2017. december 26., kedd

Gyors banánfagylalt


Fagyasztott banánszeleteket, pici friss narancslével vagy citromlével az aprítógépben összeturmixolunk és megédesítjük folyékony süssina édesítővel és már készen is van a friss banánfagylalt. Nagyon finom pár evőkanál túróval, kefírrel is. Pár szem fagyasztott áfonya, szeder szép lilás színt adhat neki. Mangótól, maracujától narancssárga lesz. Ezeknek a friss fagylaltoknak mindig a banán az alapja, mert nagyon szép, krémes-fényes lesz tőle. Ha megmarad egy-egy banán, tegyük be a fagyasztóba szeletekre vágva és bármikor felhasználhatjuk a fagyinkhoz. Ha több kefírt adunk hozzá, akkor egy selymes-édes gyümölcskrémet kapunk. A banános fagyi nagyon finom nemcsak magában, hanem forró pitékhez is. 


Több kefírrel olyan lesz, mint az olvadt fagylalt. Nagyon finom.



 Maracujás-mangós banánfagyi.


Gyümölcsös gyönyörűségek

Ez most nem egy receptes írás, hanem inkább nézegetnivaló a tél közepén. A színpompás gyümölcsök azonnal vidámságot és életerőt adnak. Rengeteg gyümölcsös ételt készítek, néha csak egyszerű gyümölcssalátákat, vagy csak szépen elrendezem saját gyönyörűségemre a friss gyümölcsöket mielőtt megeszem. Imádom a piacokon nézegetni a tavasz-nyár színeit és csodálatosnak tartom, hogy Föld nevű bolygónk ilyen kincsekkel tud minket megajándékozni. 
Feltettem már egy szépséges gyümölcssalátás ötletet és nagy sikert aratott, pedig csak egyszerű kiszúróformákat használtam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/viragos-szives-csillagos-gyumolcssalata.html


















Gyümölcsös reggelik zabpehellyel

Ki gondolná, hogy zabpehelyből ilyen gyümölcsös gyönyörűségeket lehet alkotni? Szeretem a zabkásáimat szépen kidíszíteni. Szinte olyanok, mint egy festmény. Számomra a zabpehely az univerzális szuperétel, mert mindenféle laktató, lédús reggeli-ebédeket varázsolhatok belőle, csinos ruhába öltöztetve őket. A zabpehely egy kis csalafinta valami, mert olyan ártatlanul semmiségnek néz ki, pedig a legfinomabb ételeket, pl süteményeket, palacsintákat is lehet belőle összeállítani.  Nem kerül sokba, igazán gazdaságos és ráadásul egészséges, rostos szénhidrát. Egész évben bármikor lehet enni, pl reggel sport előtt vagy után, vagy egy hosszú nap végén. Nyáron hidegen, friss gyümölcsökkel, télen forrón eszem. Dísze, fűszerezése az évszakokkal együtt változik. Alapja a pár evőkanál zabpehely, vízzel, kefírrel, joghurttal, friss gyümölcslével vagy akár cukormentes pudinggal elkeverve, folyékony süssinával vagy eritrittel édesítve. Hagyom állni egy kicsit, majd adok hozzá azt, ami épp otthon van:  friss vagy fagyasztott gyümölcs, reszelt alma, gyümölcspüré, natúr kukoricapehely, lenmag, szezámmag, mindenféle ropogós mag (pirítva is), fahéj, mindenféle ízű fehérjepor, kókuszcsipsz, 1-2 db diétás keksz, vagy nápolyi, egy-két kockacukormentes csokoládé stb. Apró kiszúróformák segítségével pl banánvirággal díszítem.

Már több müzli és zabpehely reggeli is található a blogon:
Narancsszín és fehér: mandarin levével, mézzel meglocsolt zabpehely, egzotikus gyümölcsökkel, pl. karambola, papaya, mangó, datolyaszilva, banán. Kesudió és mandula a ropogtatnivaló rajta.
 Piros: friss eper és nektarin, mézen pirított dió lett ennek a zabpehely-kukoricapehely reggelinek a dísze. 
     Krémszín és piros: a málnás-banános variáció az egyik kedvencem.

Őszibarackos-áfonyás zabpehely banánnal, szőlővel és cukormentes citromos nápolyival.
Mogyorós fehérjeporral kevert zabpehely lenmaggal, nektarinnal, eperrel díszítve és mogyoróval körbeszórva
Virágporos-mézes zabpehely és vegyes gyümölcsös. 
A virágpor egészségvédő hatású.
Mézzel fényezett gyümölcsök és puha, lédús zabpehely. 
   Nektarinos-pirított mandulás díszű, áfonyapürés zabpehely.
   A nyár ajándékaival.
  Banános-szilvás, szilvapürével.
Áfonyás-sárgabarackos, cukormentes citromos nápolyival. 
Mandulás-banános fitt túrórudival.
Szeretek a teraszra kiülve reggel feltöltődni, a virágokat nézegetni .