2014. június 10., kedd

Joghurtos citromfagyi és meggyfagyi



JOGHURTOS CITROMFAGYI ÉS MEGGYFAGYI

Ezt a fagyit fogyókúrázók is bátran ehetik, mert kalóriaszegény citromos joghurthoz keverem a friss gyümölcsöt. Friss és krémes házi fagyi ez, könnyű és nem túl édes. Készítsünk házi fagylaltot a nyár kincseivel, málnával, sárgabarackkal, szederrel, őszibarackkal vagy akár sárgadinnyével. 

Amire szükségem lesz:
9-10 dl natúr joghurt, 2 nagy citrom reszelt héja és kifacsart leve, 4 ek eritrit (illetve ízlés szerint), pár csepp vanília aroma, egy nagy marék meggy magozva

Így készítem:
A natúr joghurtot egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és az édesítőszert. Szépen elkeverem. A selymes krémet kettéosztom és az egyik felébe belekeverem a magozott meggyet. A másik felébe apróra vágott citromdarabokat szórok. Lapos tálkákba öntöm és megfagyasztom. 






Ezt a sárga virágos és zöld leveles terítőt jó pár éve hímeztem, van neki egy lila párja is.

Borzas krumpli



BORZAS KRUMPLI

Finom ropogtatnivaló ez a borzas krumplifánk. Nagyon szeretjük enni köretnek vagy csak úgy magában. Lehet kínálni hozzá valamilyen tejfölös mártogatnivalót is. Gyors vacsorának is kitűnő. Olyasmi, mint a tócsni vagy lapcsánka, csak pufibb.

Amire szükségem lesz
fél kg krumpli, 4 tojás, kb 2 evőkanál liszt, só, bors, vegeta, olaj

Így készítem:
A meghámozott krumplikat a nagylyukú reszelőn lereszelem és hozzáadom a tojásokat meg a fűszereket és a lisztet és jól elkeverem. Kicsit hagyom állni. Magas falú serpenyőbe legalább 2 ujjnyi olajat öntök és amikor forró, evőkanállal beleszaggatom a reszelt krumplit. A sütés közben „borzas” lesz. Minél kisebbre szaggatjuk, annál ropogósabb fánkocskákat kapunk.












Gazpacho


Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.

Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem

Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós sonkaszelettel.

Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva beleturmixolhatunk