2014. április 2., szerda

Humusz és falafel



HUMUSZ ÉS FALAFEL

A mesés Keletet idézik ezek a csicseriborsóból készült fűszeres ételek. Családi kedvenc mind a kettő, valahogy sosem elég belőlük, bármennyit készítek.  
A képen látszik, hogy egyszerre készült a két étel, a megfőtt csicseriborsót kétfelé osztottam és az egyik részből falafel, a másikból humusz lett.

FŰSZERES CSICSERIBORSÓ KRÉM, vagyis HUMUSZ

Amire szükségem lesz:

30 dkg főtt csicseriborsó, 5-6 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 1 evőkanál zahtar arab fűszer, 1 kiskanál őrölt római kömény, 2 evőkanál étolaj, só, bors, 2 evőkanálnyi a csicseriborsó zöldséges alaplevéből, 1 evőkanál erős pista

Így készítem:

Megfőzöm a csicseriborsót puhára mintha babot főznék, zöldséges alaplében.  Az összes hozzávalót aprító gépbe teszem és pürésítem. Teszek bele 1-2 evőkanálnyit abból az alapléből, amiben a csicseriborsót főztem, így még krémesebb lesz.
Elfelezem a humuszt és az egyik felébe keverek egy evőkanálnyi erős pistát, a másikba nem.
Tálaláskor meglocsolhatom olívaolajjal, olajbogyóval is díszíthetem, vagy mellé kínálom. Pirítóssal, sült hússal nagyon finom.

Ötlet N 1: a száraz csicseriborsót be lehet áztatni előtte pár órával, így hamarabb fő majd meg.

Ötlet N 2: a tahinit és a zahtart az Ázsia boltban lehet kapni, a Fővám téri Nagycsarnok mellett balra. Ez egy igazi kincsesbánya, mindenféle fűszert és különlegességet árulnak.

CSICSERIBORSÓ FASÍRT, vagyis FALAFEL

Amire szükségem lesz:

40 dkg főtt csicseriborsó, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, 3-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, pici szerecsendió és pár szál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Így készítem: 

A hozzávalókat az aprító gépbe teszem, pépesítem. Olyan lesz, mint a fasírt. Ha nem akar összeállni, beleütök még egy tojást. Golyócskákat vagy kisebb lapos fasírtokat formázok belőle és bő olajban megsütöm. Pitával, friss paradicsommal, uborkával, joghurttal vagy rizzsel kínálom.





Galuska





Csupán két tojásból óriási adag galuska lesz. Lehet belőle köret pörkölthöz vagy csirkepaprikáshoz és így, köretként négy főnek is elég lehet. Lehet ráütni pár tojást, és tojásos galuskát készíteni. Vagy miért ne lehetne sajtkrémes galuska sült hagymával? Vagy akár zöldfűszeres, petrezselymes-snidlinges? A képeken látható három tányérnyi galuska csak 2 tojásból készült.
Galuskát bármikor főzhetünk, mert csak tojás, liszt és víz kell hozzá. Ezt az ételt a lányaim egészen kiskorukban megtanulták elkészíteni és gyakran ők főzik meg nekem és nem fordítva.

Amire szükségem lesz:

2 tojás,  4 dl víz, 35-37 dkg liszt, nagy csipet só, galuska szaggató
a tojásoshoz: 2 tojás, csipet só
a sajtkrémeshez: 1 dl tejszín, cheddar sajt vagy krémsajt, szerecsendió
a zöldfűszereshez: petrezselyem, snidling vagy más friss zöldfűszer

Így készítem:

A tojást felverem a sóval, beleöntöm a vizet és habverővel belekeverem a lisztet. Olyan állaga kell legyen, mint a híg kelt tészta. Hagyom állni 10-15 percet. Felforralok vizet egy akkora lábosban, amire pont rá tudom tenni a galuskaszaggatót. Több részletben beleszaggatom a tésztát. Minden alkalommal megvárom, hogy feljöjjenek a galuskák a forrásban lévő víz tetejére, majd szűrővel kiemelem őket. Egy serpenyőbe öntöm a megfőtt galuskát, olajjal elkeverem, hogy ne ragadjanak össze. Ezt addig csinálom, amíg el nem fogy a galuska tésztája.
Ha tojásos galuskát szeretnék, akkor 2 tojást ráütök és pár perc alatt átforgatom a forró serpenyőben. Van, aki szereti jól átsütni, van aki rezgősen, krémesen eszi, vagy esetleg több tojással. Friss salátával ez amolyan nyári étel.
Ha sajtkrémes galuskát próbálnánk ki, mindössze felolvasztjuk a sajtot a tejszínben, elkeverjük a még meleg galuskával és szerecsendióval ízesítjük és sült hagymakarikákkal megszórjuk.
A zöldfűszereshez pedig petrezselyemmel és snidlinggel elkeverjük a galuskát.