Ha tudnék verset írni, már biztosan megírtam volna az "Óda a mákos tésztához" című költeményemet. Mákos tészta, diós tészta, lekváros grízes tészta mind fenséges ételek és bármikor el tudom magam csábítani bármelyikre. Az iskolai menzán nekem ezek voltak az igazi ünnepi fogások. A mákos tésztát az egyik lányom piszkos tésztának hívta kiskorában. Édesapámat pedig bármire rá tudtam venni, ha főztem neki mákos tésztát. Ha látta, hogy készítek, már kérdezte is, „Mondd, mit kell csinálnom!” Mindenfélét tudott barkácsolni és ha pl. szerettem volna egy új polcot, akkor máris főztem a mákos tésztát.
Minden
nap tudnék enni belőle én is, de mivel a sportos életmódba ez nehezen férne
bele, próbálok egy kicsit csalni. Legtöbbször teljes kiőrlésű tésztát, vagy
durumtésztát használok, illetve lehet kapni null-kalóriás speciális tésztákat
is. Porcukor helyett pedig eritrittel édesítek és a lekvárok is cukormentesek.
Egyszerre csak maximum 80 dkg tésztát eszem. Mézen pirított almával, pirított
mandulával, gyümölccsel, reszelt narancshéjjal szoktam színesebbé tenni. Egy
fél alma, egy kiskanál szeletelt mandula elég ilyenkor, épp csak díszítek
velük. Cukormentes málna- vagy sárgabaracklekvárból is teszek rá picit. A lényeg, hogy jó sok mák legyen rajta.
Ha pirított kínai tésztát vagy spagettit készítek, mindig félreteszek a főtt tésztából egy keveset, hogy később mákos tésztaként megehessük.
Ha pirított kínai tésztát vagy spagettit készítek, mindig félreteszek a főtt tésztából egy keveset, hogy később mákos tésztaként megehessük.
A
máknak mindenféle hasznos tápanyagtartalma is van:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_mak_hatasai/20170828110727
További mákos receptjeimből kettő:
További mákos receptjeimből kettő:
Apukámmal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése