Bébitök, cukkini, padlizsán, nagyobb gombafej szépen tölthető és látványosan
lehet tálalni. Tölthetjük rizottóval, ahogy a képen, vagy darált hússal is.
Amire szükségem lesz:
1-2 db bébitök, cukkini, padlizsán, vagy nagyobb
fej gombák, olaj, só, pár szelet pizzamozzarella sajt
A töltelék lehet: kész főtt rizs vagy sajtos rizs vagy rizottó vagy pirított fűszeres darált hús vagy kolbásztöltelék
A padlizsánpörkölthöz: a padlizsán kivájt belseje,
pár szem gomba, 1 paradicsom, 1-2 dl paradicsomszósz, bazsalikom, olaj, só,
bors
Így készítem:
Egy-egy bébitököt vagy cukkinit keresztbe elvágunk, kivájjuk a
belsejét, hogy csak a vékony fala maradjon. A padlizsánnal is ezt tesszük.
Kívűl-belül megsózzuk a hengereket, egymás mellé állítjuk tepsiben,
meglocsoljuk olajjal és betöltjük sajtos rizzsel, rizottóval. 200 fokon sütöm a
sütőben, míg meg nem puhulnak a tökök, padlizsánok. Amikor majdnem teljesen
készen van, egy-egy szelet pizzamozzarellát teszünk rá és a sütőben jól
rápirítjuk.
A padlizsán kivájt belsejét, kevés gombával és hagymával, sóval
megpárolom serpenyőben egy kevés étolajon. Kevés paradicsomszósz öntök rá,
paradicsomdarabkákkal és bazsalikommal összefőzöm. Ez a padlizsánpörkölt egy
nagyon finom étel magában is.
A rizst szív formájúra alakítom és a töltött tökkel és a padlizsánpörkölttel kínálom a családnak.
Ötlet N 1: A kivájt tök vagy cukkini belsejéből
lehet egy mini adag kapros tök- vagy cukkinifőzeléket készíteni.
Ötlet N 2: tölteléknek alkalmas pl maradék
csirkepörkölt vagy sült hús is, ha apróra vágjuk és tejföllel, sajttal keverjük.