2018. január 21., vasárnap

Citrompite



Ennél citromosabb sütemény lehet, hogy nem is létezik. Színével, ízével a nyári napsütést idézi és napsugaras jókedvű lesz az ember már a látványától is.  Rengetegszer megsütöttem már és a fotók és különböző alkalmakkor készültek.

Amire szükségem lesz:
Az omlós tésztához: 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1 ek citromlé, 1 citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
A citromkrémhez: 3 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 tojássárgája
26 cm átmérőjű piteforma

Így készítem:
Először elkészítem a krémet, hogy ki tudjon teljesen hűlni. Az összes hozzávalót a vaj kivételével alacsony lángon elkezdem összefőzni, folyamatosan kavargatva. Amikor sűrűsödni kezd, apránként hozzáadom a vajat. Citromsárga pudingszerű krém lesz. Félreteszem, hogy kihűljön.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom vajas-lisztes sütőpapíron akkora kb. 4 mm vastag kerek lappá nyújtom, hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába, megszurkálom villával és vakon elősütöm a tésztát: vagyis ráteszek egy másik sütőpapírt, rászórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és így együtt sütöm kb. 15 percig 190 fokon. Ráöntöm a citromos krémet és még 15 percig sütöm. Akkor szép, ha épp még nem pirul meg a teteje. Csak akkor vágom fel, ha teljesen kihűlt. Jobb pár órát várni vele, mert sokkal szebben lehet szeletelni hidegen.


















Mákos tészta


Ha tudnék verset írni, már biztosan megírtam volna az "Óda a mákos tésztához" című költeményemet. Mákos tészta, diós tészta, lekváros grízes tészta mind fenséges ételek és bármikor el tudom magam csábítani bármelyikre. Az iskolai menzán nekem ezek voltak az igazi ünnepi fogások. A mákos tésztát az egyik lányom piszkos tésztának hívta kiskorában. Édesapámat pedig bármire rá tudtam venni, ha főztem neki mákos tésztát. Ha látta, hogy készítek, már kérdezte is, „Mondd, mit kell csinálnom!” Mindenfélét tudott barkácsolni és ha pl. szerettem volna egy új polcot, akkor máris főztem a mákos tésztát.
Minden nap tudnék enni belőle én is, de mivel a sportos életmódba ez nehezen férne bele, próbálok egy kicsit csalni. Legtöbbször teljes kiőrlésű tésztát, vagy durumtésztát használok, illetve lehet kapni null-kalóriás speciális tésztákat is. Porcukor helyett pedig eritrittel édesítek és a lekvárok is cukormentesek. Egyszerre csak maximum 80 dkg tésztát eszem. Mézen pirított almával, pirított mandulával, gyümölccsel, reszelt narancshéjjal szoktam színesebbé tenni. Egy fél alma, egy kiskanál szeletelt mandula elég ilyenkor, épp csak díszítek velük. Cukormentes málna- vagy sárgabaracklekvárból is teszek rá picit. A lényeg, hogy jó sok mák legyen rajta.
Ha pirított kínai tésztát vagy spagettit készítek, mindig félreteszek a főtt tésztából egy keveset, hogy később mákos tésztaként megehessük. 
A máknak mindenféle hasznos tápanyagtartalma is van:




Apukámmal.

Gazdag rakott krumpli


Tejszínes-sajtos-tejfölös krém gazdagítja a mi rakott krumplinkat és ropogós reszelt sajt a kalapja. Nagy tepsiben sütöm, mert az egész család nagyon szereti.
Valljuk be, rakott krumplit kicsit időigényes készíteni, elsősorban a szeletelés miatt. Ezért a legjobb, ha előző nap főzünk, hámozunk, szeletelünk és dobozoljuk a kolbászt, krumplit, tojást. Összekeverjük a tejfölös krémet és üvegbe tesszük. Semminek semmi baja nem lesz a hűtőben egy éjszaka alatt, viszont nyerünk időt és másnap már csak össze kell állítani az ételt és megsütni. 

Amire szükségem lesz:
2 kg főtt krumpli (nem lisztes, széteső fajta), 1 pár jófajta füstölt kolbász, 6-8 főtt tojás, só, bors
A tejfölös krémhez: kb 600 gr tejföl, 2 dl tejszín, 15 dkg tejszínkrémsajt, egy nagy csipet szerecsendió, 2 csipet só, bors
a tepsibe: kb 1 ek olaj,
a tetejére: 20 dkg reszelt sajt
tálaláshoz: tejföl

Így készítem:
A krumplit meghámozom és felszeletelem, a kolbászt is szeletekre vágom. A héjától megtisztított főtt tojást apróra vágom, nem szeletelem, mert így jobban szeretjük. A fehér krém hozzávalóit összekeverem.

