2014. május 9., péntek

Hipergyors vacsorák





Tepsis zöldség magában vagy frissen főtt spagettivel a leggyorsabb vacsorák egyike. Annyi időre van csak szükségünk, hogy felszeleteljük a zöldségeket. Ez, zöldségtisztítással együtt legfeljebb 10 perc. Előnye még hogy szinte bármilyen zöldségből elkészíthető és nagyon finom. Az ember megkóstolja és el is veszett, mert egy tepsinyi zöldséget is meg tudunk így enni. Nehéz neki ellenállni. Maradékokat is felhasználhatunk hozzá. Ha marad pl egy fél paradicsom vagy pár sárgarépa, vagy egy-két szál újhagyma, máris van elég alapanyagunk. A sárgarépa és a hagyma szinte édes lesz a tepsiben való sütéstől. Akár csak pirítósra téve és ehetjük pl reszelt sajttal megszórva. A petrezselyem is különleges lesz, ropogós. Még a petrezselyem szárát is felhasználhatjuk, apróra vágva rászórjuk sütés előtt a zöldségre.
Maga a recept egyszerű: a felszeletelt zöldségeket olívaolajjal meglocsolt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megsózzuk, még a tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal és esetleg megszórjuk petrezselyemmel és 250 fokon 20-25 percig sütjük. Közben megfőzhetjük a tésztát. A tésztát krémsajttal is elkeverhetjük, vagy tálaláskor tesz rá mindenki magának a sajtkrémből és erre a zöldségeket. 
Azért használunk sütőpapírt, hogy egyszerűbbé tegyük a dolgunkat és ne kelljen elmosogatni a tepsit. Ezenkívűl nagyon szép is a sok színes zöldség a fehér sütőpapíron és ezért tehetjük a tepsivel együtt az asztalra tálalni. Mindenki kiveszi a tepsiből magának azt a zöldséget, amit szeret.
Az így megsütött zöldségeket összeturmixolhatjuk pl tejföllel vagy tejszínnel, sajtkrémmel és nagyon finom csipszhez vagy ropihoz mártogatni, vagy pirítósra kenni. Pl sárgarépa-hagyma együtt sütve nagyon jó páros az ilyen zöldségkrémhez.

A zöldséget sajtszeletekkel együtt is süthetjük, ahogy a tepsibensült sajt receptnél mutattam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/sult-sajt-vacsorara.html


A tepsiben sült zöldség ideális fogyókúrás, diétás étel is, hiszen a legtöbb felhasznált zöldségben szinte alig van kalória, olívaolajból pedig alig kell hozzá.
Lehet szeletelt baconnel együtt is sütni, finom ropogós lesz.

Kigyűjtöttem ide az eddigi hasonló receptjeimet:

Epres tortácska



EPRES TORTÁCSKA
Mintha ki lennének az eprek lakkozva, szépen, fényesen csillognak omlós tésztakosárkájukban. Az eper nem hiába a gyümölcsök királynője, rendkívűl mutatós desszertet lehet belőle készíteni. Ez a tortácska pont úgy fog kinézni, mintha valamilyen elegáns cukrászdában vettük volna.

Amire szükségem lesz:
36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
kb 70-80 dkg kisebb-közepesebb méretű eper, 1 tasak epres pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor
1 tasak tortazselé, 3 evőkanál cukor, egy citrom leve, 2,5 dl víz
tejszínhab

Így készítem:
Összegyúrom az omlós tésztát, 5 részre osztom, kinyújtom kerek formájúra és sütőpapírral bélelt kis formákba teszem, ahogy a képek mutatják. A tésztát megszurkálom és ráteszek sütőpapírt, majd rizst vagy babot szórok bele nehezéknek és 190 fokon sütöm 15 percig így. Leveszem a tésztákról a rizst vagy a babot a sütőpapírral együtt és a tésztát zsemleszínűre tovább sütöm még kb 10 percig. A pereme jobban megsül majd. Hagyom kihűlni és közben megfőzöm a pudingot, majd elosztom az 5 tészta tetején. Megmosom az epreket, levágom a végüket, hogy talpacskájuk legyen és ráteszem őket szépen egymás mellé a pudingra. A tortazselét a cukorral, a vízzel és a citromlével felforralom, közben kavargatom, és egy-két perc múlva félrehúzom, és hagyom 5-6 percet állni. Ecsettel megfestem az epreket a zselével szép fényesre és a hűtőbe teszem. Esetleg tejszínhabbal tálalom.