VANÍLIÁS KRÉMES
Házi krémest készíthetünk, ropogós levelestésztából és
fényes-csillogó vaníliás krémből.
Amire szükségem lesz:
50 dkg mirelit levelestészta
a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl habtejszín,
5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál porcukor
fehércsokoládés szósz: 10 dkg fehércsokoládé, fél dl tejszín
díszítésnek: pár szem szép eper vagy málna
Így készítem:
A szobahőmérsékletű levelestésztát kinyújtom lisztes sütőpapíron fél cm vastagra és akkorára, hogy egy nagy tepsibe pont beleférjen. 50 dkg tésztából két tepsinyi tészta lesz így. Megszurkálom és 200 fokon addig sütöm amíg halvány karamellszíne nem lesz. Nem baj, ha itt-ott magasabb lesz a tészta, mert a krém úgyis lenyomja majd és sima lesz.
A szobahőmérsékletű levelestésztát kinyújtom lisztes sütőpapíron fél cm vastagra és akkorára, hogy egy nagy tepsibe pont beleférjen. 50 dkg tésztából két tepsinyi tészta lesz így. Megszurkálom és 200 fokon addig sütöm amíg halvány karamellszíne nem lesz. Nem baj, ha itt-ott magasabb lesz a tészta, mert a krém úgyis lenyomja majd és sima lesz.
Megfőzöm a pudingot a tejjel, 5 evőkanál cukorral és még melegen belekeverem
a vajat. Felverem a tejszínt szép kemény habbá 1 evőkanál porcukorral. Amikor
kihűlt a puding, a tejszínhabbal elkeverem. A tejszínhabtól lágyabb és
krémesebb lesz a pudingkrém.
Megvárom, amíg a tészta teljesen kihűl és a két lap tésztát
elfelezem, így 4 téglalapnyi sült levelestésztám lesz.
Egy nagyobb tálon összeállítom a krémest, ami csak annyiból áll,
hogy négy réteg tésztalap közé kenem a krémet és hűtőbe teszem egy éjszakára.
Tálaláskor fehércsokoládé szószt adhatok hozzá. Ehhez a
fehércsokoládéra ráöntöm a felmelegített a tejszínt és amikor felolvadt benne a
csokoládé, elkeverem.
Ezt a krémest akkor tudjuk felvágni szépen, ha kivárjuk a másnapot
vele. Ha kibírjuk addig, hogy ne kóstoljuk meg.
A képeken a receptben megadott mennyiség feléből készült a krémes.
Ötlet N 1: A vaníliás pudingot tejszínhab nélkül is el lehet
készíteni, és ebben az esetben két réteg sült levelestészta közé vastagabb
krémet kenhetünk.
Ötlet N 2: A levelestésztát fél cm-él vastagabbra azért nem
érdemes kinyújtani, mert akkor nagyon vastagra feljön sütés közben.
Ötlet N 3: a levelestésztát cukorral is megszórhatjuk sütés előtt,
vagy híg baracklekvárral megkenhetjük, csak akkor vigyázni kell, hogy sütés
közben egyenletesen süljön mindenhol és a teteje ne égjen meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése