2014. április 1., kedd

Töltött tök és padlizsán, padlizsánpörkölttel



Bébitök, cukkini, padlizsán, nagyobb gombafej szépen tölthető és látványosan lehet tálalni. Tölthetjük rizottóval, ahogy a képen, vagy darált hússal is.

Amire szükségem lesz:

1-2 db bébitök, cukkini, padlizsán, vagy nagyobb fej gombák, olaj, só, pár szelet pizzamozzarella sajt
A töltelék lehet: kész főtt rizs vagy sajtos rizs vagy rizottó vagy pirított fűszeres darált hús vagy kolbásztöltelék
A padlizsánpörkölthöz: a padlizsán kivájt belseje, pár szem gomba, 1 paradicsom, 1-2 dl paradicsomszósz, bazsalikom, olaj, só, bors

Így készítem: 

Egy-egy bébitököt vagy cukkinit keresztbe elvágunk, kivájjuk a belsejét, hogy csak a vékony fala maradjon. A padlizsánnal is ezt tesszük. Kívűl-belül megsózzuk a hengereket, egymás mellé állítjuk tepsiben, meglocsoljuk olajjal és betöltjük sajtos rizzsel, rizottóval. 200 fokon sütöm a sütőben, míg meg nem puhulnak a tökök, padlizsánok. Amikor majdnem teljesen készen van, egy-egy szelet pizzamozzarellát teszünk rá és a sütőben jól rápirítjuk.
A padlizsán kivájt belsejét, kevés gombával és hagymával, sóval megpárolom serpenyőben egy kevés étolajon. Kevés paradicsomszósz öntök rá, paradicsomdarabkákkal és bazsalikommal összefőzöm. Ez a padlizsánpörkölt egy nagyon finom étel magában is.
A rizst szív formájúra alakítom és a töltött tökkel és a padlizsánpörkölttel kínálom a családnak.

Ötlet N 1: A kivájt tök vagy cukkini belsejéből lehet egy mini adag kapros tök- vagy cukkinifőzeléket készíteni.

Ötlet N 2: tölteléknek alkalmas pl maradék csirkepörkölt vagy sült hús is, ha apróra vágjuk és tejföllel, sajttal keverjük.





Veronika túrótortája

VERONIKA TÚRÓTORTÁJA

Egész családunk mély meggyőződése, hogy ez a világ legjobb túrós sütije. Örök hálám drága barátnőmnek, aki megosztotta velem a receptjét sok-sok évvel ezelőtt. A receptes füzetkémben így is szerepel, hogy Ildi túrótortája. Az engedélyével osztom meg a receptet most. Nehéz elnevezni a süteményt, mert mindhárom lányom kedvence, de legnagyobbik lányomé leginkább.

Amire szükségem lesz:

fél kg túró, 5 tojás, 12 dkg puha margarin, 6 evőkanál porcukor, egy citrom és egy narancs reszelt héja, 1-1 evőkanál narancslé és citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor

Így készítem:

Felverem a tojásfehérjét csipet sóval és 1 evőkanál porcukorral kemény habbá. A tojássárgájákat kihabosítom a vaníliás cukorral és 5 evőkanál porcukorral, belekeverem a margarint, a túrót, a reszelt citromhéjat, narancshéjat és a citromlét, narancslét. Rászórom a pudingport és a tojásfehérjével együtt lágyan elkeverem, hogy ne törjem össze a habot. 190 fokon sütöm 26 cm-es tortaformában, kb fél óráig.
Sütöttem már nagy tepsiben is, mint egy pitét és négyzetekre vágtam.






Ez volt a legelső ilyen túrótortám, narancssziruppal van leöntve. 
És ő Veronika. 

Mozzarella és paradicsom



Mozzarella és paradicsom
POMODORO E MOZZARELLA

Mélyzöld bazsalikomlevélen, hófehér mozzarellán aranyló olívaolaj, édes piros paradicsom és tűző napon érett olajbogyó. Így fér rá egész Itália egyetlen tányérra.

Amire szükségem lesz: paradicsom, mozzarella, olajbogyó, friss bazsalikom levelek, olívaolaj, esetleg balzsamecet

Egy szép tálon elhelyezem a hozzávalókat és meglocsolom olívaolajjal és balzsamecettel.



Eperhab

Finom, könnyű, rózsaszínű hab, friss eperrel.  Képviselőfánkba is tölthetjük. Más gyümölccsel is ki lehet próbálni, málnából, áfonyából, őszibarackból.

Amire szükségem lesz:

25 dkg eper, 12 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl habtejszín, 1 citrom leve és reszelt héja, csipet só, vaníliás cukor

Így készítem:

Szétválasztom a tojásokat, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek. A tojássárgákat a cukorral kihabosítom. A tejszínt habbá verem a vaníliás cukorral. Az epret összeturmixolom a citromlével és a citrom reszelt héjával. Nagy tálba öntöm az epret, rá a habos-cukros tojássárgáját, majd a tejszínhabot és végül a tojáshabot. Szépen összekeverem, nem összetörve a habokat. Gyönyörű nézni, ahogy az eper rózsaszínre festi a fehér és krémsárga habokat. Szép üvegpoharakba töltöm és eperrel díszítem.