2014. április 27., vasárnap

Rebarbarás-almás pite






Ezt a pitét más gyümölccsel is megsüthetjük. Lehet almás, körtés, epres, meggyes, barackos, szilvás, szőlős, egres piténk. A pite kalapja pedig a sütemény dísze. Hát nem boldogság csupán ránézni? 

Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt: 

Amire szükségem lesz:
A pite tésztájához: 36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, reszelt narancshéj és 1 tasak vaníliás cukor
A pite töltelékéhez: 3 szál rebarbara, 2 nagyobb alma, 10 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, fél dl rum, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 fél tasak vaníliás pudingpor

Így készítem:
A pite tésztáját összegyúrom és elfelezem. Az egyiket kinyújtom akkorára, hogy a kerek formába téve legyen pereme is a tésztának. Megszurkálom villával és hűtőbe teszem. A másik feléből a pite kalapja lesz. Olyan formájúra alakíthatjuk ki, amilyenre szeretnénk, sablon vagy kiszúróforma segítségével. Lehet pl  virágmintás, vagy akár betűforma is, vagy egy szám, ha pl valamilyen alkalomra készítjük, évfordulóra pl. Ismétlődő mintát, vagy rácsozást is csinálhatunk. Rengeteg lehetőség van, mindegyik pite teljesen más lesz tőle.
A rebarbarát megtisztítom, vagyis késsel lehúzogatom róla a külső réteget. Kisebb darabokra vágom. Az almákat meghámozom, lereszelem. Lábosba szórom a cukrot, a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat és citromhéjat, fahéjat és magas lángon elkezdem összepárolni őket fedő alatt. Átforgatom fakanállal és pár perc múlva beleöntöm a narancslét és a rumot. Egy-két evőkanálnyi vízben elkeverem a pudingport és az étkezési keményítőt és hozzáadom a gyümölcshöz. Még egy pár percig kavargatom, majd hagyom kihűlni.
A pite tésztáját vakon elősütöm 200 fokon 15 percig. 
A vakon sütést lásd pl itt:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/habsipkas-citromkremes-torta.html

15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.

Ötlet: amikor a pite kalapját teszem rá, ügyesen vigyázok, hogy a tészta pont oda kerüljön a töltelékre, ahová szeretném, mert megigazítani nem lehet utána.










Rántott hal és újkrumpli



RÁNTOTT HAL ÚJKRUMPLIVAL
Az angolok kedvence a rántott hal sült krumplival, Londonban szinte mindenhol lehet enni ilyet. Ezt az ételt is a Fish and Chips ihlette.

Amire szükségem lesz:
kb 70 dkg tengeri hal, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál liszt és házi zsemlemorzsa, só, bors
fél kg újkrumpli, olaj
az uborkás-hagymás mártáshoz: 2 ecetes uborka, 2 zöldpaprika, 1 hagyma, 2 dl tejföl, só, bors, reszelt citromhéj
tálaláshoz: 1 citrom

Így készítem:
Az újkrumplit hajszálvékonyra szeletelem és olajozott tepsibe fektetem egymásra, picit sózom, sütőben megsütöm.
A halat nagyobb darabokra vágom és sózom, borsozom. A tojást és a lisztet összekeverem kb 1-2 evőkanál vízzel és picit megsózom. A halat beleforgatom a lisztbe, majd a tojásos lisztbe és végül a zsemlemorzsába. Forró olajban megsütöm.
A mártáshoz az uborkát, hagymát és a zöldpaprika húsát aprítóba teszem és megdarálom. Összekeverem őket a tejföllel és sózom. A tetejére reszelt citromhéjat szórok.

Ötlet:  sült krumplival is tálalhatjuk,vagy petrezselymes újkrumplival





Sajttal sült spárga





Sajttal sült spárga

Egészen kevés spárgából, nagyon egyszerűen süthetünk ilyen szép ételt. Olyan, mint a csőben sült zöldség, csak van neki egy ropogós ágya. 

Amire szükségem lesz:
25 dkg mirelit levelestészta, 1 evőkanál olvasztott vaj
25-30 dkg spárga, 1 csomag újhagyma, 20 dkg natúr vagy füstölt krémsajt, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió

Így készítem:
A spárgának a fás végét levágom és csak a puha, finom részét párolom meg enyhén sós vízben, pár perc alatt.
Felmelegítem a tejszínt 10 dkg krémsajttal, sózom, borsozom és szerecsendióval fűszerezem.
Kinyújtom a szobahőmérsékletű tésztát téglalap alakúra. A tészta széléhez közel, körben egy csík krémsajtot teszek, ehhez 10 dkg krémsajtot használok fel. Visszahajtom körben a sajtra a tésztát. Lett egy tésztakosarunk, amit megkenünk mindenhol az olvasztott vajjal. A tésztára tesszük egymás mellé az újhagymát és a párolt spárgákat. Mintha tolltartóban sorakoznának a ceruzák, olyan lesz. Ráöntöm a tejszínes sajtot és sütőben 200 fokon sütöm, amíg meg nem pirul mindenhol, ez kb 30-35 perc.
Ha majdnem kihűlt, szépen fel tudom vágni nagyobb szeletekre. Ha keresztbe szeletelem fel, akkor szépen látszani fog a spárga keresztmetszete a sajtos krémben.









