RIGÓ JANCSI
A legcsokoládésabb, igazi kényeztető sütemény; hiszen a Rigó
Jancsi tulajdonképpen vastag csokoládéhab két vékony réteg kakaós piskóta
között, és még a tetején is csokoládé van. Ez a habos sütemény a szerelem
süteménye. Azt jelképezi, hogy a
szerelem mindennél erősebb lehet, mindent le tud győzni. Rigó Jancsi
híres cigányprímásként egy gazdag belga herceg feleségét szöktette meg és a 100
évvel ezelőtti híres történet házasságukkal végződött. (lásd Kis magyar szakácskönyv,
Gundel Károly, 1934, 118. oldal)
Nagyon szeretem az ilyen csokihabos süteményeket, a minap a saját
születésnapomra is ezt sütöttem.
Ha tudunk sütni piskótát, akkor Rigó Jancsit is tudunk készíteni
és megkínálhatjuk vele a családot egy szép vasárnap délután.
Amire szükségem lesz
5 tojásfehérje, 5 tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, csipet só, 3
evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál sárgabaracklekvár és 2 evőkanál rum
4 dl habtejszín, 15 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál porcukor
15 dkg étcsokoládé és fél dl habtejszín
Így készítem:
5 tojásból hagyományos módon piskótát készítek. Ehhez felverem a
tojások fehérjéjét kemény habbá egy csipet sóval, és a porcukorral, majd beleengedem
egyenként a tojások sárgáját. Beleszitálom a sütőporos, kakaóporos lisztet és
fakanállal elkeverem. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom és 180 fokon
sütöm 8-10 percig. Amikor kihűlt, konyharuhára borítom és lehúzom róla a sütőpapírt. Elfelezem és
rumos sárgabaracklekvárral megkenem.
Vízgőz felett megolvasztok 15 dkg étcsokoládét. Kőkemény habbá
verem a 4 dl hideg tejszínt 3 evőkanál porcukorral és a 15 dkg olvasztott, de
már nem forró csokival. Hűtőbe teszem.
15 dkg csokoládét összetörök kisebb darabokra. Fél dl tejszínt
felforralok és ráöntöm a csokoládéra, elkeverem, majd rásimítom az egyik
piskótalapra. Jó fél cm vastag csokiréteg lesz. Meleg késsel kilenc négyzetre felosztom a csokoládét, de nem vágok
bele magába a piskótába. Kb 5 x 5 cm-es négyzetek lesznek, attól függően, hogy
mekkora a piskóta, milyen vékony lapot sütöttünk.
Összeállítom a Rigó Jancsit. Ráteszem egy szép négyszög vagy
téglalap alakú tálra azt a piskótát, amelyiken nincsen csokoládébevonat és
rásimítom a csokoládéhabot egyenletesen. Kb 4 cm vastag lesz a hab. Erre
ráteszem óvatosan a csokoládébevonatos piskótát és a hűtőbe teszem. Pár óra
után szépen vágható lesz 9 részre, a csokoládébevonat nem fog megtörni, hiszen
előtte már bejelöltük hol fogjuk felvágni.
Ötlet N1: Ha a tejszín hideg és teljesen zsírmentes a tál és a
habverő, gyönyörű kemény hab lesz és nem kell bele habfixáló vagy zselatin.
Ötlet N 2: a csokoládébevonatot tejszín nélkül is készíthetjük,
ehhez csak magát a csokoládét megolvasztjuk és evvel vonjuk be a piskótát
Ötlet N 3: Lehet tortaként is összeállítani, nem pedig négyzetes
formára vágni.
Ötlet N 4: Vajas piskótából is készíthető.
CUKORMENTES RIGÓ JANCSI
Ha cukormentesen készítenénk, akkor használjunk cukornélküli
étcsokoládét és sárgabaracklekvárt és cukor helyett xilitet. Kicsit kevesebb
kell belőle, mint a cukorból. Viszont a csokimázba kell tenni egy keveset, mert
a csokoládé maga nem tartalmaz semmilyen cukrot.
Tehát a cukormentes Rigó Jancsi arányai:
5 tojásfehérje, 5 tojás sárgája, 4 evőkanál xilit, csipet só, 3
evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál xilites sárgabaracklekvár és a rumot hagyjuk el, mert
abban is van cukor
4 dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 2 evőkanál xilit
fél dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 1 evőkanál
xilit
Születésnapomon a sütemény előtt bodzás limonádés fagylalttal bolondított pezsgőt ittunk és az asztalt eperrel is díszítettük. Ez a fagylalt nem tartalmaz cukrot és több fajtát is lehet kapni.