Ez egy olyan ropogós finomság, amiből igen nehéz csak keveset enni. Amennyire egyszerű,
annyira nagyszerű a sült reszelt krumpli. Csak pár szem krumpli
nyersen lereszelve és mégis végtelen lehetőség rejlik benne: lehet köret, lehet
egyszerű reggeli vagy elegáns előétel kaviárra és lazaccal. Ezerféle módon
készülhet, még az is befolyásolja az ízét, hogy kis- vagy nagylyukú reszelőt
használunk. Ha több tojást teszünk bele, pufibb lesz, ha semennyit, ropogósabb.
Lehet egyben sütni serpenyőben vagy apróbb lángosok formájában, bő olajban vagy
épp csak pici olajon. Tájegységenként más
és más, van ahol szikkadt zsemlét vagy tejfölt tesznek bele, vagy tojás nélkül
hagymával sütik, vagy túróval, vagy főtt krumplit használnak. Így aztán sokféle
neve is van: tócsni, tócsi, krumplilepény, krumplis lángos, röszti, lapcsánka,
krumpliropogós, cicege, hadifasírt, görhöny, pampuska, prósza, bujka.
A
krumplinak egyébként is rendkívűl sok neve van a magyar nyelvben: bandurka, baraboj, baraboly, bárabulya, bárabulé, bigyirkó, bogyó, bogyóka, bugyóka, bojóka, bolyóka, burgonya, csicsóka, csucsorka, fészkes földialma földimagyaró, földiparadicsom, golandé, grulya, gumó, gumós, gurlya, india, indija, kartifli, kolompér, kompér, korompli, kölykes, krumpér, krumpli, krunpene, kukulyó, kukujó, körömpe, kutyatök, lapcsák, péra, picsóka, pió, piskó, pityere, pityirkó, pityóka,
svábtök, tojórépa tótrépa.
Amire szükségem lesz:
4 db krumpli, 1 ek
liszt, só (vagy vegeta, ízlés szerint), bors, 1 tojás vagy 2 tojásfehérje, olaj
esetleg: apróra
vágott petrezselyem vagy valamilyen hagyma (újhagyma, fokhagyma), vagy kevés
reszelt sajt
Így készítem:
A meghámozott nyers
krumplikat lereszelem, hozzáadom a lisztet, tojást és sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben pici lángosokat sütök belőle kevés olajon:
evőkanállal kis halmokat teszek a serpenyőbe és lelapogatom, mindkét oldalát
ropogósra megsütöm. Forrón kínálom.
Mártás
vagy mártogatós a tócsnihoz: tejföl, kapros tejföl, fokhagymás tejföl
(pépesített sült fokhagymából az igazi), körözött, csípős grillszósz, erős pista, ketchup,
zöldségkrém, ajvár, avokádókrém, tzatziki. Mártogatós receptek a blogon:
Tegyünk
még az asztalra esetleg szeletelt kolbászt, újhagymát, retket, sajtot,
sonkacsipszet, kovászos uborkát.
Így
hipp-hopp egy terülj, terülj asztalkámat varázsolhatunk reggel a családnak.
A tócsni testvére a
zöldséges lángos. A
zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, karfiolt, hagymát,
káposztát, fehérrépát, édesburgonyát mind lereszeljük vagy az aprítót
használjuk és ugyanúgy sütjük, mint a krumplitócsnit. Lehet csak egyféle
zöldségből sütni vagy vegyesen, felhasználva a maradékokat.
A fűszerezéssel is lehet kísérletezni, kinek mi ízlik jobban. Pl: a fehérrépa-sárgarépa lángos római köménnyel az egyik kedvencem.
Elég hamar levet ereszt a nyers reszelt krumpli, de ez nem baj, sőt, ez a lé része is nagyon finom, amikor megsül.
Erős pistával.
Ajvárral.
Cukkinilángos, köretként kínálva.
Tzatzikivel.
Céklakrémmel, salátával.
Zöldséges lángos hozzávalói lereszelve.
Ropogós zöldséges lángosok.
Fasírt, palacsinta és tócsni.
Ő a házimanónk, a bejáratot őrzi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése