A karfiolkrémlevest és brokkolikrémlevest tálalhatjuk így.
Hasonlít a kínai jin-jang szimbólumra. Nem keverednek össze a krémlevesek, ha
egyszerre engedjük a tányérba. Díszítésnek kapott sült szalonnából vágott
pillangót.
2014. április 24., csütörtök
Brokkolikrémleves
A zöldségkrémlevesek átmelengetik az ember szívét. Borongós, esős időben szinte mindig eszembe jut, hogy krémlevest készítsek. Szeretem benne
a ropogós pirítóst is.
Amire szükségem lesz:
a krémleveshez: 50 dkg brokkoli, 2 dl főzőtejszín, 10 dkg natúr
krémsajt, 1 kiskanál étkezési keményítő, só, bors, szerecsendió, pici petrezselyem
a sajtos pirítóshoz: pár szelet kenyér, egy marék reszelt füstölt
sajt
Így készítem:
A brokkolit kisebb rózsáira szedve pici vízben rövid idő alatt roppanósra
párolom. A turmixgépbe teszem a brokkolit, egy-két evőkanályit a főzőlevéből, hozzáadom a főzőtejszínt, a
krémsajtot, az étkezési keményítőt, majd sózom, borsozom. Pürésítem és lábosba
visszaöntve egy kicsit felmelegítem. Fedő alatt hagyom tálalásig. A kenyereket
kicsi háromszögekre vágom, megszórom a sajttal és sütőben megsütöm, mintha
melegszendvics lenne. Tálaláskor a krémleves tetejére szórok reszelt sajtot,
petrezselymet és pici sajtos pirítósokkal díszítem.
Serpenyős zöldségpörkölt
Ezt a serpenyős ételt más zöldséggel is el lehet készíteni. Azért
szeretem, mert nem kell hozzá külön bevásárolni, a hűtőben maradt kósza
zöldségeket felhasználhatom hozzá. Lehet tenni bele pl sárgarépát, karfiolt,
brokkolit, zöldborsót, zöldbabot stb. Paradicsomléből épp csak kicsit teszek
hozzá, hogy ne lecsószerű étel legyen, hanem a friss zöldség íze uralkodjon.
Sült krumplival és párolt rizzsel is nagyon finom.
Amire szükségem lesz:
2 fej hagyma, 6-7 gombafej, 1 kisebb cukkini, 3 db paradicsom, egy
csokor petrezselyem, 1 dl paradicsomlé, olaj, só, bors
Így készítem:
A hagymát apróra vágom és olajon, serpenyőben elkezdem párolni.
Közben már hozzáadom a szeletelt gombát, cukkinit és a darabokra vágott friss
paradicsomot. Sózom, borsozom és ráöntöm a paradicsomlevet. Fedő alatt
összerotyogtatom, petrezselyemmel. Tálaláskor még szórok rá friss
petrezselymet.
A lányaim összekészített ebédje, dobozkákban.
Kapros-sajtos krumpli
KAPROS-SAJTOS KRUMPLI
Kisebb krumplikat héjában megfőzök, és nagyom szeletekre vágom. Ha
újkrumpliból készítem, akkor épp hogy megfőzöm és nem is hámozom meg. A
krumpliszeleteket nagyobb serpenyőbe öntöm és olívaolajjal vagy étolajjal
átforgatom, sózom, borsozom, krémsajtot és apróra vágott kaprot adok hozzá.
Addig kevergetem, amíg meg nem pirul. Az újkrumpli héja a sajttal szépen
ropogósra pirul.
Kapor helyett petrezselyemmel is el lehet készíteni.
Kapor helyett petrezselyemmel is el lehet készíteni.
Tepsis újkrumpli
TEPSIS ÚJKUMPLI
Szép vékonyra szeletelem a megmosott újkrumplit, meg sem hámozom.
Tepsibe kevés olajat öntök és szépen egymásra fektetem a krumpliszeleteket.
Minden réteget megsózok. A tetejére kevés főzőtejszínben elkevert zúzott
fokhagymát öntök és sütőben 200 fokon sütöm, amíg meg nem pirul.
Úgy is nagyon finom, ha csak sózom, borsozom és olajjal
meglocsolgatom.
Hagymás kenyér
HAGYMÁS KENYÉR
Ez egy fűszeres sós harapnivaló, ropogós kívűl, puha belül. Igazából
nem kenyértészta, hanem egy összekeverem-és-sütöm jellegű sós kevert tészta ez.
Ha váratlan vendégek toppannak be, süthetünk nekik egy ilyen hagymás kenyeret. Nyáron
kerti grillezés, sütögetés kezdetekor egy hűsítő fröccs vagy jéghideg sör mellé
kitűnő. Imádni fogják a vendégek. Hatalmas adagot is készíthetünk és igen kevés
alapanyag kell hozzá.
Egyik kedvec receptem. Kezdők is bátran vágjanak neki.
Amire szükségem lesz:
4-5 fej hagyma, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 12 dkg margarin, 2
tojás, 2 dl tejföl, egy marék reszelt füstölt sajt, só, bors, szerecsendió,
esetleg apróra vágott petrezselyem
Így készítem:
A hagymákat apróra vágom és olajon, serpenyőben megpárolom, picit megpirítom.
Amikor kihűlt, az összes hozzávalóval összekeverem és tepsibe öntöm. Kb 2-3 cm
vastag tésztám lesz a tepsiben és kb fél óra alatt sütöm meg 200 fokon. Lehet
négyzet vagy háromszög alakra felvágni, vagy csak nagyobb szeletekre.
Ötlet N 1: maradék, apróra vágott sült húst vagy főtt sonkát is
keverhetünk a tésztába
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)