2018. január 22., hétfő

Zabgaluska

Zabgaluska gombapörkölttel
A zabgaluskának más íze van, mint a hagyományosnak, de nagyon-nagyon finom. Zabliszttel hasonlóan lehet vele főzni-sütni, mint a búzaliszttel, csak az étel sötétebb színű lesz. Szinte minden hagyományos ételt el lehet zabliszttel is készíteni és sportos, egészséges életmódban ez kifejezetten ajánlott is. 
Itt lehet például olvasni a zabliszt jótékony hatásairól:
"A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel."

A zabgaluska ugyanúgy készül, mint a hagyományos galuska, csak búzaliszt helyett zablisztet használok. Különböző zöldségpörköltekkel, gombamártással szeretjük a legjobban és ebben a posztban ezeket mutatom. De paprikás csirkével is ugyanolyan finom.  A képek különböző időpontokban készültek, mind zabgaluskát mutat valamelyik mártással, pörkölttel.
A galuska receptje: 
A paprikás csirke receptje:

Tejszínes gombamártás

Amire szükségem lesz:
500 gr gomba, egy lilahagyma, 1 vöröshagyma, egy szál újhagyma, fél ek olaj, egy csipet szerecsendió, só, bors,1 – 2 db kockasajt, 1 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, petrezselyem, esetleg kapor
Így készítem: 
A tejszínt a sajttal és az étkezési keményítővel összeturmixolom és félreteszem. A gombákat szépen felszeletelem, sózom, borsozom és az apróra vágott hagymákkal kevés olajon fedő alatt megpárolom. Ha kell, öntök alá pici vizet. Amikor kész, belekeverem a sajtos tejszínt és pár perc után lezárom a hőt, félrehúzom és fedő alatt hagyom. Tálaláskor petrezselymet adok hozzá.
Ha kaprosan készítem, akkor a főzés elején adom az aprított kaprot a gombához és a végén díszítésként még frissen is teszek bele.

Gombapörkölt 

Amire szükségem lesz:
500 gr gomba, 1 vöröshagyma, egy szál újhagyma, fél ek olaj, só, bors, 5-6 koktélparadicsom, 1 fél piros húsú paprika, petrezselyem, só, bors, egy késhegynyi étkezési keményítő, esetleg fél ek pirospaprika
Így készítem:
A kisebb méretű gombafejeket egyben hagyom és kevés olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymával, újhagymával, sóval, borssal és a kockákra vágott piros húsú paprikákkal, petrezselyemmel. Pici vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat. Étkezési keményítővel sűrítem. Koktélparadicsomokat nem muszáj hozzáadni.
Ha pirospaprikásan készítem, akkor a fűszerpaprikát rögtön az elején szórom a gombákra, mielőtt a vizet hozzáadnám. 

Csípős serpenyős zöldségpörkölt: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős pistával, római köménnyel. 










Tojásos zabgaluska sült hússal. 
 
Fantasztikus páros a tejszínes gombamártás párolt brokkolival, pedig nem egy látványos étel. 


Egyik lányom készítette ezt a dobozkát nekem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése