2018. január 21., vasárnap

Tócsni


Ez egy olyan ropogós finomság, amiből igen nehéz csak keveset enni. Amennyire egyszerű, annyira nagyszerű a sült reszelt krumpli. Csak pár szem krumpli nyersen lereszelve és mégis végtelen lehetőség rejlik benne: lehet köret, lehet egyszerű reggeli vagy elegáns előétel kaviárra és lazaccal. Ezerféle módon készülhet, még az is befolyásolja az ízét, hogy kis- vagy nagylyukú reszelőt használunk. Ha több tojást teszünk bele, pufibb lesz, ha semennyit, ropogósabb. Lehet egyben sütni serpenyőben vagy apróbb lángosok formájában, bő olajban vagy épp csak pici olajon.Tájegységenként más és más, van ahol szikkadt zsemlét vagy tejfölt tesznek bele, vagy tojás nélkül hagymával sütik, vagy túróval, vagy főtt krumplit használnak. Így aztán sokféle neve is van: tócsni, tócsi, krumplilepény, krumplis lángos, röszti, lapcsánka, krumpliropogós, cicege, hadifasírt, görhöny, pampuska, prósza, bujka. 
A krumplinak egyébként is rendkívűl sok neve van a magyar nyelvben: bandurka, baraboj,  baraboly, bárabulya, bárabulé, bigyirkó, bogyó,  bogyóka, bugyóka, bojóka, bolyóka, burgonya, csicsóka, csucsorka, fészkes földialma földimagyaró, földiparadicsom, golandé, grulya, gumó, gumós, gurlya, india, indija, kartifli, kolompér, kompér, korompli, kölykes, krumpér, krumpli, krunpene, kukulyó, kukujó, körömpe, kutyatök, lapcsák, péra, picsóka, pió, piskó, pityere, pityirkó, pityóka, svábtök, tojórépa tótrépa.

Amire szükségem lesz:
4 db krumpli, 1 ek liszt, só (vagy vegeta, ízlés szerint), bors, 1 tojás vagy 2 tojásfehérje, olaj
esetleg: apróra vágott petrezselyem vagy valamilyen hagyma (újhagyma, fokhagyma), vagy kevés reszelt sajt

Így készítem:  
A meghámozott nyers krumplikat lereszelem, hozzáadom a lisztet, tojást és sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben pici lángosokat sütök belőle kevés olajon: evőkanállal kis halmokat teszek a serpenyőbe és lelapogatom, mindkét oldalát ropogósra megsütöm. Forrón kínálom.

Mártás vagy mártogatós a tócsnihoz: tejföl, kapros tejföl, fokhagymás tejföl (pépesített sült fokhagymából az igazi), körözött, csípős grillszósz, erős pista, ketchup, zöldségkrém, ajvár, avokádókrém, tzatziki. Mártogatós receptek a blogon:
Tegyünk még az asztalra esetleg szeletelt kolbászt, újhagymát, retket, sajtot, sonkacsipszet, kovászos uborkát.
Így hipp-hopp egy terülj, terülj asztalkámat varázsolhatunk reggel a családnak.

A tócsni testvére a zöldséges lángos. A zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, karfiolt, hagymát, káposztát, fehérrépát, édesburgonyát mind lereszeljük vagy az aprítót használjuk és ugyanúgy sütjük, mint a krumplitócsnit. Lehet csak egyféle zöldségből sütni vagy vegyesen, felhasználva a maradékokat. 

A fűszerezéssel is lehet kísérletezni, kinek mi ízlik jobban. Pl: a fehérrépa-sárgarépa lángos római köménnyel az egyik kedvencem.

Elég hamar levet ereszt a nyers reszelt krumpli, de ez nem baj, sőt, ez a lé része is nagyon finom, amikor megsül. 


Erős pistával. 
Ajvárral. 
Cukkinilángos, köretként kínálva. 


Tzatzikivel. 
Céklakrémmel, salátával. 
Zöldséges lángos hozzávalói lereszelve. 
Ropogós zöldséges lángosok.
Fasírt, palacsinta és tócsni.
Ő a házimanónk, a bejáratot őrzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése