2018. február 17., szombat

Csípős csicseriborsó curry


Az indiai ételek komoly rajongójaként már főzőtanfolyamon is próbáltam megismerni az ilyen ételek csínját-bínját. Ez a curry is egy indiai ihletésű tüzes étel. Rizs mellé, húsok mellé kiváló, de én annyira szeretem, hogy magában is meg tudom enni az egészet. 

Amire szükségem lesz:
40 dkg főtt csicseriborsó, 1 hagyma, kevés újhagyma, póréhagyma, 5-6 zúzott fokhagyma gerezd, 4-5 dl paradicsompüré, 1 ek olaj, só
saját curry masalám (fűszerkeverék) 9 féle őrölt fűszerből: római kömény, koriander, fahéj, chili, szerecsendió, őrölt szegfűszeg, bors,  gyömbér, curry  - egy-egy késhegynyi, illetve ízlés szerint

Így készítem:
Megfőzöm a csicseriborsót sós vízben. Apróra vágom a hagymákat és összeállítom a fűszerkeveréket. Serpenyőben olajban gyorsan összepirítom a fűszereket, majd pár perc múlva beleszórom az apróra vágott hagymákat is. Hozzáadom a főtt csicseriborsót, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét és lassan összefőzöm.

Csicseriborsós receptek a blogon:


 

Szív alakú rizs, csicseriborsó curry, csőben sült sós palacsintával. 


Első festett mandalám.

Zamatos zeller saláta és zellerkrémleves


A zeller nemcsak főzve, hanem tepsiben sütve és nyersen is finom. Ennek a könnyű salátának is friss zeller az a alapja. Ementáli típusú sajtot is reszelhetünk bele.

A nyers zellernek számos gyógyhatása van, állítólag még vágykeltő is és kalória tartalma szinte semmi. A zellerről és gyógyhatásairól itt lehet olvasni:
Érdekes cikk a zellerről:

Amire szükségem lesz:
A salátához: 1 nagyobb zeller, 2 alma, 2 répa, 1 citrom leve, egy marék pirított dió
Az öntethez: 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 ek mustár, 1 narancs leve, ízlés szerint édesítő, só, bors
esetleg kevés petrezselyem és pár darab pirított dió díszítésnek

Így készítem:
A diót megpirítom serpenyőben és felreteszem hűlni. Az öntet hozzávalóit összekeverem. Meghámozott zellert, a répát, almát a nagylyukú reszelőn lereszelem és ráfacsarom a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Összeforgatom az öntettel, a pirított dióval. 

A krémlevesek a téli hidegben felmelegítik az ember lelkét és balzsamozzák a szívét. Sűrű, laktató, halvány vajszínű zellerkrémlevesem díszei ropogós pirítós vagy pirított tökmag.

Amire szükségem lesz:
1 nagyobb zeller, 1 közepes krumpli (elhagyható), egy kevés zellerzöld és petrezselyem,
2 dl főzőtejszín, 10 dkg krémsajt, só, bors , szerecsendió, esetleg 1 kiskanál étkezési keményítő

Így készítem:
A zellert és a krumplit kockákra vágom és kb fél liter vízben kevés sóval és egy-egy szál zellerrel, petrezselyemmel puhára főzöm. A zöldeket kiveszem és a zellert, krumplit összeturmixolom a többi hozzávalóval. Még egyszer összeforralom, esetleg öntök még hozzá vizet. Tálaláskor még megszórom frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel, pirított tökmaggal. Finom hozzá a pirítós, sajtos pirítós is.

Krémlevesek a blogon:

Tálalási ötlet:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/jin-jang-kremleves.html

Háromszög sajtos pirítóssal és sriracha csili szósszal.