Almarózsa


Egy csokornyi almarózsa fahéjas mártással. Ez egy gyönyörű édesség, az ember szinte sajnálja megenni.

Amire szükségem lesz:
Az almarózsákhoz: 50 dkg levelestészta, 12 db alma, citromlé, 1 evőkanál olvasztott vaj,2-3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, a szóráshoz 1 evőkanál kristálycukor.
A fahéjas mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 nagyobb alma, 1 kiskanál rum, 1 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál fahéj

Így készítem:
A levelestésztát fél cm vastagra kinyújtom és 12 db csíkra vágom, mert ennyi rózsám lesz. Ezek a csíkok kb 30 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Olvasztott vajjal és baracklekvárral megkenem a csíkokat.
Az almákat héjastól nagyon vékony szeletekre vágom és forrásban lévő citromos cukros vízbe teszem őket pár percre. Erre azért van szükség, hogy az almaszeletek hajlíthatóak legyenek. Kiteszem az almaszeleteket egy konyharuhára.
Összeállítom a rózsákat, vagyis felcsavarom a tésztácsíkokat az almaszeletekkel együtt. Ehhez a tésztacsíkokra ráteszem az almaszeleteket, de nem sűrűn, hanem kihagyok a szeletek kötött kb 2-2 cm-t. Vigyázok, hogy mindegyik szeletnél az alma héja egy irányban legyen, mert amikor felcsavarom, a héjas széle kell hogy felül legyen, mert ez lesz a rózsa szirma.
Tehát a rózsa szirmai az almaszeletek lesznek és a tészta tartja össze.
Muffintepsibe papírkosárkákat teszek és mindegyik rózsát beleültetem, megszórom kevés kristálycukorral. 200 fokon sütöm, úgy, hogy a sütés elején alufóliával letakarom a rózsákat, majd 10 perc múlva anélkül sütöm. Amikor kész és kihűlt, kiveszem a papírkosárkákból.

A fahéjas mártáshoz felverem a tejszínhabot a porcukorral. Az almát meghámozom és lereszelem.
Serpenyőbe szórom a kristálycukrot, ráöntöm a rumot és a fehérbort és a fahéjat és összeforralom a reszelt almával. Amikor teljesen kihűlt, elkeverem a tejszínhabbal. Nagyon finom mártás lesz.


Tálaláskor a tányérba öntök a fahéjas mártásból és a közepébe ültetem az almarózsákat. Fahéjjal és porcukorral megszórom.



Vaníliás krémes


VANÍLIÁS KRÉMES

Házi krémest készíthetünk, ropogós levelestésztából és fényes-csillogó vaníliás krémből.

Amire szükségem lesz:
50 dkg mirelit levelestészta
a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl habtejszín, 5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál porcukor
fehércsokoládés szósz: 10 dkg fehércsokoládé, fél dl tejszín
díszítésnek: pár szem szép eper vagy málna

Így készítem:
A szobahőmérsékletű levelestésztát kinyújtom lisztes sütőpapíron fél cm vastagra és akkorára, hogy egy nagy tepsibe pont beleférjen. 50 dkg tésztából két tepsinyi tészta lesz így. Megszurkálom és 200 fokon addig sütöm amíg halvány karamellszíne nem lesz. Nem baj, ha itt-ott magasabb lesz a tészta, mert a krém úgyis lenyomja majd és sima lesz.
Megfőzöm a pudingot a tejjel, 5 evőkanál cukorral és még melegen belekeverem a vajat. Felverem a tejszínt szép kemény habbá 1 evőkanál porcukorral. Amikor kihűlt a puding, a tejszínhabbal elkeverem. A tejszínhabtól lágyabb és krémesebb lesz a pudingkrém.
Megvárom, amíg a tészta teljesen kihűl és a két lap tésztát elfelezem, így 4 téglalapnyi sült levelestésztám lesz.
Egy nagyobb tálon összeállítom a krémest, ami csak annyiból áll, hogy négy réteg tésztalap közé kenem a krémet és hűtőbe teszem egy éjszakára.
Tálaláskor fehércsokoládé szószt adhatok hozzá. Ehhez a fehércsokoládéra ráöntöm a felmelegített a tejszínt és amikor felolvadt benne a csokoládé, elkeverem.
Ezt a krémest akkor tudjuk felvágni szépen, ha kivárjuk a másnapot vele. Ha kibírjuk addig, hogy ne kóstoljuk meg.

A képeken a receptben megadott mennyiség feléből készült a krémes. 

Ötlet N 1: A vaníliás pudingot tejszínhab nélkül is el lehet készíteni, és ebben az esetben két réteg sült levelestészta közé vastagabb krémet kenhetünk. 
Ötlet N 2: A levelestésztát fél cm-él vastagabbra azért nem érdemes kinyújtani, mert akkor nagyon vastagra feljön sütés közben.
Ötlet N 3: a levelestésztát cukorral is megszórhatjuk sütés előtt, vagy híg baracklekvárral megkenhetjük, csak akkor vigyázni kell, hogy sütés közben egyenletesen süljön mindenhol és a teteje ne égjen meg.