokoládétorta aranycukorral és eperszemekkel. 
Eperkrémes palacsinta. 
Epres tiramisu mandulagrillázzsal. 
Epres madártej. 
Túrós sütemény friss eperrel és gyors eperlekvárral.  

Zabpalacsinta eperrel és mákkal.  

Epres-málnás zabkása. 
Eperhab. 


A nyár ajándékai a piacról. 






Zabgaluska

Zabgaluska gombapörkölttel
A zabgaluskának más íze van, mint a hagyományosnak, de nagyon-nagyon finom. Zabliszttel hasonlóan lehet vele főzni-sütni, mint a búzaliszttel, csak az étel sötétebb színű lesz. Szinte minden hagyományos ételt el lehet zabliszttel is készíteni és sportos, egészséges életmódban ez kifejezetten ajánlott is. 
Itt lehet például olvasni a zabliszt jótékony hatásairól:
"A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel."

A zabgaluska ugyanúgy készül, mint a hagyományos galuska, csak búzaliszt helyett zablisztet használok. Különböző zöldségpörköltekkel, gombamártással szeretjük a legjobban és ebben a posztban ezeket mutatom. De paprikás csirkével is ugyanolyan finom.  A képek különböző időpontokban készültek, mind zabgaluskát mutat valamelyik mártással, pörkölttel.
A galuska receptje: 
A paprikás csirke receptje:

Tejszínes gombamártás

Amire szükségem lesz:
500 gr gomba, egy lilahagyma, 1 vöröshagyma, egy szál újhagyma, fél ek olaj, egy csipet szerecsendió, só, bors,1 – 2 db kockasajt, 1 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, petrezselyem, esetleg kapor
Így készítem: 
A tejszínt a sajttal és az étkezési keményítővel összeturmixolom és félreteszem. A gombákat szépen felszeletelem, sózom, borsozom és az apróra vágott hagymákkal kevés olajon fedő alatt megpárolom. Ha kell, öntök alá pici vizet. Amikor kész, belekeverem a sajtos tejszínt és pár perc után lezárom a hőt, félrehúzom és fedő alatt hagyom. Tálaláskor petrezselymet adok hozzá.
Ha kaprosan készítem, akkor a főzés elején adom az aprított kaprot a gombához és a végén díszítésként még frissen is teszek bele.

Gombapörkölt 

Amire szükségem lesz:
500 gr gomba, 1 vöröshagyma, egy szál újhagyma, fél ek olaj, só, bors, 5-6 koktélparadicsom, 1 fél piros húsú paprika, petrezselyem, só, bors, egy késhegynyi étkezési keményítő, esetleg fél ek pirospaprika
Így készítem:
A kisebb méretű gombafejeket egyben hagyom és kevés olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymával, újhagymával, sóval, borssal és a kockákra vágott piros húsú paprikákkal, petrezselyemmel. Pici vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat. Étkezési keményítővel sűrítem. Koktélparadicsomokat nem muszáj hozzáadni.
Ha pirospaprikásan készítem, akkor a fűszerpaprikát rögtön az elején szórom a gombákra, mielőtt a vizet hozzáadnám. 

Csípős serpenyős zöldségpörkölt: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős pistával, római köménnyel. 










Tojásos zabgaluska sült hússal. 
 
Fantasztikus páros a tejszínes gombamártás párolt brokkolival, pedig nem egy látványos étel. 


Egyik lányom készítette ezt a dobozkát nekem.