2014. április 2., szerda

Galuska





Csupán két tojásból óriási adag galuska lesz. Lehet belőle köret pörkölthöz vagy csirkepaprikáshoz és így, köretként négy főnek is elég lehet. Lehet ráütni pár tojást, és tojásos galuskát készíteni. Vagy miért ne lehetne sajtkrémes galuska sült hagymával? Vagy akár zöldfűszeres, petrezselymes-snidlinges? A képeken látható három tányérnyi galuska csak 2 tojásból készült.
Galuskát bármikor főzhetünk, mert csak tojás, liszt és víz kell hozzá. Ezt az ételt a lányaim egészen kiskorukban megtanulták elkészíteni és gyakran ők főzik meg nekem és nem fordítva.

Amire szükségem lesz:

2 tojás,  4 dl víz, 35-37 dkg liszt, nagy csipet só, galuska szaggató
a tojásoshoz: 2 tojás, csipet só
a sajtkrémeshez: 1 dl tejszín, cheddar sajt vagy krémsajt, szerecsendió
a zöldfűszereshez: petrezselyem, snidling vagy más friss zöldfűszer

Így készítem:

A tojást felverem a sóval, beleöntöm a vizet és habverővel belekeverem a lisztet. Olyan állaga kell legyen, mint a híg kelt tészta. Hagyom állni 10-15 percet. Felforralok vizet egy akkora lábosban, amire pont rá tudom tenni a galuskaszaggatót. Több részletben beleszaggatom a tésztát. Minden alkalommal megvárom, hogy feljöjjenek a galuskák a forrásban lévő víz tetejére, majd szűrővel kiemelem őket. Egy serpenyőbe öntöm a megfőtt galuskát, olajjal elkeverem, hogy ne ragadjanak össze. Ezt addig csinálom, amíg el nem fogy a galuska tésztája.
Ha tojásos galuskát szeretnék, akkor 2 tojást ráütök és pár perc alatt átforgatom a forró serpenyőben. Van, aki szereti jól átsütni, van aki rezgősen, krémesen eszi, vagy esetleg több tojással. Friss salátával ez amolyan nyári étel.
Ha sajtkrémes galuskát próbálnánk ki, mindössze felolvasztjuk a sajtot a tejszínben, elkeverjük a még meleg galuskával és szerecsendióval ízesítjük és sült hagymakarikákkal megszórjuk.
A zöldfűszereshez pedig petrezselyemmel és snidlinggel elkeverjük a galuskát.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése