HUMUSZ ÉS FALAFEL
A mesés Keletet idézik ezek a csicseriborsóból
készült fűszeres ételek. Családi kedvenc mind a kettő, valahogy sosem elég belőlük, bármennyit készítek.
A képen látszik, hogy egyszerre készült a két
étel, a megfőtt csicseriborsót kétfelé osztottam és az egyik részből falafel, a
másikból humusz lett.
FŰSZERES CSICSERIBORSÓ KRÉM, vagyis HUMUSZ
Amire szükségem lesz:
30 dkg főtt csicseriborsó, 5-6 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 1 evőkanál zahtar arab
fűszer, 1 kiskanál őrölt római kömény, 2 evőkanál étolaj, só, bors, 2
evőkanálnyi a csicseriborsó zöldséges alaplevéből, 1 evőkanál erős pista
Így készítem:
Megfőzöm a csicseriborsót puhára mintha babot
főznék, zöldséges alaplében. Az összes hozzávalót aprító gépbe teszem és pürésítem. Teszek bele 1-2 evőkanálnyit abból
az alapléből, amiben a csicseriborsót főztem, így még krémesebb lesz.
Elfelezem a humuszt és az egyik felébe keverek egy
evőkanálnyi erős pistát, a másikba nem.
Tálaláskor meglocsolhatom olívaolajjal, olajbogyóval
is díszíthetem, vagy mellé kínálom. Pirítóssal, sült hússal nagyon finom.
Ötlet N 1: a száraz csicseriborsót be lehet áztatni
előtte pár órával, így hamarabb fő majd meg.
Ötlet N 2: a tahinit és a zahtart az Ázsia boltban
lehet kapni, a Fővám téri Nagycsarnok mellett balra. Ez egy igazi kincsesbánya,
mindenféle fűszert és különlegességet árulnak.
CSICSERIBORSÓ FASÍRT, vagyis FALAFEL
Amire szükségem lesz:
40 dkg főtt csicseriborsó, 1 nagy fej apróra
vágott hagyma, 3-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 1 evőkanál
pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, pici szerecsendió és pár szál apróra
vágott petrezselyem, 1 evőkanál zsemlemorzsa
Így készítem:
A hozzávalókat az aprító gépbe teszem, pépesítem.
Olyan lesz, mint a fasírt. Ha nem akar összeállni, beleütök még egy tojást.
Golyócskákat vagy kisebb lapos fasírtokat formázok belőle és bő olajban
megsütöm. Pitával, friss paradicsommal, uborkával, joghurttal vagy rizzsel
kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése