2018. január 21., vasárnap

Citrompite



Ennél citromosabb sütemény lehet, hogy nem is létezik. Színével, ízével a nyári napsütést idézi és napsugaras jókedvű lesz az ember már a látványától is.  Rengetegszer megsütöttem már és a fotók és különböző alkalmakkor készültek.

Amire szükségem lesz:
Az omlós tésztához: 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1 ek citromlé, 1 citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
A citromkrémhez: 3 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 tojássárgája
26 cm átmérőjű piteforma

Így készítem:
Először elkészítem a krémet, hogy ki tudjon teljesen hűlni. Az összes hozzávalót a vaj kivételével alacsony lángon elkezdem összefőzni, folyamatosan kavargatva. Amikor sűrűsödni kezd, apránként hozzáadom a vajat. Citromsárga pudingszerű krém lesz. Félreteszem, hogy kihűljön.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom vajas-lisztes sütőpapíron akkora kb. 4 mm vastag kerek lappá nyújtom, hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába, megszurkálom villával és vakon elősütöm a tésztát: vagyis ráteszek egy másik sütőpapírt, rászórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és így együtt sütöm kb. 15 percig 190 fokon. Ráöntöm a citromos krémet és még 15 percig sütöm. Akkor szép, ha épp még nem pirul meg a teteje. Csak akkor vágom fel, ha teljesen kihűlt. Jobb pár órát várni vele, mert sokkal szebben lehet szeletelni hidegen.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése