2014. április 3., csütörtök

Rozi kedvenc sült csirkéje



Rozi kedvenc sült csirkéje

Legkisebbik lányomat bármikor le lehet venni a lábáról egy kis sült csirkével. Egy kicsit úgy van ő evvel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Ezt a mézes-mustáros-narancsos receptet szeretettel nyújtom át itt mindenkinek, aki szintén szereti a sült csirkét.

Amire szükségem lesz:

6 db csirkecomb, 1 nagy narancs kifacsart leve és kockákra vágott héja, 1 evőkanál mustár, egy evőkanál méz, esetleg balzsamecet, sült hús zsírja, vagy olaj, só, fehérbors

Ahogy készítem:

Megsózom és megborsozom a csirkecombokat, serpenyőben a sült hús zsírját felolvasztom, kevés olajat is hozzáöntök és beleteszem a csirkecombokat. Összekeverem a mustárt, a mézet a narancslét, hozzáadom a csirkehúshoz és a kockákra vágott narancshéjjal is megszórom. Fedő alatt párolom közepes lángon. Amikor már majdnem teljesen elfőtte a levét, leveszem a fedőt és jól megpirítom a combok mindegyik oldalát egyenletesen.





Tökfőzelék




Kapros, tejfölös, könnyű, krémes nyári főzelék.  Hihetetlen, de 15 perc alatt elkészül.

Amire szükségem lesz:

1 közepes tök (kb 1 kg), egy jó nagy csokor kapor, max 1,5 dl víz, só, 4 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Ahogy készítem:

A tejföllel elkeverem a lisztet és az étkezési keményítőt. A tököt meghámozom és nem legyalulom, hanem nagyobb kockákra vágom. Lábosban vízzel, apróra vágott kaporral kb 5-7 perc alatt puhára főzöm, fedő alatt, igazából épp, hogy egyet forr és kész is. Lezárom alatta a hőt, félrehúzom, belekeverem a tejfölt és fedő alatt hagyom állni 5 percet. Ha nagyon besűrűsödne, tálalás előtt még egy kevés tejfölt keverek hozzá.
Kaporral megszórva, tükörtojással tálalom.