2014. május 7., szerda

Házi rumos meggy és meggylikőr


házi rumos meggy és meggylikőr

A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát.  Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.

Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka vagy rum, üvegek

Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot, majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.

Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése