2020. március 30., hétfő

Anyukám szódabikarbónás kenyere




Anyukám szódabikarbónás kenyere

Anyukám receptjét mutatom egy az egyben, az ő fotóival. Ez egy igen gyors, dagasztás és élesztő nélküli kenyér. Ropogós a héja és nagyon finom. Magát a kenyeret egy kacsasütő lábosban sütötte és mivel a vízgőz jót tesz a kenyérnek, tett a sütőbe még egy kis vizet is, külön tepsibe.

Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt, 15 dkg zabkorpás liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 150 gr joghurt vagy kefír vagy sovány tejföl, 2 dl víz, egy marék szezámmag, egy fél teáskanál csipet köménymag.

Így készítem:
A hozzávalókat összekeverem, de nem dagasztom és 200 fokon 35 perc alatt megsütöm. A tetejére lehet 2-3 hasítást vágni. 

 Anyukámmal, testvéremmel.
Az expedíciós évek alatt, amikor Mongóliában éltünk, Anyu mindennap sütött-főzött, itt is épp valami finomat készít a jurtában, én pedig szerettem nézni, amit csinált.
Ez a jurtatáborunk a Gobi-sivatagban. Szeretek visszagondolni ezekre az évekre.

Almás palacsinta sütőben sütve



Almás palacsinta tepsiben sütve

Keresed a fitt recepteket? Itt a tavasz és diétázol? Ezt a palacsintát reggelire is eheted. Csak kevered-kavarod, sütőbe teszed, közben teszel-veszel vagy olvasgatsz és kész is. Ez nem az a vékony, feltekerős fajta palacsinta, hanem a vastagabb, laktatóbb, így töltelék nem is kell hozzá. Egy kis cukormentes lekvár is megteszi. Vagy egy nyári délutánon cukormentes fagylalt.  Ezek a palacsinták nem fognak sem a serpenyőbe ragadni, sem elszakadni, hiszen sütőben sütjük. Bárki elkészítheti, mindenféle gyakorlat nélkül. Ebből az adagból 9 db habkönnyű, vastag palacsinta lesz, tej, búzaliszt és cukor nincsen benne. Palacsintánként 75 kalóriát tartalmaz.

Hozzávalók:
3 tojás, 12 dkg túró, 1 nagy alma, 2 púpos evőkanál zabliszt (kb 50 gr), 1 evőkanál olaj, édesítő ízlés szerint, pár csepp vanília aroma, 1/3 zacskó sütőpor, 1 csipet só, esetleg reszelt citromhéj és pár csipet fahéj, egy kiskanál por eritrit, cukormentes lekvár

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. Az almát meghámozom és a nagylyukú reszelőn lereszelem. A tojások sárgáját a túróval, pár csepp vanília aromával, a reszelt citromhéjjal, fahéjjal és az édesítővel elkeverem. Hozzáadom a reszelt almát, a zablisztet és a sütőport, majd a legvégén a habbá vert fehérjét is. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, picit beolajozom a papírt és 9 kupacot formázok rá az almás tésztából. 190 fokon sütöm. Szépen megnőnek, kiterülnek sütés közben. Igen hamar megsül. Tálaláskor megfordítom őket, eritrittel meghintem és cukormentes lekvárral kínálom.
A tepsis palacsintákat úgy is süthetjük, hogy nem formázunk belőle különálló palacsintákat, hanem egyben a sütőpapírra öntjük a tésztát, vékonyan elsimítjuk és ha megsült, nagyobb négyzetekre vágjuk.
 Sütés közben ilyen bucik lesznek.
 

Lángos, palacsinta örök szerelmeink. A minap posztolt egészséges lángos máris nagy siker: http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2020/03/csupa-boldogsag-langos.html.
Ennek a tepsiben sült fitt lángosnak testvérkéje a tepsiben sült palacsinta.

Hagyományos soha-el-nem szakadó palacsinta:  
Túrós palacsinták:
Egészséges zabpalacsinta:
Fitt fagylalt házilag:
Gyors, fitt lekvár almából (vagy más gyümölcsből)


Virágzó cseresznyefa gombképemmek kívánok szép tavaszt! :)
Így készült: Kallódó gombokat, hajgumi díszeket, strasszköveket ragasztottam fel egy kisebb falapra. A fát előtte krétafestékkel vontam be. A ragasztó pedig egyszerű technokol.