Másnap a tepsibe épp csak egy kevés, kb. 1 evőkanálnyi olajat öntök. Azért keveset, mert a kolbászból is ki fog olvadni a zsír és igazából az elég is lenne. Krumpli-tojás-kolbász-tejfölös krém rétegeket teszek egymásra kétszer ismételve, igyekezve, hogy a tetejére még egy réteg krumpli jusson. A krumplis rétegeket megsózom. A legtetejére még kerülhet egy kis tejfölös öntet és sok reszelt sajt. Kb. egy óra, mire megsül 190 fokon. 
Nagyobb négyzetekre vágva tálalom. Kicsit nehéz szépen áttenni a tányérra, mert nem szeretnek a négyzetek egyben maradni. Ezért pl. éttermekben kisebb, egyszemélyes tepsiben szokták felszolgálni, így elkerülve a tálalás nehézségeit. Ha sajtszósszal sütöm, jobban egyben marad. Sajtszósz a blogon: https://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/sajtszoszos-paradicsomos-lepeny.html
Szétesik vagy sem, finom így is, úgy is.









Tócsni


Ez egy olyan ropogós finomság, amiből igen nehéz csak keveset enni. Amennyire egyszerű, annyira nagyszerű a sült reszelt krumpli. Csak pár szem krumpli nyersen lereszelve és mégis végtelen lehetőség rejlik benne: lehet köret, lehet egyszerű reggeli vagy elegáns előétel kaviárra és lazaccal. Ezerféle módon készülhet, még az is befolyásolja az ízét, hogy kis- vagy nagylyukú reszelőt használunk. Ha több tojást teszünk bele, pufibb lesz, ha semennyit, ropogósabb. Lehet egyben sütni serpenyőben vagy apróbb lángosok formájában, bő olajban vagy épp csak pici olajon.Tájegységenként más és más, van ahol szikkadt zsemlét vagy tejfölt tesznek bele, vagy tojás nélkül hagymával sütik, vagy túróval, vagy főtt krumplit használnak. Így aztán sokféle neve is van: tócsni, tócsi, krumplilepény, krumplis lángos, röszti, lapcsánka, krumpliropogós, cicege, hadifasírt, görhöny, pampuska, prósza, bujka. 
A krumplinak egyébként is rendkívűl sok neve van a magyar nyelvben: bandurka, baraboj,  baraboly, bárabulya, bárabulé, bigyirkó, bogyó,  bogyóka, bugyóka, bojóka, bolyóka, burgonya, csicsóka, csucsorka, fészkes földialma földimagyaró, földiparadicsom, golandé, grulya, gumó, gumós, gurlya, india, indija, kartifli, kolompér, kompér, korompli, kölykes, krumpér, krumpli, krunpene, kukulyó, kukujó, körömpe, kutyatök, lapcsák, péra, picsóka, pió, piskó, pityere, pityirkó, pityóka, svábtök, tojórépa tótrépa.

Amire szükségem lesz:
4 db krumpli, 1 ek liszt, só (vagy vegeta, ízlés szerint), bors, 1 tojás vagy 2 tojásfehérje, olaj
esetleg: apróra vágott petrezselyem vagy valamilyen hagyma (újhagyma, fokhagyma), vagy kevés reszelt sajt

Így készítem:  
A meghámozott nyers krumplikat lereszelem, hozzáadom a lisztet, tojást és sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben pici lángosokat sütök belőle kevés olajon: evőkanállal kis halmokat teszek a serpenyőbe és lelapogatom, mindkét oldalát ropogósra megsütöm. Forrón kínálom.

Mártás vagy mártogatós a tócsnihoz: tejföl, kapros tejföl, fokhagymás tejföl (pépesített sült fokhagymából az igazi), körözött, csípős grillszósz, erős pista, ketchup, zöldségkrém, ajvár, avokádókrém, tzatziki. Mártogatós receptek a blogon:
Tegyünk még az asztalra esetleg szeletelt kolbászt, újhagymát, retket, sajtot, sonkacsipszet, kovászos uborkát.
Így hipp-hopp egy terülj, terülj asztalkámat varázsolhatunk reggel a családnak.

A tócsni testvére a zöldséges lángos. A zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, karfiolt, hagymát, káposztát, fehérrépát, édesburgonyát mind lereszeljük vagy az aprítót használjuk és ugyanúgy sütjük, mint a krumplitócsnit. Lehet csak egyféle zöldségből sütni vagy vegyesen, felhasználva a maradékokat. 

A fűszerezéssel is lehet kísérletezni, kinek mi ízlik jobban. Pl: a fehérrépa-sárgarépa lángos római köménnyel az egyik kedvencem.

Elég hamar levet ereszt a nyers reszelt krumpli, de ez nem baj, sőt, ez a lé része is nagyon finom, amikor megsül. 


Erős pistával. 
Ajvárral. 
Cukkinilángos, köretként kínálva. 


Tzatzikivel. 
Céklakrémmel, salátával. 
Zöldséges lángos hozzávalói lereszelve. 
Ropogós zöldséges lángosok.
Fasírt, palacsinta és tócsni.
Ő a házimanónk, a bejáratot őrzi.