házi rumos meggy és meggylikőr
A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem
a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet
állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát. Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a
meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen
gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.
Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka
vagy rum, üvegek
Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is
megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot,
majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig
töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként
rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával
vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert
is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és
felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a
vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.
Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése