2016. november 17., csütörtök

Gesztenyekrémes torta




Igazából ez egy gesztenyepüré ünnepi ruhában, a hideg téli hónapok családi kedvence. Széles aranyszalaggal körbekötve karácsonyi torta lehet belőle. A gesztenyekrémes sütemények, a sült gesztenye nekem amúgy is mindig a havas tájat, meleg otthont juttatják eszembe.
Minden háziasszony álma a gyors, semmilyen szakértelmet nem igénylő tortarecept és ez pontosan ilyen. Teljesen kezdők is nekiállhatnak, elrontani nem lehet, sütni nem kell. Kevés dolog kell hozzá és ha a hozzávalókból mindig tartunk otthon egy kis készletet, akkor bármikor pillanatok alatt összedobhatunk egy ilyen krémes csodát. Csak a mascarponét kell hozzá frissen megvásárolni. Rendkívűl finom, nálunk pillanatok alatt elfogy.
Amire szükségem lesz:
500 gr édes gesztenyemassza, 500 gr mascarpone krémsajt, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, pár evőkanálnyi sütőrum, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, kb. 2 dl tejszín, 2 csomag babapiskóta (2 x 25 db)
Díszítéshez: pár szem meggybefőtt vagy rumos meggy, tejszínhab vagy karácsonyi habcsók
24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma

Így készítem:
A torta két réteg krémből és két réteg babapiskótából fog állni, így pont olyan magas lesz, mint a kapcsos tortaformám. A tortaformát ki szoktam bélelni sütőpapírral, de ez el is hagyható.
2 dl tejszínt 1-2 evőkanálnyi rummal összekeverek. Kapcsos tortaforma aljára egy réteg babapiskótát teszek, úgy, hogy körben oldalt maradjon kb 2 cm hely. Kb. 12 db kell hozzá. Meglocsolom a babapiskótákat egy kevés rumos tejszínnel. Kb 25 db babapiskótával körberakom a tortaforma belsejét, az aljukat levágom, vigyázva, hogy mind egyforma méretű legyen. Nem locsolom meg rumos tejszínnel, mert ez lesz a torta külső burka.
A gesztenyemasszát átgyúrom kicsi rummal és vaníliával, esetlek kevés cukorral vagy édesítővel.
300 gr gesztenyemasszát, 500 gr mascarponét, 3 tojássárgáját és 5 dkg cukrot finom krémmé keverek.
Két részre osztom a krémet és az egyiket rákenem a legalsó babapiskóta rétegre. Erre még egy rétegnyi babapiskótát teszek (kb 12 db kell hozzá), meglocsolom kevés rumos tejszínnel, majd rásimítom a maradék krémet.
A maradék 200 gr gesztenyemasszát ráreszelem a torta tetejére és hűtőbe teszem pár órára vagy egy éjszakára.
A kapcsos forma külső karimáját leveszem. Díszíthetem tejszínhab-rózsákkal, vagy meggybefőttel.

Ötlet N 1: rum helyett gesztenyelikőrt vagy tojáslikőrt is használhatunk.
Ötlet N 2: a tojássárgájákat el is hagyhatjuk a krémből, esetleg tejszínnel helyettesíthetjük.
Ötlet N 3: cukor helyett használhatunk eritritet, így csökkenthetjük a torta kalória értékét.
Ötlet N 4: úgy is készítettem már, hogy a gesztenyés-mascarponés krémhez kevés kakaóport kevertem.