2018. január 21., vasárnap

Gazdag rakott krumpli


Tejszínes-sajtos-tejfölös krém gazdagítja a mi rakott krumplinkat és ropogós reszelt sajt a kalapja. Nagy tepsiben sütöm, mert az egész család nagyon szereti.
Valljuk be, rakott krumplit kicsit időigényes készíteni, elsősorban a szeletelés miatt. Ezért a legjobb, ha előző nap főzünk, hámozunk, szeletelünk és dobozoljuk a kolbászt, krumplit, tojást. Összekeverjük a tejfölös krémet és üvegbe tesszük. Semminek semmi baja nem lesz a hűtőben egy éjszaka alatt, viszont nyerünk időt és másnap már csak össze kell állítani az ételt és megsütni. 

Amire szükségem lesz:
2 kg főtt krumpli (nem lisztes, széteső fajta), 1 pár jófajta füstölt kolbász, 6-8 főtt tojás, só, bors
A tejfölös krémhez: kb 600 gr tejföl, 2 dl tejszín, 15 dkg tejszínkrémsajt, egy nagy csipet szerecsendió, 2 csipet só, bors
a tepsibe: kb 1 ek olaj,
a tetejére: 20 dkg reszelt sajt
tálaláshoz: tejföl

Így készítem:
A krumplit meghámozom és felszeletelem, a kolbászt is szeletekre vágom. A héjától megtisztított főtt tojást apróra vágom, nem szeletelem, mert így jobban szeretjük. A fehér krém hozzávalóit összekeverem.

Másnap a tepsibe épp csak egy kevés, kb. 1 evőkanálnyi olajat öntök. Azért keveset, mert a kolbászból is ki fog olvadni a zsír és igazából az elég is lenne. Krumpli-tojás-kolbász-tejfölös krém rétegeket teszek egymásra kétszer ismételve, igyekezve, hogy a tetejére még egy réteg krumpli jusson. A krumplis rétegeket megsózom. A legtetejére még kerülhet egy kis tejfölös öntet és sok reszelt sajt. Kb. egy óra, mire megsül 190 fokon. 
Nagyobb négyzetekre vágva tálalom. Kicsit nehéz szépen áttenni a tányérra, mert nem szeretnek a négyzetek egyben maradni. Ezért pl. éttermekben kisebb, egyszemélyes tepsiben szokták felszolgálni, így elkerülve a tálalás nehézségeit. Ha sajtszósszal sütöm, jobban egyben marad. Sajtszósz a blogon: https://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/sajtszoszos-paradicsomos-lepeny.html
Szétesik vagy sem, finom így is, úgy is.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése